Tgrt Haber
20 Ağustos 2019 12:04

By Lock nedir? / Şifreli Gizli Haberleşme By Lock Nedir Ne Değildir? / By Lock Ne İşe Yarar?

By Lock, ismini ilk kez 15 Temmuz Darbe Kalkışması’nda duyduk. FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) üyelerinin kendi aralarında şifreli mesajlaşmak için kullandıkları By Lock programı nedir?, Ne işe yarar, Şifreli gizli haberleşme By Lock nedir, ne değildir? Ve ne işe yarar? App Store, Google Play’den By Lock indirilir mi? Gündemden düşmeyen By Lock ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını makalemizden detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.. Keyifli okumalar diliyoruz.

By Lock nedir? / Şifreli Gizli Haberleşme By Lock Nedir Ne Değildir? / By Lock Ne İşe Yarar?
bylock nedir,,bylock uygulaması nedir?,,bylock cezası nedir?,,Şifreli gizli haberleşme By Lock nedir,,App Store, Google Play’den By Lock indirilir mi?,,By Lock ve FETÖ,

Adını sıkça duyduğumuz By Lock, ilk kez FETÖ üyeleri tarafından kendi aralarında kullandıkları şifreli haberleşme programıdır. By Lock isimli programın diğer –Whatsapp gibi- programlardan farkı kılan özellik By Lock’un kriptolu konuşma olanağı sağlamasıdır. Askeri seviyede kullanılan şifreleme tekniğinin haricinde diğer bütün programlar arasında ciddi manada bir fark bulunmuyor.

By Lock nedir? / Şifreli Gizli Haberleşme By Lock Nedir Ne Değildir? / By Lock Ne İşe Yarar?

By Lock’u İlk Kimler, Nerede Kullandı?

By Lock programını ABD'de David Keynes adlı bir şirket üretti. Ancak şirketin bir tabela şirketi olduğu, yazılımın ise Türkiye'de üretildiği ortaya çıktı. FETÖ üyeleri ilk olarak 2014 yılının Kasım ayında HSYK seçimlerinden önce By Lock uygulamasını hem Android hem de iOS tabanlı tüm cihazlarda kullanımını sağladı.

Hükümet, FETÖ’nün iyi niyetini kullandığını anladığı ve bunun için devlet kurumlarından ve organlarından tüm üyelerini temizlemek için başlattığı 17-25 Aralık sürecinde FETÖ elebaşı tüm örgüt üyelerinin By Lock uygulaması ile haberleşmesi talimatını verdi.

By Lock Ne Zaman Tespit Edildi?

Yapılan birçok operasyonda FETÖ’nün gizli iletişim yollarına ait tüm yazışmalarına ve haberleşme kaynaklarına ulaşıldı. Soruşturmalar derinleştikçe, MİT de 2014 yılında By Lock yazılımının Litvanya'daki sunucusuna sızarak 2016 Mayıs ayında tüm verilere ulaştı. İlk tespitlere göre, 18 milyon yazışma ve 4 milyona yakın elektronik posta belirlendi. FETÖ ile mücadele kapsamında yürütülen tüm soruşturmalarda örgüt üyelerinin hepsinin tek kaynaktan yönetildiği ve hiçbirinin klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi. MİT'in çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin ByLock uygulamasını kullandığı tespit edildi.

By Lock nedir? / Şifreli Gizli Haberleşme By Lock Nedir Ne Değildir? / By Lock Ne İşe Yarar?

By Lock Programı App Store Ve Google Play Gibi Yerlerden İndirilir Mi?

By Lock programı, “Jailbreak (telefonun orijinal yazılımını kırma dilenilen programı yükleyebilme)” uygulamalarını barındıran tüm sitelerden masaüstü bilgisayarlara rahatlıkla indirilebiliyor. Apple Store ve Google Play'de bu program yok. Doğrudan telefona indirmek ise mümkün değil. Uygulamanın aktif olması için FETÖ üyesi birinin kod göndermesi ve sizi programda aktif etmesi gerekiyor. Masaüstü bilgisayarlara indirilen program daha sonra telefona aktarılarak kullanılabiliyor. FETÖ ilk başlarda By Lock uygulamasını, Android ve iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanılmaya başlamıştı daha sonra yazılımın gizliliği için iOS ve Android indirme uygulamalarından programı kaldırdı. Programı indirmek isteyenler telefon numaralarına entegre edilerek özel bir şifre ile indirmeye devam etti. Örgüt üyelerine gelen SMS linklerine tıklayarak veya Bluetooth yolu ile indirilebiliyordu.

By Lock Uygulamasını Herkes Kullanabilir Mi?

By Lock, uygulamasının yukarıda da bahsettiğimiz gibi diğer tüm uygulamalardan farklı yapan özelliği kripto yazışma yapılabilmesidir. Bu sayede bir başkasının yazışmalara erişmesinin önüne geçilebiliyordu. Bu sebeple bu programı herkes kullanamaz. Ve bu programın en önemli özelliği şifreli yazışması değil aynı zamanda bu programı kullanabilmek için birisi tarafından kullanıcı adının bilinmesi ve size onay vermesi ile kullanılıyor olabilmesidir. Sadece karşılıklı eklenen kişi ile iletişim kurulabildiği program üç gün içinde mesajları kendi kendine siliyor.

By Lock Uygulaması Kullananların Kayıtları Nerede Bulunuyor?

By Lock'un ABD'de David Keynes ismi üzerinden piyasaya sürüldüğü biliniyor. Uygulama sahibinin şirketinin ise bir tabela şirketi olduğu ve arkasında ise örgütten bazı isimlerin bulunduğu belirlendi.

By Lock nedir? / Şifreli Gizli Haberleşme By Lock Nedir Ne Değildir? / By Lock Ne İşe Yarar?

By Lock Uygulamasının Sunucuları Hangi Ülkede Bulunuyor?

By Lock'un sunucusunun Litvanya'da olduğu ortaya çıktı. Yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmalar Mayıs 2016'da sonuç verdi. Sunucuda yapılan sızma girişimlerinde elde edilen verilerde By Lock uygulamasında 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-posta olduğu belirlendi.

By Lock Uygulamasını Kaç Kişi Kullandı?

By Lock kullandıkları tespit edilen kişi sayısı 215 bin 92 kullanıcıdan, parolası çözümlenebilen kullanıcı sayısının 184 bin 298 kişi olduğu belirtildi.

By Lock Kullananlar Ne Tür Davalarla Karşılaşıyor?

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, By Lock’un örgüt üyeliğinin delili sayılabilmesi için telefonda bulunmasının yetmeyeceğini, sanığın kullanıldığının da ispatı gerektiğini vurgulayarak By Lock kararını bozdu.

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, ByLock’un örgüt üyeliğinin dayanağı olabilmesi için kullanımının tespit edilmesi, içerik ve HTS kayıtlarının ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi, dijital materyallerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğine dikkat çekerek hükmün bozulmasına karar verdi.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi’nin verdiği mahkûmiyet kararını Yargıtay’a taşıyan A.K.’nın temyiz talebi incelenerek KHK ile kapatılan bir özel okula çocuğunun gönderilmesinin örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

FETÖ’nün şifreli haberleşme programı 'Bylock'u kullandıkları iddiasıyla yargılanan 56'sı tutuklu 61 polisin yargılandığı davada karar çıktı.

Sanıklar 1 yıl 6 ay ile 10 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırıldı. 2 sanığın da tahliyesine karar verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...