Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Temmuz 2019 10:07

Çatlaklara Ne İyi Gelir? / Vücutta Oluşan Çatlaklara Doğal Tedavi Yöntemleri

Vücutta özellikle bacak, göbek, karın bölgesinde meydana gelen ciltteki ince çizgiler birçok kişiyi oldukça rahatsız eder. Bu makalemizde "Çatlak neden olur?, Çatlaklara ne iyi gelir?, Vücutta oluşan çatlaklara doğal tedavi yöntemleri nelerdir? " gibi sorularınıza cevaplar verdik. Keyifli okumalar...

Çatlaklara Ne İyi Gelir? / Vücutta Oluşan Çatlaklara Doğal Tedavi Yöntemleri
çatlak nedir?,çatlaklar neden oluşur?,Çatlaklara Ne İyi Gelir?,Vücutta Oluşan Çatlaklara Doğal Tedavi Yöntemleri,Çatlak Belirtileri Nelerdir? .,Çatlak Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?,Çatlakları Tedavi Ettiği Söylenilen Ürünlere Çok Dikkat

Cildin ani büyüme veya gerilmesiyle ortaya çıkan cilt çizgileri ya da bilinen adıyla çatlaklar estetik olarak güzel görünmediği için bütün kadınları olumsuz yönde etkiler. Özellikle doğum sonrası ortaya çıkan çatlakların kadınlarda yaşam kalitesini düşürdüğü ise bir gerçek. Çatlaklar, aktif sporcularda, steroid alan kişilerde, hızlı kilo alıp veren insanlarda, göğüs büyütme ameliyatı geçirenlerde, ince deriye sahip insanlarda, genetik yatkınlığı ve hormonal yetmezliği olan kişilerde çok sık görülür.

Diğer taraftan çatlaklar gençlerde de ergenlik çağlarında hızlı büyüme yaşadığı zamanlarda deride meydana gelen hızlı gerilme ile ortaya çıkabilmektedir. Deride meydana gelen çatlaklar tehlikeli değildir zamanla doğal tedavi yöntemleri ile geçmesi mümkündür.

Vücudun aldığı şekle göre çatlaklar en çok göbek, göğüs, üst kollar, kalça ve bacaklarda görülür.

Çatlaklara Ne İyi Gelir? / Vücutta Oluşan Çatlaklara Doğal Tedavi Yöntemleri

Çatlaklar Neden Oluşur?

  • Cildin orta katmanı denilen dermis de çatlak izleri ani büyüme veya kilo artışı sonucu cildin hızla gerilmesi nedeniyle olur. Gerilme, cildin orta katmanının yırtılmasına ve daha derin derinin katmanlarının gerilme izlerini oluşturmasına izin verir.
  • Vücudun orta katmanının gerilmesi güçlü ve birbirine bağlı liflerin kopmasına neden olabilir.
  • Derinin altındaki tabakalarda kan damarları bulunur bu gerilme sebebiyle çatlaklar ilk kez kırmızı veya mor renkte meydana gelir.
  • Deri tabakası altındaki kan damarlarının küçülmesi ve daralması sonucu bu sefer deri tabakası altındaki yağlar görünür ve çatlaklar gümüşi-beyaz şeklinde ortay açıkar. 

Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Vücudun belli yerlerinde meydana gelen çatlak belirtilerinin varyasyonları her zaman aynı olmaz ve farklı etkenlere göre değişim gösterebilir. Bu durum yaşınıza, hangi etkenlerin sebep olduğuna, bedene fiziksel olarak ne olduğuna ve cilt türüne göre değişim gösterebilir.

Genel olarak belirtileri şöyle sıralayabiliriz.

  • Ciltte meydana gelen çizgi, girinti ve çatlaklar ilk pembe sonra kırmızı, daha sonra siyah renkten mavi veya mor çizgilere dönüşebilir.
  • Deride açık renkte soluk parlak çizgiler oluşur.
  • Uyluklar, göğüs, karın, kalça ve bacak bölgelerinde yırtılmalar çizgiler oluşur.
  • Vücudun farklı bölümlerinde çizgiler meydana gelir.

Deri vücudu saran en önemli organdır. Şayet derinin görüntüsünde gerginlik, yırtık ve çatlama söz konusu ise ve bu durum sizi endişelendiriyorsa mutlaka bir cilt doktoruna görünmelisiniz.

Çatlak Tedavisi İçin Neler Yapılabilir?

Ciltte meydana gelen çatlakların tedavisi için her ne kadar etkisini bilimsel olarak destekleyen tıbbi açıklamalar olmasa da losyon, jel, krem, lazer ve kozmetik cerrahi tedavi amacıyla önerilmiştir. Günümüzde hali hazırda önerilen tedaviler uzun süreli iyileştirme sağlayamamaktadır.

Kadınlarda bebeğini dünyaya getiren annelerin karın bölgelerindeki çatlaklar herhangi bir krem veya losyon kullanılmadan da zamanla çatlak izleri kendiliğinden solarak göze çarpmayacak hale gelir. Bu sebeple doğumdan 6-12 ay sonra fark edilen çatlakların kozmetik ürünlerle kapatılarak gizlenmesine gerek yoktur. Çünkü bu işlem de geçicidir ve faydasından çok zararı da olabilir.

Çatlakları Tedavi Ettiği Söylenilen Ürünlere Çok Dikkat Etmelisiniz!

Bir şehir efsanesi haline gelen ve bir çeşit pazarlama taktiği olan çatlaktan kurtulmayı iddia eden pazarlamacılardan uzak durmalısınız.

Piyasada satılan özel krem ve losyonlar birer nemlendiricidir. Çatlak iyileştirme için kullanılmaz. İçeriğinde tretinoin bulunan tüm ürünler kolajen ve hyaluronik asit, bulunan ürünlerde çatlaklardan kurtulmanıza yardımcı olmaz. Bu yüzden çatlakları tedavi ettiklerini söyleyen modern çağın pazarlamacılarının yalanlarına kesinlikle inanmayınız.

Çatlaklar İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri İşe Yarar Mı?

Çatlakları Tedavi Ettiği Söylenilen Ürünlere Çok Dikkat

Yazımızda ciltte meydana gelen çatlakları çağımızda tedavi eden bir yöntem olmadığını söylemeye çalıştık. Fakat çatlakların kendi kendini iyileştirmesi sürecine katkı sağlayacak bir takım bitkisel tedavi yöntemlerinin kullanılmasında herhangi bir engel yoktur.

Cilt çatlaklarının tedavisine yardımcı olabilecek bitkisel tedavi yöntemlerinden aşağıdaki bitkileri ve yağlarını kullanabilirsiniz.

Hint yağı: Aslında kırışıklıkları, yaş lekeleri, benler, benekler, koyu lekeler, ince çizgiler ve sivilceler için kullanılan hint yağı çatlak izlerinin iyileşme sürecine katkıda bulunacak vitaminler bulundurur.

Aloe vera: Aloe vera birçok cilt probleminin tedavisinde etkilidir. İyileştirme sürecinde kullanılabilir.

Kalendula yağı: Kalendula yağının içeriğindeki minerallerin vücut hücrelerini yenileyici özelliği vardır.

Patates suyu: İçeriğindeki mineralleri cilt hücrelerinin büyümesini ve yenilenmesini sağlar.

Yumurta akı: Protein deposu olan yumurta akının çatlak izlerinin iyileşmesi sürecine katkısı ve yararı olabilir.

E vitaminl içeren bitkiler: Antioksidan özelliği ile bilinirler. Cilt hasarına karşı iyileştirme sürecine katkı sağlarlar. E vitamini yağı kullanabilirsiniz.

Limon suyu: Asidik yapısı cilt üzerine sürüldüğünde derinin toplanmasını sağlar.

E, K, C vitamini ve folik asit: E, K, C vitamini içeren guava, papaya, karabiber, brokoli, bektaşi üzümü, portakal, lahana, ıspanak, zeytinyağı, kivi ve buğday, lahana, taze soğan, salatalık, yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdaları bol bol tüketmelisiniz.

Çatlakları Tedavi Ettiği Söylenilen Ürünlere Çok Dikkat

Şeker pancarı suyu: Şeker pancarının suyu ciltte pürüzsüzleştirici olarak çatlak izlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Zeytinyağı: Bin yıldır cilt ve başka hastalıklar için bir tedavi yöntemi olarak kullanılan zeytinyağının, çatlak izleri için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Kakao yağı: Kakao yağının da cilt te meydana gelen çatlak izlerinden kurtulmada ve cildin yumuşamasında etkisi olabilir.

Lavanta yağı: Güzel kokusu sebebiyle çok sevilen lavanta yağının da ciltte meydana gelen çatlaklar için kullanabilirsiniz.

Vazelin: Vazelin aslında bir petrol ürünüdür. Hatta gazyağının cildi yumuşattığını biliriz. Vazelinin çatlakları önleye bilmesi için hamilelik zamanlarında kullanılmasını önerebiliriz.

Hindistancevizi yağı: Hindistancevizi yağı da cilt için nemlendirici olarak kullanılır. Yağın, derinin nemlenmesini sağlayarak çatlakların büyümesine engel olabilir.

İncir çekirdeği yağı: Doğum çatlaklarının tedavisinde kullanılabilir.

Çay ağacı yağı: Antiviral, antibiyotik ve antiinflamatuar içeriğe sahip bir yağ olan çay ağacı yağı, cilt çatlakları için kullanılabilir.

Badem Yağı: Çatlakların oluşmaması ve cildin esnekliğini kaybetmemesi açısından kullanılan yağlardandır.

Su: Çatlak tedavi yöntemlerinde en önemli şey tükettiğiniz besin ve vücuda aldığınız su önemlidir. Su sadece deri için değil vücudun tüm metabolizması için gönül rahatlığıyla tüketilmelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...