Tgrt Haber
16 Ocak 2021 16:59

Çocuğumun Hiç Arkadaşı Yok Ne Yapmalıyım?

Çocuklar pandemi sebebiyle tablet ve bilgisayar başında derse girdiler... Zoom'dan arkadaş edindiler ve tüm çocuklar sınıf arkadaşlarını sanal olarak tanıdılar. Bu durum çocuklar için pek iyi bir durum değil. Çünkü hayatın akışında çocukların hangi yaş dönemi olursa olsun farklı ortamlarda bulunup ilişkiler kurması gelişimleri açısından önemlidir. Özellikle Zoom gibi görüntülü kanallar aracılığıyla da olsa çocukların arkadaş edinememesi çocuk açısından önemli bir olaydır. Çocuğumun hiç arkadaşı yok diyen anne babalar ne yapmalı? İşte bu haberimizde sizlere bir kaç tavsiyemiz var...

Çocuğumun Hiç Arkadaşı Yok Ne Yapmalıyım?
çocuk,,çocuk okul,,zoom,,zoom arkadaşlıkları,,eğitim hayatında çocuk arkadaşlıkları,,çocuğumun arkadaşı yok ne yapmalıyım?,,çocuğum nasıl arkadaş edinebilir?,,çocuklar sanal olarak sınıf arkadaşları ile nasıl görüşmeli,

Her insan belli yaş aralıklarında farklı ortamlarda bulunur ve ilişkiler kurarlar. Aile, okul, arkadaş, zoom vb. işte bu ortamlarda çocukların sosyalleşmeyi öğrenmesi gerekir. 

Çocuğumun Hiç Arkadaşı Yok Ne Yapmalıyım?
Çocuklar aile içinde özellikle annesine karşı kendini ifade etmekte genelde zorluk veya güçlük çekmezler. Ancak pandemi sebebiyle evde ders gören ve arkadaşlarını Zoom'dan tanıyan çocuklar sosyalleşebilmekte zorlanabilirler.

Evet, işte bu çocuklar arkadaşları olmadığından içine kapalı bir hayat sürebilirler.

Bu alanda sosyalleşmekte güçlük yaşayan çocukların en büyük sorunlarından biri arkadaş edinemiyor veya her hangi bir arkadaş grubuna giremiyor olmalarıdır. Demek ki çocuğun arkadaşının olmaması sosyalleşmesini engelleyen ciddi bir faktördür.

Peki çocuğun niçin arkadaşı olmaz?

Çocuğumun Hiç Arkadaşı Yok Ne Yapmalıyım?

Bunun bir çok sebebi olabilir. Ancak biz genel olarak 5-6 sebebin kesin olduğunu düşünüyoruz. 

İşte o sebepler arasında:

  • Bu çocuklar nasıl arkadaş edineceklerini bilemiyor olabilirler.
  • Çocukta özgüven problemi olabilir.
  • Çocuk bulunduğu ortamda ciddi bir sorunla karşılaşmış olabilir.
  • Aile aşırı koruyucu tavrıyla çocuğun arkadaş ortamına girmesini engelliyor olabilir.
  • Çevresindeki akranlarını kendisine uygun görmüyor olabilir. Yani tercih sebebi olarak arkadaş edinmiyor olabilir.
  • Yaş döneminden dolayı (ergenlik gibi...) iç dünyasında birtakım ruhsal problemler yaşıyor ve buna bağlı olarak arkadaş ortamlarından uzak kalıyor olabilir.

Burada anne ve babalara çok ciddi işler düşüyor. Çocuğunuzun arkadaş edinmesi ve sosyalleşmesi için hemen kolları sıvayıp evladınızla konuşup Zoom'dan da olsa arkadaş edinmelerini sağlamalı, onlarla konuşmasına ve kaynaşmasına müsaade etmeli onları arkadaş edinme hususunda cesaretlendirmeliler... 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...