Tarih : 20.04.2021 - 15:04 Yorum : 0

Ceviz yağı ne için kullanılır?, Ceviz yağı ile yemek yapılır mı?

Ceviz yağı; fosfor, magnezyum, bakır, protein ve potasyum gibi mineraller açısından ve Omega-3 açısından da oldukça zengin bir kaynaktır. Bu haberimizde: "Ceviz yağının faydaları nelerdir?, Ceviz yağı neye iyi geliyor?, Ceviz yağı ne için kullanılır?, Ceviz yağı ile yemek yapılır mı?, Çotanak ceviz yağı yemeklerde kullanılır mı?, Ceviz yağı nasıl elde edilir?" gibi merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız...

Ceviz yağı ne için kullanılır?, Ceviz yağı ile yemek yapılır mı?

Yüzyıllardır kalp sağlığından, bağışıklık sistemine, cilt bakımından, ağız ve diş sağlığına kadar pek çok hastalıkta ceviz yağı şifa olarak kullanılmıştır. Ceviz yağında doymamış yağ asitlerinden tutun polifenol adı verilen bitki bileşikleri dahil olmak üzere, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri gibi zengin bir vitamin ve mineral kaynağı bulunur.

Ceviz yağı ne için kullanılır?, Ceviz yağı ile yemek yapılır mı?

Cevizin ana vatanı bilinmiyor olsa da Türkiye, Afganistan, Güney Rusya, Irak, İran, Hindistan, Çin ve Kore'de tarımı yapıldığı bilinmektedir. Latince: “Juglans regia” olarak adlandırılan ceviz yağı, ceviz meyvesinin soğuk pres yöntemi kullanılarak sıkılması ile elde edilebilmektedir.

Ceviz yağı ne için kullanılır?, Ceviz yağı ile yemek yapılır mı?

Ticari olarak temin edilebilen, soğuk preslenmiş ve rafine edilmiş iki tür ceviz yağı vardır. Soğuk preslenmiş organik ceviz yağı sağlığımız için önemli olan ve dolayısıyla daha pahalı olan besin maddelerinin çoğundan oluşur. Rafine yağ ise temel besin maddeleri açısından düşüktür ve genellikle güzellik ve sanat ürünlerinde kullanılır.

Ceviz yağı nasıl elde edilir

Ceviz yağını M.Ö. 300'lü yıllarda Yunanlılar ve Romalılar keşfetmiştir.

Ceviz yağının faydalarına bakacak olursak onları da şöyle sıralamak mümkün:

  • Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
  • Sedef hastalığının tedavisinde yardımcı olur.
  • Düzenli olarak kullanıldığında ince çizgileri ve kırışıklıkları giderir.
  • Kilo vermeye yardımcıdır.
  • Beyin fonksiyonlarını düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bazı kanser türlerine ilerlemesini önlemeye yardımcı olur.
  • Romatizmal ağrıları giderir.
  • Kadınlarda adet kanamalarını düzenler.
  • İyi bir antioksidan olduğu için yaşlanmayla karşı mücadeleye yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Egzamayı önler.
  • Enflamasyonu azaltabilir.
  • Mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
  • Hormon seviyelerini dengede tutar.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Kepek sorununu giderir.
  • Saç büyümesini destekler.
  • Saç dökülmesiyle mücadeleye yardımcı olur.
  • Uykusuzluğa karşı etkilidir.
  • Göz altında oluşan koyu halkaları azaltır.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sorunlarını giderir.
 
 
YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber