Tgrt Haber
25 Kasım 2021 15:33

Biber gazı yasak mı? Biber gazı taşımak suç mu?

Özellikle kadınların kendini güvende hissetmek için taşımak istediği biber gazı son günlerde sık sık araştırılmaya başlandı. Peki biber gazı taşımak suç mu? Biber gazı ne işe yarar, etkileri nelerdir?

Biber gazı yasak mı? Biber gazı taşımak suç mu?
biber gazı,,emniyet genel müdürlüğü,

Taciz, saldırı, kadın cinayetleri gibi konuların gündeme gelmesiyle biber gazı kullanımı da araştırılöaya başlandı. Kendini güvende hissetmek için kadınlar yanında biber gazı bulundurmak istiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) biber gazı kullanımı hakkında açıklama yaparken hukukçularda ''Biber gazı yasal mı?'' sorusuna çeşitli cevaplar verdi. 

BİBER GAZI YASAK MI?

Taciz, kapkaç, saldırı gibi olayların artış göstermesiyle kadınlar koruma amaçlı olarak biber gazı taşımak istiyor. Peki biber gazı yasal mı?

Biber gazını kendinizi korumak için kullandığınızda herhangi bir cezası yok. Fakat kasıtlı olarak birine zarar vermek istediğinizde, Yargıtay biber gazını silah olarak değerlendiriyor ve kişinin sağlığını tehlikeye atmaktan yargılanıyor. 

BİBER GAZI NE İŞE YARAR? 

Biber gazı kullanımı tartışılırken diğer yandan ''Biber gazı ne işe yarar, etkileri nelerdir?'' soruları da araştırılmaya başlandı. Deriyi tahriş ederek göz, burun, ağız ve solunum yollarında yanmaya, acıya yol açan biber gazı, yakın mesafeden maruz kalan kişiyi 30-45 dakika arasında etkisiz hale getiriyor. 

Türkiye'de satışı yasak olan biber gazı, av malzemeleri satan yerlerden, internetten ya da pasajlardan kolayca temin edilebiliyor. 

Biber gazı yasak mı? Biber gazı taşımak suç mu?

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE BİBER GAZI AÇIKLAMASI 

Asayiş Dairesi Başkanlığı, biber gazı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada ''Bununla birlikte, söz konusu spreyler için sadece Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet ve jandarma teşkilatı ile özel güvenlik kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanması amacı dışında, bugüne kadar sivil kullanım maksadı ile hiçbir kişi veya kuruluşa ithal izni verilmemiştir. Bu nedenle piyasada bulunan ve bu kurumlar dışında sivil amaçlı satılan ve kullanılan biber gazları yurdumuza kaçak yollarla getirilen gazlardır'' ifadelerine yer verildi. 

BİBER GAZI KÖR EDER Mİ? 

Biber gazına maruz kalan kişilerin cildinde, gözlerinde ve solunum yolalrında hasar meydana gelir. Ciltte, kızarma ve yanma hissiyle kendini gösteren biber gazı solunum yollarını da ciddi şekilde etkiler ve nefes almayı zorlaştırır. Bununla birlikte nadir olarak kalp ritminde yavaşlama, tansiyon düşmesi ve solunum yetmezliği problemlerine neden olur. 

Biber gazının gözlerdeki etkisi 5 ila 10 saniye içinde ortaya çıkmakta olup 30 ile 60 dakika devam eder. Gözlerde kızarma, ağrı ve sulanmayla birlikte, kişi gözlerini açamaz hale gelir. Görmede bulanıklık ardından geçici görme kaybı ortaya çıkabilir. Bu durum panik ve korku hali ile birleşince kişide oryantasyon problemleri oluşturur. Gözlerde düzelme görülse bile tekrarlayan gaz maruziyetlerinde problemler oluşur, neticesinde korneada bulanma ve buna bağlı olarak görmede kalıcı kayıplara neden olabilir. 

BİBER GAZI FİYATLARI 

Özellikle kadınlar kendini güvende hissetmek ve tehlike anında kullanabilmek amacıyla biber gazı taşımak istiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü piyasada bulunan biber gazlarının kaçak ürün olduğu belirtse de vatandaşlar internetten kolaylıkla temin edebiliyor. Çoğunlukla 'dünyanın en acı biberi' diye bilinen kırmızı Şili biberinden üretilen biber gazı fiyatları merak konusu oldu. Buna göre biber gazı 40 TL ile 200 TL arasında değişiyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...