Tgrt Haber
17 Temmuz 2019 17:39

Çiğ Köfte Kilo Aldırır Mı? / Çiğ Köfte Kilo Yapar mı? / Diyette Çiğ Köfte Yenir Mi? / Çiğ Köfte Şişmanlatır Mı?

“Çiğ köfteyi beğenmeyen var mı?” diye sorsak sanıyoruz hiç kimse “Hayır tabii ki seviyoruz” diyecektir. Özellikle son yıllarda mahallelerin hemen hemen her köşesinde gördüğümüz çiğ köftecilerin satışa sunduğu çiğ köfte ev toplantılarının da vazgeçilmezi arasına çoktan girmiş durumda. Bu makalemizde popülerliği her geçen gün artan “çiğ köfte kilo yapar mı?, Çiğ köfte kilo aldırır mı?, Diyette çiğ köfte yenir mi?, Çiğ köfte şişmanlatır mı?” sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Bonus olarak evde kendiniz yapabileceğiniz çiğ köfte tarifini vereceğiz. Keyifli okumalar.

Çiğ Köfte Kilo Aldırır Mı? / Çiğ Köfte Kilo Yapar mı? / Diyette Çiğ Köfte Yenir Mi? / Çiğ Köfte Şişmanlatır Mı?
Çiğ köfte kilo yapar mı?,,Çiğ köfte dürüm kaç kalori,,Çiğ köfte kilo yapar mi?,,Çiğ köfte kaç kalori?,,Çiğ köfte kilo aldırır mı?,,Canan Karatay çiğköfte diyet,,diyet,,çiğköfte,,etsiz çiğ köfte,,etsiz çiğ köftenin besin değeri,,Çiğ Köfte Kaç Kalori Enerji

Çiğ köfte sevmeyen insan ülkemizde çok azdır diye düşünüyoruz. İnce bulgurdan saatlerce süren yapımı ile üstüne bir de çeşitli baharatlar ile süslendiğinde içindeki acı isotu bile yiyene tatlı hale gelebiliyor. İnsanımızın sofralarından vazgeçemediği “çiğ köfte kilo yapar mı?” sorusuna direk cevap verecek olursak evet çiğ köfte de tıpkı içinde fazlaca asit ve şeker bulunan meyveler ile aynı oranda kilo yapar diyebiliriz.

Her gıdanın fazlası zararlıdır. Çiğ köftede durum aynıdır. Eğer rejim veya diyet programına göre hayatınızı sürdürüyorsanız fazla yenen çiğ köfte kilo yapar. Fakat çiğ köfte de sofranızda duruyorsa tadımlık olarak 1-2 tane yiyerek aklınızda soru işareti olarak kalacağına midenizde minerallerine ayrılması daha iyidir diye düşünüyoruz.

Öncelikle şurada anlaşalım ki çiğ köfte bir yemek değildir. Sadece çiğ köfte yiyip kenara çekiliyorsanız ve yaptığınız çiğ köfte içinde salçası, baharatı ve yağı çoksa evet bir öğün olabilir. Çünkü burada sizin ne kadar tükettiğiniz çok önemlidir.

Çiğ köfte yapımında kullanılan bulgur, domates, zeytinyağı, isot, çeşitli baharatlar, ceviz tozu, gibi besinler vücudun metabolizmasının hızlanmasını sağlar. Bu da vücudun daha fazla enerjiye ihtiyaç duymasına neden olduğu için otomatikman daha fazla madde yakımı gerçekleşmesini sağlar. Bir nevi çiğ köfte metabolizmayı hızlandırdığı için kilo verme işlem süresini de hızlandırmış olur. Elbette bu çiğ köfte yiyerek zayıflayacağınız anlamına gelmez. İçerdiği yağ, kuru yemiş, salça, karbonhidrat gibi etmenler çiğ köfteden fazla tüketildiğinde kilo vermeye değil almanıza sebep olabileceğini unutmamalısınız.

Çiğ Köfte Kilo Aldırır Mı? / Çiğ Köfte Kilo Yapar mı? / Diyette Çiğ Köfte Yenir Mi? / Çiğ Köfte Şişmanlatır Mı?

Çiğ Köfte Kaç Kalori Enerji Verir? 

Çiğ köftenin yapımına göre enerji miktarları farklılıklar gösterebilir.

Etsiz Çiğ Köftenin Ortalama Besin Değeri (6 adette)  

  • 350 kalori enerji,
  • 2 gram kadar yağ,
  • 80 gram kadar karbonhidrat,
  • 12 gram kadar protein
  • %50 oranında vücudun demir ihtiyacını karşılar.

Bu miktarlara lavaş ve yeşilliği de eklediğiniz zaman bu oran daha da artacaktır. Yeşillik diyet süresince en çok tüketilmesi gerekenler listesinde en başta bulunur. Yeşillik tüketiminin herhangi bir olumsuz yanı yoktur. Fakat konu hamur işi lavaş olunca dikkatli olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Diğer taraftan çiğ köfte içinde kuruyemiş katılan çiğ köftelerin daha fazla kaloriye sahip olduğu unutmamak gerekir.

Bu lezzetli öğünü metabolizmanızı hızlandıracağı için haftada bir kaç kez tüketmenizde bir sakınca yok. Ayrıca çiğ köftede bulunan bulgur yararlı bir karbonhidrat kaynağı. İyi bir karbonhidrat yavaş sindiriminden dolayı sizi uzun süre tok tutar. Bu nedenlerle “etsiz çiğ köfte diyetimi bozar mı?” derseniz bozmaz aksine diyet süresince tüketilebilen besinler arasında yer almalı diyebiliriz.

Canan Karatay’ın Çiğ Köfte Kilo İle İlgili Yaptığı Açıklama

Çiğ Köfte Kilo Aldırır Mı? / Çiğ Köfte Kilo Yapar mı? / Diyette Çiğ Köfte Yenir Mi? / Çiğ Köfte Şişmanlatır Mı?

“Günlük hayatta karnımız tokken bile aklımıza geldiğinde aradığımız en lezzetli ve popüler atıştırmalıklardan biri olan çiğ köfte, kolaylıkla bulabileceğimiz hatta yapabileceğimiz bir yiyecektir. Üzerine nar ekşisi gezdirildiğinde damak tadınıza daha da uygun hale gelecek olan çiğ köfte, birçok acı severin de bu anlamda imdadına yetişiyor. Yanında verilen acı sosları taze ayranla tüketerek açlığınızı yatıştırabilirsiniz.”

Zayıflamak isteyen kişilerin bile az miktarda lahmacun yemelerinde sakınca olmadığını söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, çiğ köfteyi diyetteki kişilerin tüketebileceğini açıklamıştır.

Baharatlar Yağ Yakımı İçin Yardımcı Olabilir

Çiğ köfte içerisinde yer alan ve vücuda faydası olan baharatlar arasında kuşkusuz ki acı biber ilk sırada yer alıyor. Acı biber hem çiğ köfte içerisinde hem de sade olarak tüketildiğinde bile faydalı olur iken vücudun yağ yakmasını hızlandırıp metabolizmanızın tüm hafta daha hızlı ve düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Şimdi siz değerli tgrthaber.com okuyucularına “Etsiz Çiğ Köfte” tarifini vermek istiyoruz. Evde yapacağınız çiğ köfteyi canınız istediğinizde yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Çiğ Köfte Kilo Aldırır Mı? / Çiğ Köfte Kilo Yapar mı? / Diyette Çiğ Köfte Yenir Mi? / Çiğ Köfte Şişmanlatır Mı?

Etsiz Çiğ Köfte İçin Alınacak Malzemeler:

250 gram kıyma
Yarım kilo ince bulgur
2 yemek kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
6 diş sarımsak
2 çay bardağı isot
1 tatlı kaşığı pul biber, karabiber, kimyon
5 yemek kaşığı nar ekşisi
7 yemek kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
Tuz
Su

Çiğ Köfte Kilo Aldırır Mı? / Çiğ Köfte Kilo Yapar mı? / Diyette Çiğ Köfte Yenir Mi? / Çiğ Köfte Şişmanlatır Mı?

Yapılışı

Bir leğen içinde bulunan ince bulguru rendelenmiş sarımsak, soğan az miktar tuz ile domates ve biber salçası ile yine az miktarda zeytinyağı ve bir miktar su ile yoğurmaya başlayın.

Leğen içindeki bulgur sakız kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin. En son içine rendelenmiş maydanozu atabilir kıvamı tutunca avucunuzda sıkarak tabaklara servis edilecek şekilde hazır hale getirebilirsiniz.

Daha sonra Marulla servise başlayabilirsiniz.

Afiyet olsun…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...