29 Ocak 2020 11:30
Bulgur köftesi tarifi, Bulgur köftesi nasıl yapılır ve Bulgur köftesi yapımı ve hazırlanışı
Bulgur köftesi nasıl yapılır ve Bulgur köftesi yapımı ve hazırlanışı. bulgur köftesi. İrmik, yumurta ve baharatlarla harmanlanan bulgur köfteleri, yoğurtlu sosla buluştuktan sonra inanılmaz bir lezzete bürünüyor. Peki, bulgur köftesi nasıl yapılır?
Tam kıvamında, irmikli nefis bir bulgur köftesi tarifi
İrmikli Yoğurtlu Bulgur Köftesi
Malzemeler
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı sıcak su
- Yarım su bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- Yarım soğan
- Yarım yemek kaşığı domates salçası (sizin salçanız az renk veriyorsa 1 yemek kaşığı da koyabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı kadar un
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için
- 1 çay kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı domates salçası
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- Tuz ve karabiber
Üzeri için
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- Az miktarda tuz
Hazırlanışı
- 1 su bardağı ince bulguru bir kaba alın ve üzerine 1 su bardağı kaynayan suyu döküp karıştırın ve kapağını kapatın. 15 dakika bu şekilde bekletin.
- Diğer ayrı bir kapta yarım su bardağı irmiği alıp üzerine 1 yumurtayı kırın. Orta boy soğanın yarısını rendeleyin, yarım yemek kaşığı salçayı, 1 tatlı kaşığı tuzu, bir çay kaşığı karabiberi ve 1 tatlı kaşığı kimyonu da ekleyip yoğurmaya başlayın bu esnada üzerine 3 yemek kaşığı kadar unu yavaş yavaş ekleyin.
- Kenarda su ile şişen ince bulguru da irmik karışımının üzerine ekleyin ve iyice bütün malzemeler birbiri ile karışana kadar yoğurun. Ardından minik minik aynı boyutta olmalarına özen gösterdiğiniz köfteler hazırlayın.
- Un serptiğiniz bir kapta köftelerinizi biriktirin. Hatta kabı biraz sallayıp tüm köftelerin unlanmasını sağlayın.
- Ayrı bir yerde tencerede suyu kaynatın ve köfteleri burada 15 dakika kadar haşlayın. Sonra köfteleri servis kabına alın.
- Üzeri için olan yoğurt, tuz ve sarımsağı karıştırın ve köftelerin üzerine dökün.
- Sosu için; yarım soğanı rendeleyin ve üzerine 1,5 yemek kaşığı tereyağı ile 2 yemek kaşığı zeytinyağı alıp kavurun. 1 diş sarımsağı da ekleyin. Birkaç dakika bu şekilde kavurun.
- Üzerine 1 çay kaşığı biber ve 1 çay kaşığı domates salçasını ekleyip yine 1 dakika kadar kavurun. Üzerine yarım çay bardağı köftelerin suyundan ilave edin. Tuzu ve karabiberi de ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Ardından servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine dökün.
Bulgur Köfte Tarifi
Malzemeler
- 2 Su Bardağı İnce Köftelik Bulgur
- 2 Su Bardağı Sıcak Su
- 1 Adet Yumurta
- 1 Yemek Kaşığı Salça
- 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- Tuz
- 1 Su Bardağı Un
Sosu için
- 1 veya 2 su bardağı yoğurt
- 3 diş sarımsak
- Tuz
Üzeri için:
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- Kırmızı Toz Biber
Hazırlanışı
- 2 su bardağı buldurun üzerine 2 su bardağı sıcak kaynayan suyu ilave edip üzerini kapatın ve 15 dakika bu şekilde bekletin.
- Şişen bulgurun üzerine, 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuzu ilave edip güzelce yoğurun.
- Üzerine de azar azar önce yarım su bardağı, sonra yarım su bardağı daha unu ilave din. Elinize aldığınızda bulgurlar birbirini tutuyorsa un ilave etmeyin. Elinize yapışırsa biraz su ile ellerinizi ıslatın.
- Bu sırada bir tencereye su doldurup kaynatın.
- Bulgurdan minik köfteler yapın. Tüm bulguru bu şekilde hazırlayın.
- Tenceredeki kaynayan suya köfteleri atıp 10 dakika kadar haşlayın.
- Ardından köfteleri bir servis kabına alın.
- Ayrı bir kapta yoğurdu, ezdiğiniz sarımsağı ve bir miktar tuzu iyice karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam aldıktan sonra servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine dökün.
- Bir tavada, tereyağını eritin. Üzerine kırmızı toz biberi dökün ve karıştırıp, yoğurtlu bulgur köftelerinizin üzerine dökün. Ardından servise hazır.