Tgrt Haber
06 May 2021 19:03 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Bu şirkette maaşları ‘arkadaş’ belirliyor

Öyle bir şirket düşünün ki çalışanların maaşlarını iş arkadaşlarının belirlemesine izin veriyor. Arjantin’de yazılım firması 10Pines, çalışan maaşlarını bu yöntemle belirliyor.

Bu şirkette maaşları ‘arkadaş’ belirliyor
Şriket,Maaş,Arkadaş,Arjantin,10Pines maaş

Öyle bir şirket düşünün ki çalışanların maaşlarını iş arkadaşlarının belirlemesine izin veriyor. Arjantin’de yazılım firması 10Pines, çalışanların maaşlarını arkadaşlarının belirlemesine izin veriyor.

ŞİRKETTE KARII YÜZDE 50’SİNİ ÇALIŞANLAR PAYLAŞIYOR

10Pines yazılım firmasında, şeffaf ve demokratik olmaya çalışan şirkette maaşlar, maaş belirleme toplantılarında belirleniyor. Bu toplantıya yeni işe girmiş olan ve deneme sürecinde olanlar hariç bütün çalışanlar katılıyor.

BİR ÇALIŞAN ZAMMI REDDETMİŞ

İş arkadaşlarının zam teklifin kabul etmeyen Umansky, "Benden daha iyi performans sergilediğini düşündüğüm insanlara karşı kendimi güvensiz hissettim. Bir sahtekar gibi hissetmek çok kolay" dedi.

HİYERARŞİSİZ ŞİRKET

Şirket, düz bir hiyerarşiye sahip olmayı ve şeffaf olmayı hedefliyor. 3 aylık deneme sürecinin tamamlayan her çalışan şirkette yapılan ortak toplantılara katılıyor. Ekip içerisinde CEO yok yönetici yok. Bu şirkette “iş ortakları” ya da “ustalar” var.  10Pines'ın kurucu ortağı Jorge Silva, "Artışlara karar verecek patron olmadığından, gücü insanlara devrediyoruz" diyor. İşe alımlarda son mülakatta işe girecek olan kişi bütün ekiple tanışıyor. Burada ki amaç yeni işe girecek olan kişinin ekibin bütün dinamiğini görmek. Bu aşamalarda adaya herhangi bir teknik soru sorulmuyor.

‘CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLAMAK KOLAYLAŞIR’

Yazılımcı Tella Arena, "Pek çok şirkette maaşlar kapalı kapılar ardında belirlenir. Ama şeffaf maaş, daha net ve çok daha hesaplanabilir bir yoldur." Öte yandan Whitter, 80 çalışanlı bir şirkette bu yöntemin uygulanabileceğini ancak çalışan sayısının iki katına çıkması durumunda faydaların azalabileceği görüşünde. "İşyerinde İnsan Deneyimi" kitabının yazarı, İngiltere'de işçi koçluğu ve danışmanlık firması HEX Organization'ın genel müdürü Ben Whitter'e göre, dünya genelinde bu gibi "ilerici, şeffaf" şirketlerin sayısı giderek artıyor" dedi. 

‘EŞİT DEĞİLİZ AMA ADİL OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’

10Pines’ın deneyimli yazılım geliştiricisi Tella Arena, “Süreci 12 yılda geliştirdik” dedi. "Maaş görüşmelerine başladığımızda 30 çalışanımız vardı. O zaman 50 çalışanımızla işe yaramayacağından korktuk ancak sadece uyum sağlamaya devam ettik. Güveni korumak için süreçleri güncellemeniz gerekiyor." Arena, şirketin büyümeye devam etmesi durumunda, sistemi otonom olarak kopyalayıp ikinci bir ofis oluşturmanın gerekli olabileceğini belirtti.

TGRT Haber'de Dünyada Bugün programının sunucusu Tuna Öztunç yorumladı.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...