Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Mart 2021 14:56

Beyin Kanaması (Anevrizma) Nedir? Beyin Kanaması Öldürür mü?

Beyin kanaması (Anevrizma), ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu haberimizde: "Beyin kanaması geçirdiğini nasıl anlarız?, Beyin kanaması geçiren hastalar iyileşir mi?, Beyin kanamasında ölüm riski nedir?, Beyinde kanama olursa ne olur?, Beyin kanaması öldürür mü, Beyin kanaması nedir?, Beyin kanaması neden olur?, Kafaya darbe beyin kanaması, Bebeklerde beyin kanaması" gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Beyin Kanaması (Anevrizma) Nedir? Beyin Kanaması Öldürür mü?
Beyin kanaması,Beyin kanaması geçirdiğini nasıl anlarız,Beyin kanaması geçiren hastalar iyileşir mi,Beyin kanamasında ölüm riski nedir,Beyinde kanama olursa ne olur,Beyin kanaması öldürür mü,Beyin kanaması neden olur,Kafaya darbe beyin kanaması,Be

İnsan kafatasının içerisinde yer alan beyin damarlarının bütünlüğü bozulması sonucunda beynin içerisinde veya üzerinde kan birikmesine beyin kanaması denilmektedir. Yani, beyin kanamaları, beyin zarı üzerinde, beyin dokusu içinde, beyin zarı altında oluşabilir. Bunların dışında ise kendiliğinden yüksek tansiyon sebebiyle ve beyin içindeki anormallikler nedeniyle beyin kanaması görülebilir.

Beyin Kanaması (Anevrizma) Nedir Beyin Kanaması Öldürür mü

Beyin kanamalarında en sık rastlanılan nedenler arasında hipertansiyona bağlı olan beyin kanaması gelmektedir. Buna beyin içi arter kanaması (serebral arter kanaması) denir. Beyne ait damarsal hastalıklar içinde ise en tehlikeli olabilecek serebral arter kanamasıdır. Daha çok yaşlanmış, kilolu erkeklerde ve hipertansiyonu olan hastalarda, ani baş ağrısı, şuur kaybı, kusma ve bulantı, tek taraflı görülen felç belirtileri arasındadır. Sonrasında kanama yeri, şiddeti, beyinde oluşan değişiklikler, hastadaki diğer hastalıklara bağlı olarak hasta ya kaybedilir ya da koma gelişir. Arıza bırakacak yavaş bir iyileşmede söz konusu olabilir.

Burada kanamaların şiddeti değişkenlik gösterir. Yani, bu kanamalar az miktarda görülebileceği gibi, beynin dış tabakasında ise yarık şeklinde kanamalar da meydana gelebilir. Kanamanın yerine göre gözde kanama, görme bozuklukları, baş ağrısı, göz hareketlerinde kanama yerine göre değişkenlik görülebilir.

Beyin Kanaması (Anevrizma) Nedir Beyin Kanaması Öldürür mü

Beyin kanaması geçiren birinin fazla hareket ettirilmemesi  ve su içirilmemesi gerekir. Hastayı yere yatırarak en yakın sağlık hizmetini çağırmak hastanın hayatı açısından büyük önem taşır. Koma gelişmişse tedavide öncelikle ona yönelik uygulamalar yapılır. Tansiyon düşürülerek, beyin ödemi oluşmaması için tedaviler yapılır. Koma gelişmeden cerrahi yöntemle tedavi edilebilen hastaların yaşama şansları diğerlerine göre daha yüksektir. Fakat genel durumu iyi olmayan ve yaşı ilerlemiş olan hastalarda cerrahi girişim riskli olur.

Beyin Kanaması (Anevrizma) Nedir Beyin Kanaması Öldürür mü

Beyin kanaması geçiren kişi hayatına özen göstermelidir. Eğer hastanın kanama geçirme nedeni kan sulanmasından kaynaklanıyorsa aldığı ilaçlara dikkat etmelidir. Tansiyon yüksekliği kanamayı artıracağı için, tansiyonu yükseltecek olaylardan ve besinlerden uzak durması gerekir.

Beyin Kanaması (Anevrizma) Nedir Beyin Kanaması Öldürür mü

Beyin kanamasına karşı alabileceğiniz tedbirler:

  • Gün içinde bir adet bebek aspirini (aşırıya kaçmamak şartıyla) kullanabilir.
  • Bal, ceviz, balık, fındık, bal gibi içinde omega -3 bulunan besinler tüketilebilir.
  • Her hastalığın sebebi genel olarak strese bağlı geliştiği için stresten uzak bir hayat yaşamaya özen göstermeli. 
  • Ani sinirlenmeler sağlığınız için her zaman zararlıdır.
  • Folk asit, B12 ve B6 vitaminlerinin bulunduğu besinleri tüketin.
  • Fast food beslenmeyi hayatınızdan çıkarın.
  • Alkol, şeker, çay ve kahve ve sigaradan uzak durun.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...