Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Mart 2019 11:40

Bir Kâse Yoğurt Kaç Kalori Yakar, Yoğurt Kilo Verdirir Mi? Tam Yağlı Yoğurt Nasıl Yapılır?

Kilo almaya değil, kilo vermeye yardımcı olan yoğurt harika bir besin maddesidir. Çünkü kalorisi düşüktür. Besin değeri ise oldukça yüksek olan yoğurdun 100 gramında 62 kalori bulunur.

Bir Kâse Yoğurt Kaç Kalori Yakar, Yoğurt Kilo Verdirir Mi? Tam Yağlı Yoğurt Nasıl Yapılır?
yoğurt kilo aldırır mı,yoğurt zayıflatır mı,yoğurdur faydaları

Günlük Kalori İhtiyacı:

Kadınlarda 1800 – 2000,
Erkeklerde 2200-2400 kalori olduğu düşünülürse yoğurdun kalorisinin ne kadar düşük olduğu net bir şekilde görülebilir. Bu yazımızda yoğurduğun nasıl elde edildiğinden, tarihçesinden, yoğurdun içerdiği besinlerden bahsedip, 1 kâse yoğurt kaç kalori, ev yapımı yoğurt kaç kalori gibi sorulara, yoğurt kalori değerlerine ve zayıflama sürecinde yoğurdun listenizde nerede durması gerektiğine ışık tutmaya çalışacağız. Keyifli okumalar.

Yoğurdun Mini Tarihçesi

Yoğurdun anavatanı Orta Asya’dır. Yoğurdun ilk çıkış yeri hakkında farklı fikirler olsa da tüm bulgular yüzyıllar önce göçebe hayat yaşayan Orta Asya Türkleri tarafından karınca yumurtası ve incir sütü kullanarak elde edildiğini göstermiştir. Yine yaygın başka bir görüşe göre Türkler hayvanlarından elde ettikleri sütü muhafaza etmek için hayvan derilerini kullandıklarından zamanla ekşiyen süt bir süre sonra pıhtılaşarak yoğurda dönüştüğü görüşü hâkimdir. Hatta Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügati’t Türk eserinde yoğurdun adı geçmiştir.

Yoğurt Nasıl Elde Edilir?

Belirli bir sıcaklığa getirilen homojen yapıdaki sütün içerisine yoğurt bakterileri eklendiğinde, sütün içeriğinde yer alan laktozu laktik asite dönüşür. Ortamdaki asit oranı arttığında süt proteini kazein dibe çöküyor ve suyu ayrılıyor. Bu yapıda ayrılan su, peynir altı suyu olarak biliniyor. Tortu şeklinde çöken yapı ise yoğurdu oluşturuyor.

Bir Kâse Yoğurt Kaç Kalori Yakar, Yoğurt Kilo Verdirir Mi? Tam Yağlı Yoğurt Nasıl Yapılır?

Yoğurdun Besin İçeriğinde Neler Var?

Yoğurdun besin içeriğinde yüksek oranda kalsiyum, süt proteinleri, karbonhidratlar, yağ, magnezyum, fosfor, çinko mineralleri bulunur.

Yoğurt oluşumu esnasında maya bakterileri hızla çoğalırken B1, B2 ve B3 vitaminlerini de sentezlemiş oluyor. Böylece yoğurt B grubu vitaminleri yönünden zenginleşmiş oluyor.

Yoğurt Kaç Kalori?

İnsan vücudu için çok gerekli vitamin ve minerallere sahip olan yoğurdun kalorisi düşük, vitamini yüksektir. Bu sebeple diyet ve kilo kontrolü sürecinde zayıflamayı hedefleyen kişilerin başvurduğu sağlıklı besin kaynağıdır.

İşte yoğurt kalori değerleri gramajlarıyla birlikte şu şekildedir:

1 kase yoğurt kaç kalori? 180 gramlık orta bir kase yoğurt kalori değeri 112 kcal’dir.
100 gr yoğurt kaç kalori? 100 gram yoğurt kalori değeri 62 kcal’dir.

Tam Yağlı Yoğurt Kaç Kaloridir?

Türk mutfağının en önemli besin kaynağı olan yoğurt farklı türleriyle dünyanın artık her tarafında tüketilen fermente bir süt ürünüdür.

Tam yağlı yoğurt kalori değerleri şu şekildedir:

1 yarım kâse (90 gr) tam yağlı yoğurt 59 kcal’dir.
1 orta kâse (180 gr) tam yağlı yoğurt 119 kcal’dir.
1 su bardağı (200 ml) tam yağlı yoğurt 119 kcal’dir.
1 çorba kaşığı (45 gr) tam yağlı yoğurt 30 kcal’dir.
1 tepeleme çorba kaşığı (50 gr) tam yağlı yoğurt 33 kcal’dir.
100 gram tam yağlı yoğurt 66 kcal dir.

Bir Kâse Yoğurt Kaç Kalori Yakar, Yoğurt Kilo Verdirir Mi? Tam Yağlı Yoğurt Nasıl Yapılır?

Ev Yapımı Yoğurt Kaç Kalori?

Türkiye’de evde yoğurt mayalama kültürü yaygındır. Evde yapılan yoğurt elbette endüstriyel yoğurttan daha sağlıklı ve besleyici oluyor. Bu noktada temin edilen çiğ sütün yağ oranı hazırlayacağınız yoğurdun kalori değerini belirliyor. İşte ev yapımı yoğurdun kalori değerleri şu şekildedir:

1 tam dolu su bardağı (200 ml) ev yapımı yoğurt 128 kcal
1 orta porsiyon (215 gr) ev yapımı yoğurt 138 kcal
1 çorba kaşığı (20 gr) ev yapımı yoğurt 13 kcal
100 gram ev yoğurdu 64 kcal

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Yararlı bakteriler içeren yoğurdun kalsiyum bakımından çok zengin olması sağlık açısında birçok faydayı da beraberinde getiriyor. Mayalanan sütün yoğurda dönüşmesi sırasında laktozun bir kısmı parçalandığı için laktozu sindirememe problemi olan kişiler rahatlıkla yoğurdu tüketebiliyor. Yoğurt, süte göre daha hızlı şekilde sindiriliyor. İçeriğindeki bulunan proteinin kolay hazmedilmesi sayesinde mide, bağırsak rahatsızlıkları yaşanmıyor, şişkinlik, gaz ve düzensizlik gibi şikâyetlerin de önüne geçirilmesine katkısı oluyor. Özellikle içerdiği probiyotik bakteriler bağırsak mikroflorasının düzenlenmesine yardımcı olarak bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısı artıyor ve hastalık yapan bakterilerin çoğalması baskılanıyor. Bağırsakta yararlı bakterilerin yüksek oranda bulunması bağışıklık sisteminin güçlenmesini, sindirim ve emilimin kolaylaşmasını ve bu sayede tüketilen besinlerden daha iyi bir şekilde yararlanılmasını sağlıyor.

Yoğurdun Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Bir kâse yoğurt tüketildiğinde vücutta hemen bir doygunluk hissi oluşur. Bu durum metabolizmanın hızlanmasına sebep olur. Yoğurt ana öğünlerde diğer besinlerle dengeli örüntüler oluşturulmasına yardımcı olur. Ara öğünlerde tek başına tüketildiğinde bile karbonhidrat, yağ ve proteinin dengeli bir şekilde alınmasına destek olarak hem tokluk süresini uzatıyor hem de gün içinde metabolizmanın iyi çalışmasını sağlıyor. Besin alerjileri ve sindirim güçlüklerini engelleyen yoğurt aynı zamanda kan basıncını ve kan kolesterolünü düzenleyerek kalp damar sağlığını koruyor. Diyabet hastalarının yoğurt tüketimi hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor. Zehirlenme gibi durumunda hemen yoğurt tüketilmesi bağırsakların daha kısa bir süre içinde toparlanmasını sağladığı gibi, toksinlerin kana karışmadan atılmasına yardımcı oluyor. İçeriğindeki kalsiyum kemik ve diş yapısının gelişmesine katkıda bulunuyor. Menopoz dönemindeki kadınların kemik erimesini önlemek için günlük beslenmelerinde yoğurda mutlaka yer vermeleri gerekiyor.

Evde Yoğurt Mayalamak İçin Ne Gerekir?

Evde yoğurt mayalamak için kullanacağınız sütün iyi kalitede mümkünse günlük süt olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Çiğ süt kullanarak yoğurt yapmayı tercih ediyorsanız dikkat etmeniz gereken sütü bir tülbent veya ince süzgeç ile süzdükten sonra kaynatılması gerekir. İlk kez evinizde yoğurt yapacaksanız, yoğurt mayası olarak paket halinde bulunan yoğurt mayalarından kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey mayanın ölçüsünü her 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt olacak şekilde ayarlayabilmenizdir. Kullandığınız maya nasılsa yoğurdunuz da onun tadında olacaktır.  

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Öncelikle tenceredeki sütü orta ateşte, tahta kaşık yardımıyla arada bir havalandırarak ısıtın. Kaynamaya başladıktan 5-6 dakika aynı şekilde devam edin süt tencerenin içinde yukarı doğru taşmaya başladığında ocaktan indirip oda sıcaklığında bekletin. Mayalanma en iyi 42-45 °C aralığında gerçekleştiği için bu arayı kaçırmamanız önemlidir. Bunun için termometre kullanabilirsiniz ancak termometreniz yoksa yüzyıllardır yapıldığı gibi serçe parmağınızı sütün kenarına dokundurun. Ne sıcak ne soğuk, parmağınızı yakmayacak ölçüdeki bir sıcaklığı yakaladığınızda mayalanma derecesi gelmiş demektir. Ayrı bir kapta tuttuğunuz mayayı sütün içine karıştırın. Mayayı süte karıştırma işleminden sonra tencerenin kapağını sıkıca kapattığın. Tencerenin örtü, battaniye gibi sıcak tutacak kumaşlarla sarın ve mayalanması için oda sıcaklığında 6 saat kadar bekletin. Daha sonra kabı buzdolabına yerleştirin. Ertesi gün yoğurdunuz kullanıma hazır olacaktır.

Hazır Yoğurtların Ev Yapımı Yoğurttan Farkı Nedir? Ev Yoğurdu Mu? Hazır Yoğurt Mu?

Endüstriyel, hazır yoğurtların evde yapılan yoğurtlardan daha fazla tercih edilmesinin tek sebebi evde yoğurdu mayalama zorluğudur.   Hazır yoğurtların raf ömrü ev yapımı yoğurtlara göre daha uzun sürelidir. Daha uzun süre tazeliğini korumasının sebebi gıda endüstrisinde, evde sütü kaynatma işleminde ulaşılamayacak kadar yüksek sıcaklıklarda pastörizasyon işleminin yapılmasıdır.

Yoğurt Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hazır yoğurt alırken yoğurdun 4-6 °C aralığında buzdolabında satışa sunulup sunulmadığına dikkat edin. Oda sıcaklığında bekleyen yoğurtları kesinlikle satın almayın çünkü yoğurt çok çabuk bozulur. Olması gerekenden daha ağır ve katı bir yoğurt ya bozulmuş ya da buzdolabında yüksek soğuklukta kaldığı için yüzeyi buz tutmuş demektir. Yüzeyi buz tutmuş yoğurdun çözdürülmesi riskli olacağı için tüketilmemelidir.

Yoğurt Ambalajında Nelere Bakmak Gerekir?

Satın alınan her gıda ürününde olduğu gibi yoğurt gibi çabuk bozulan ürünlerinde son kullanma tarihlerine mutlaka bakılmalıdır. Ambalajında çatlak, kırık, şişkinlik olmamasına dikkat etmeli ve kabın hava almadığından emin olmalısınız. Yoğurt ürünleri genellikle plastik ambalajlarda satışa sunuluyor. Türk Gıda Kodeksi standartlarına göre süt ve süt ürünlerinin polipropilen maddeden yapılmış 5 numaralı plastik maddeden yapılması gerekiyor. Bu yüzden satın alacağınız yoğurdun ambalajının altında, geri dönüşüm sembolü içinde yer alan 5 rakamını aramayı ihmal etmeyin.

Yoğurt Nasıl Saklanmalı?

İster evde ister hazır alınmış yoğurt olsun mutlaka buzdolabında 4-6 °C’de muhafaza edilmesi gerekir. Evde yaptığınız yoğurdu mayaladığınız tencere veya kap içerisinde, hazır yoğurtları orijinal ambalajında buzdolabında saklayabilirsiniz. Özellikle hazır yoğurdun cam kaplara aktararak saklamak daha sağlıklı olacaktır.

Açılan yoğurtların 2, 3 gün içinde tüketmeye özen gösterin.

Tüketeceğiniz kadar yoğurt alıp hemen buzdolabına kaldırın. Ayrıca tüketiminizden artan yoğurdu tekrar buzdolabındaki yoğurdun içine koymayın.

Yoğurt Yerine Ne Tüketebilirim?

Yoğurt yerine, ayran, süt kullanabilirsiniz. Besin değeri açısından yoğurda alternatif olan besinler süt, ayran ve pastorize yoğurt  olarak sıralanabilir. İçeriğindeki salatalığın kalori ve besin öğeleri miktarı çok düşük olduğundan cacık da bu gruba dahil edilebilir.
1 su bardağı yoğurt yerine 1 su bardağı süt,
1 su bardağı pastorize yoğurt ,
2 su bardağı ayran veya 1 kase cacık tüketilebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...