Tgrt Haber
19 Temmuz 2019 14:36

Çatlatma İğnesi Nedir? / Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Kısırlık (Infertilite) tedavisi yaşayan kadınların bebek sahibi olmak için büyümüş olan foliküllerinin çatlamasını ve daha fazla yumurta oluşmasını sağlayan iğneye yumurta çatlatma iğnesi denir. Bu makalemizde “Çatlatma iğnesi nedir?, Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır, Yumurta çatlatma iğnesi ve sonrası, iğne fiyatları” hakkında sizler için derlediğimiz bilgileri ilginize sunuyoruz. Keyifli okumalar diliyoruz.

Çatlatma İğnesi Nedir? / Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?
Çatlatma iğnesi nedir?,Yumurta Çatlatma İğnesi Ne zaman Yapılır?,Yumurta çatlatma iğnesi ve sonrası,fiyatları

Evlilik sonrası çiftlerin başta kendileri, sonra birinci dereceden akrabaları bebek sahibi olmasını dilerler… Bazen çok istenilmesine rağmen bazı çiftlerin doğal yöntemlerle bebek sahibi olmasını engelleyen bir takım sebepler ortaya çıkabiliyor. Bu üreme sorunu bazen kadında, bazen de erkekte meydana gelebilir.

Genelde kadınların doğurganlığını engelleyen problemlerin başında ise yumurtalar geliyor. Üreme hücreleri kadınlarda yumurtalıklar sayesinde oluşuyor. İşte tam da burada yumurtaların çoğalması için dışarıdan iğne yapılarak bu önemli problem aşılmaya çalışılıyor. Tıbbi bir işlem olan çatlatma iğnesinin ne olduğuna, nasıl uygulandığına, fiyatına, süreç içeresinde dikkat edilmesi gerekilen olaylara hep birlikte göz atalım.

Çatlatma İğnesi Nedir? / Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Yumurta Çatlaması Ne Demektir?

Folikül adı verilen kesecikler yumurta hücrelerini taşırlar. Bu kesecikler olgunlaştığında (ortalama olgunlaşma: 18-20 mm.) normal şartlar altında çatlama gerçekleşerek, yumurta hücrelerinin serbest bir şekilde salınmasına ve spermle döllenebilecek kıvama gelmiş olur. Her adet döneminde kadınlar bu döngüyü yaşarlar. Hâlihazırda döllenemeyen yumurta hücreleri adet kanamalarında vücuttan atılır.

Çatlatma İğnesi Ne İçin Yapılır?

Çocuk isteyen anne adaylarının hamile kalabilmesi için erkek spermi ile kadında var olan yumurtanın döllenmesi gerekmektedir. Kadınların rahminde yumurtanın çatlamaması halinde, spermle yumurtalar buluşamadığı için gebeliğin oluşması da mümkün olmamaktadır. İşte bu tarz durumları aşmak için kadına yumurtaların çatlaması için “çatlatma iğnesi” adı verilen hormonsal bir ilaç enjekte edilir. Çatlatma iğnesinden sonra çatlama gerçekleşirse kadının gebe kalma ihtimali artacaktır. Günümüzde çatlatma iğneleri, kısırlık sorunlarının çözümünde baya bir etkin şekilde kullanılmaktadır. Bu iğneler kadında var olan HCG hormonu içerdiğinden kadın vücudundaki LH hormonuyla aynı düzlemde çalışmaktadır.

Çatlatma İğnesi Nedir? / Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Yumurtlama, aylık döngünün ortalama östrojen ve LH hormonlarının yükseldiği anlarda gerçekleşir. Yumurtalama oluştuktan sonra bir gün içerisinde estradiol (E2) adında bir tür östrojen ve LH hormonları pik yapacaktır. Yumurtalar tam olgunlaştıktan 36 saat sonrasında ise yumurtanın çatlaması gerçekleşir.

Yumurtalar yeterli seviyede olgunluğa ulaşmadan yumurta çatlama iğnesi yapılmaz. Yapılsa da herhangi bir etkisi olmaz. Burada her kadında adet zamanı farklı olduğu için bu işlemin belli bir gün ya da zaman verilmesi de söz konusu değildir. Bu sebeple düzenli olarak kan tahlilleri ve ultrason tetkikleriyle yumurtanın olgunlaşıp olgunlaşmadığı dikkatle incelenmelidir.

Çatlatma İğnesi Yapıldıktan Sonra Yumurta Ne Zaman Çatlar?

Çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra çatlama işlemi gerçekleşecektir. Bu sebeple çatlatma iğnesini yaptıran kadınların 2 -3 gün boyunca düzenli olarak cinsel ilişkiye girmesi, gebe kalma ihtimalini arttıracaktır.

Diğer taraftan, tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olunuyorsa, burada da yumurtaların çatlamasından hemen sonra yumurta toplama aşaması uygulamasına geçilerek 36 saat sonra sperm transfer işlemi yapılabilmektedir.

Ne Kadar Zamanda Etki Eder?

Yumurta çatlatma iğnelerinde bulunan “human chorionic gonadotropin” (HCG) hormonu gebelik testlerinde ölçülen hormonların başında gelir. HCG hormonu kadınlardaki LH hormonu gibi yumurtlamayı sağlayan hormonları harekete geçirir. Yani bu hormon, yumurtanın çatlamasını sağlar. İğne yapıldıktan 1,5 gün sonra, yumurtlama meydana gelir.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ağrı Yapar Mı?

Farklı şekilde enjekte edilebilen türleri olan çatlatma iğneleri kalçadan kol veya karın bölgesinde cilt altına yapılır. İğne yapılırken çok kısa süreli bir ağrı yaşanır.

Çatlatma İğnesi Nasıl Uygulanır?

Çatlatma iğnesine doktorunuz onay verdikten sonra nasıl yapılacağı ilacın prospektüsünde yer alır. Bununla birlikte iğneyi uygulayacak doktor hem uygulama hem de süreç ile ilgili bilgi verecektir. Çatlatma iğneleri kalçadan, cilt altına, göbeğin alt kısmından deri altına, üst kolun arka kısmı ya da kalçadan enjekte edilebilmektedir.

Çatlatma İğnesi Nedir? / Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Çatlatma İğnesi Yan Etkileri Nelerdir?

Herhangi ciddi bir yan etkisi olmasa da kimi zaman iğne ile verilen hormon yumurtalıkların aşırı uyarılmasına sebep olabilir. Bu durum OHSS ortaya çıkartır. OHSS durumu iğne vurulan her anne adayında gözlemlenir. Bu tarz durumlarda yan etki olarak anne adaylarında nefes darlığı, mide bulantısı, kusma, ishal ve kısa zaman içinde kilo alma durumları yaşanır. Burada mühim olan yan etkileri ciddiye almaktır.

Çatlatma İğnesi Nedir? / Yumurta Çatlatma İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Hamile Kalanlar Test Yaptırmalı Mı?

Öncelikle eğer bir gebelik belirtisi yaşıyor ve adet gecikmesi yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Çünkü yumurta çatlatma iğnesi ile gebe kalmanın doğal yolla gerçekleşen gebeliklerden bir farkı yoktur. Demek ki gebelik testi veya ultrason muayenesinin doktorunuz tarafından değerlendirmesi ile gebe olup olmadığınız kesinleşir.

Yumurta Çatlatma İğnesinden Sonra Ne Zaman Hamilelik Testi Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesinden sonra gebelik testi için adetin gecikmesi beklenir. Bu da ortalama olarak yumurta çatlatma iğnesi (HCG enjeksiyonu) yapıldıktan 14 gün sonrasına denk gelmektedir.

Çatlatma İğneleri Nelerdir? / Çatlatma İğne Fiyatları

Çatlatma iğne markaları Profasi, Ovitrelle ve Pregnyl’dir. Fiyatlar değişebilmektedir. Eczanelerden temin edilebilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...