Tgrt Haber
23 Aralık 2020 14:24

Beyin Kanaması Nedir? Beyin Kanaması Neden Olur?

Beyin kanaması kafatası içinde, beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde olan kanamalara denir. Çok ciddi bir hastalık olan beyin kanaması, erken müdahale edilmezse sakatlıklara ve ölümlere neden olabilir. Dünya genelinde yıl içinde yaklaşık 1 milyon insan beyin kanaması geçirmektedir. Bu makalemizde "Beyin kanaması nedir?, Beyin kanaması neden olur?, Beyin kanaması tanı yöntemleri nelerdir?, Beyin kanaması tedavi yöntemleri nelerdir?" gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar bulacaksınız. Sağlıklı günler diliyoruz.

Beyin Kanaması Nedir? Beyin Kanaması Neden Olur?
beyin kanaması nedir,beyin kanaması neden olur?,beyin kanaması tedavi yöntemleri nelerdir,Subdural Kanama,Subaraknoid Kanama,Epidural Kanama,Anevrizma

Kafatası içinde, beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde olan kanamalara beyin kanaması denir. Çok ciddi bir hastalık olan beyin kanaması, kontrol altına alınmadığı zaman sakatlıklara ve ölümlere neden olabilir. Dünya genelinde yıl içinde 1 milyona yakın insan beyin kanaması geçirmektedir. Hastalığa; hipertansiyon, doğuştan kaynaklı damar bozuklukları, anevrizma ve arteriovenöz malformasyon, beyin tümörleri, kan sulandırıcı veya inceltici maddeler, kafa travmaları, gençlerde amfetamin ve kokain kullanımı neden olmaktadır. 

Beyin Kanaması Nedir/

Beyin kanaması üç şekilde ortaya çıkmaktadır. 
Bunlar:

  • Subaraknoid Kanama: Beyin damarlarında anevrizma kanamaları bu tipte kanamalardır ve daha çok kalp hastalığı nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan yaşlı hastalarda görülür. 
  • Subdural Kanama: Bu kanama çeşidi daha çok kafa travmaları nedeniyle meydana gelir. Subdural kanamalar, beynin zarları arasında adeta asılı şekilde bulunan “köprü toplardamarlar”ın yırtılması veya kopmasıyla ortaya çıkar. 
  • Epidural Kanama: Bu tür kanamalar tipik olarak temporal kemik adı verilen, kafatasının yanlarını oluşturan kemiklerin kırıkları nedeniyle, hemen bu kemiğin altında seyreden bir atardamarın yırtılması nedeniyle oluşur. En belirgin özelliği bilinç kaybını takiben, hastanın bilincinin bir dönem açılması ve sonra tekrar kaybolmasıdır. Bu döneme lucid interval, yani “aydınlık dönem” adı verilir.

Beyin Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

Beyin kanaması nedenleri nelerdir?

Beyin kanaması riskini artıran riskli hastalıklar ve yaygın sebepler:

  • Yüksek Tansiyon: Beyin kanamasının en sık nedeni olan kronik yüksek tansiyon, damar duvarlarını zayıflatarak kanamalara neden olabilir.
  • Anevrizma: Damarın zayıf bir bölgesinin kan basıncı sebebiyle şişerek bir baloncuk oluşturmasıdır. Kimi anevrizmalar, henüz patlamadan, komşuluklarındaki hassas bölgeler nedeniyle göz kapağında düşüklük, görme kusurları gibi belirtilere neden olabilmektedir. Anevrizmalar patladığında ise beyin kanaması meydana gelir.
  • Kafa Travmaları: Özellikle trafik kazaları ve yüksekten düşme ile kafaya alınan darbeler sonrasında görülür.
  • Kan Damarı Anomalileri (Arteriyovenöz Malformasyonlar-AVM'ler): Beynin içindeki ve çevresindeki kan damarlarındaki doğumsal olarak gelişen kimi zayıflıklar ve yanlış bağlantıları ifade eder, kanamaya neden olabilir.
  • Amiloid Anjiyopati: Bazen yaşlanma ve yüksek tansiyon ile ortaya çıkan kan damarı duvarlarının anormalisidir. Büyük bir kanamadan önce çok küçük, fark edilmez kanamalara neden olabilir.
  • Kanama Bozuklukları: Hemofili gibi kimi pıhtılaşma bozuklukları beyinde meydana gelebilecek mikro kanamaların kendi kendine durmasına engel olarak daha büyük kanamalara neden olabilirler.
  • Beyin Tümörleri: Beyinde meydana gelen tümörler de beyin kanamasına yol açabilir.

Beyin Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Beyin kanamasının belirtileri her kişide farklı görülebilir. Belirtiler kanamanın beyindeki yerine, şiddetine ve etkilenen doku miktarına göre değişim gösterebilir. Semptomlar aşama aşama, aniden veya zamanla kötüleşip aniden ortaya çıkabilir. 

Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Bilinç bozukluğu,
  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Baş dönmesi,
  • Epilepsi nöbeti atağı,
  • Beyin fonksiyonlarında bozukluklar

Beyin kanamasını önceden anlamak mümkün değildir. Bu sebeple beyinde kanamanın yaşandığı bölge önemlidir. Genel olarak beyin kanaması hastalığında hastanın konuşmasında bozukluk, kol ve bacaklarında kasılmalar, bilinç kaybı, sağ ya da sol tarafta kısmı uyuşukluk veya kuvvet kaybı ve felç yaşanır.  ​

Beyin Kanaması Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Hastanın beyninde kanama olup olmadığını anlamak için beyin tomografisi ile belirlenir. Yani kanamanın nerede olup olmadığını en hızlı tomografi gösterir. 

Beyin Kanaması Tanı Yöntemleri

Tomografiler, muayene esnasında tespit edilen belirti ve bulguların bir kanamadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını ayırt etmenin yanı sıra, eğer kanama varsa, bunun çeşidine de karar vermekte kullanılabilmektedir. Diğer taraftan, tomografiler çekildikten sonra hastanın bilgisayarlı anjiyografisi, MR'ı, MR anjiyografisi gibi teknik mauyane edilerek hastalığın alta yatan nedenleri de öğrenilmeye çalışılır. 

Beyin Kanaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Acil müdahale gerektiren bir hastalık olan beyin kanamasında, ölüm riski fazladır. Beyin kanamalarında hastaya inme gibi durumlar yaşanabilir. Yine beynin etkilendiği bölgeye göre hastada; konuşma zorluğu, hareket kısıtlılığı, görme kayıpları gibi durumlar gözlemlenebilir. 

Beyin kanaması tedavi yöntemleri

Kanamanın yaşandığı bölgenin özelliklerine, çeşidine, boyutuna ve hastanın durumuna göre tedavi seçenekleri olur. Örneğin bazı hastalarda gözlem altında takip daha uygunken, bazı hastalarda anjiografik yöntemlerle tedaviler ön plana çıkar. Yine bazı hastalarda ise cerrahi yöntemle tedaviler uygulanabilmektedir. Bunların yanı sıra beyin ödemini gidermeye yönelik doktor epilepsi engelleyici ilaçlar kullanılması için hastaya ilaçları reçete edebilir. 

İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süresinde dikkat edilmesi gerekenler

Beyin kanamasının şiddetine, büyüklüğüne bağlı olarak ve yaptığı hasar soncu hastada konuşma bozuklukları, solunum yetmezliği, kuvvetsizlik ve koma durumları yaşanabilir. Fakat küçük kanamalarda hiçbir hasar bırakmadan da iyileşme görülebilir. Beyin kanaması geçiren hastanın iyileşme dönemlerinde desteğe ihtiyacı vardır.

Bu gibi durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci başlar ve hastaya sosyal destek verilerek tedavi süreci hızlandırılmaya çalışılır. 

İyileşme sürecinde;

  • Tansiyonunuzu kontrol altında tutun
  • Araç içi seyahatlerde mutlaka emniyet kemeri kullanın, motorsiklet ve bisiklet sürerken kask kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Sigara içmeyin.
  • Alkol kullanmayın

​Sağlıklı günler diliyoruz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...