Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Eylül 2018 17:18

Calpol şurup zararlı mı? Calpol şurup ne işe yarar? Calpol uyku yapar mı, nasıl kullanılır?

Calpol şurup süspansiyon bebek ve çocuklarda hafif ve orta dereceli ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan bir ilaçtır. Sık sık gündeme gelen Calpol şurubu akıllara ''Calpol ne işe yarar uyku yapar mı? Calpol şurup süspansiyon ne için kullanılır? Bebeklerde ve çocuklarda Calpol kullanmak zararlı mı?'' sorularını getirdi.

Calpol şurup zararlı mı? Calpol şurup ne işe yarar? Calpol uyku yapar mı, nasıl kullanılır?
calpol,parasetemol,calpol şurup,ateş düşürücü

Calpol şurup süspansiyon şeklinde her 5 ml yani her bir ölçekte 120 mg parasetamol içeren bebek ve çocuklarda hafif ve orta dereceli ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan bir ilaçtır. Bebeği ya da küçük yaşta çocuğu ateşlenen anneler ve babalar sıklıkla Calpol Şurup tedavisine başvurur. 

CALPOL ŞURUP NE İÇİN KULLANILIR? 

Bebeği ya da küçük yaşta çocuğu olan aileler ateş ya da ağrıyla karşı karşıya kaldıklarında ilk olarak Calpol şurup kullanır. Calpol şurup; üst solunum yolu enfeksiyonlarında oluşan ateşi ve ağrıyı azaltmak için kullanılan süspansiyon şeklindeki bir şurup çeşididir.  

CALPOL ŞURUP NASIL KULLANILIR? 

Calpol şurup için uygun kullanım ve doz sıklığı şu şekilde olmalıdır. 3 aydan küçük çocuklarda aşı sonrası görülebilecek ateş durumunda yarım ölçek ( 2.5 ml) , 3 ay- 1 yaş arası çocuklarda yarım- 1 ölçek ( 2.5- 5 ml ), 1 yaş- 6 yaş arası çocuklarda 1-2 ölçek ( 5- 10 ml ) doz şeklinde kullanılır. Her doz arasında en az 4 saat aralık bırakılarak günde 4 kere kullanılabilir. 2 aydan küçük bebekler için tavsiye edilmemektedir. 6 yaşından büyük çocuklar için calpol 6 plus süspansiyon tavsiye edilir. Yine hap yutmakta zorlanan yetişkinler için de calpol 6 plus tavsiye edilir. 

Calpol şurup ağızdan alınır. İçeriğinde bulunan çilek aroması sayesinde bebeklerin ve çocukların seveceği bir tattadır. Koyu kıvamı ilacın kaşıktan dökülmesini engeller ve kolay kullanım sağlar. İlacı doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanın. Doktor tavsiyesi olmadığı sürece calpol şurubu üst üste 3 günden fazla kullanmayın. Calpol kullanmadan önce kutunun içindeki kullanma talimatını dikkatli bir şekilde okuyun. Tarihi geçmiş ilaçları asla tüketmeyin. Kutu üzerinde yazılı olan saklama koşullarına mutlaka uyup uygun koşullarda muhafaza edin. Işıktan koruyun. Calpol kullanmadan önce iyice çalkalayın. Calpol 25° C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde saklanamsı gerekir. 

CALPOL NE KADAR SÜREDE ETKİSİNİ GÖSTERİR? 

Calpol şurup tedavisine başvuran aileler ilacın etkisini ne kadar sürede göstereceğini merak ediyor. Calpol şurup çocuklarda ve bebeklerde 1 saat içinde etki eder. Calpol şurup çocuklarda etkisini 5 saat boyunca sürdürür.

Calpol şurup zararlı mı? Calpol şurup ne işe yarar? Calpol uyku yapar mı, nasıl kullanılır?

CALPOL ŞURUBU YAN ETKİLERİ NELERDİR? 

Calpol kullanmadan önce aileler olası yan etkilerin neler olduğunu araştırmaya başladı. Calpol olası yan etkileri şu şekilde belirtilmiştir: 

  • Ciltte kızarıklık 
  • Kaşıntı 
  • Egzama 
  • Döküntü 
  • Yüz, dil, boğazda şişme 
  • Nefes darlığı, astım gibi benzeri etkiler 
  • Karın ağrısı 
  • Mide bulantısı 
  • Kusma 
  • İshal 
  • Baş dönmesi 
  • Karaciğer hasarı 

Kan pulcuğu görülebilecek yan etkileridir. İlacın içeriğindeki maddelere karşı bir alerji durumu varsa kullanılmamalıdır. Hamilelik durumunda ilacı kullanmadan önce hekiminize danışın. Calpol içeriğindeki parasetamol az miktarda da olsa süte geçmektedir. Bu sebeple emzirme döneminde kullanmadan önce yine hekiminize danışmakta fayda var. Calpol kullanmanız gereken dozdan fazla kullandıysanız vakit kaybetmeden hekiminize başvurun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...