Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Ocak 2021 16:18

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne-baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler

Çocukların bebekliklerinden birey olma yolculuğunda en etkili kişi hiç kuşkusuz annelerdir. Anneler ve babalar çocukların gelişim sürecinde birer rol-modeldir. Özellikle Pandemi sürecinde evde eğitim görmek zorunda kalan çocukların reel bir sosyal çevresinin olmaması çocuklarda özgüven eksikliğine de neden olabilir. Bu makalemizde; "Özgüvenli çocuğun özellikleri, Özgüvensiz çocuğun özellikleri, Çocuğun özgüvenini arttırmak, Özgüven kazandırma etkinlikleri, Çocuğa özgüven nasıl aşılanır, Ergenlerde özgüven eksikliği, 2 yaş özgüven, Çocuğun cesaretli olması için neler yapılmalı" gibi aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. İşte çocuklara özgüven aşılamak için atılacak adımlar...

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne-baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler
Özgüvenli çocuğun özellikleri,Özgüvensiz çocuğun özellikleri,Çocuğun özgüvenini arttırmak,Özgüven kazandırma etkinlikleri,Çocuğa özgüven nasıl aşılanır,Ergenlerde özgüven eksikliği,2 yaş özgüven,Çocuğun cesaretli olması için neler yapılmalı

Çocuklar, evimizin neşesi gözümüzün bebekleridir. Onlar için yapmayacağımız fedakarlık yoktur. Ancak onları yeterince dinleyip bir birey olduğunu hatırlatan sohbetler yapma fırsatınız oluyor mu? Şimdi bütün meşguliyetleri bir kenara bırakıp ve tüm yüreğimizle onlara doğru dönüp kendilerine önem verildiğini hissettirmeliyiz.

Çünkü bir çocuk konuştuğunda değer gördüğünü ancak kendisini anne ve babası tarafından dinlenir bulduğunda özgüvenli oluyor.

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne ve baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler

Değer vermeyen, değer bulamaz bu çok net! Bu sebeple çocuklarınızı bütün içtenliğinizle ve dikkatinizle dinleyin. Onlarla göz göze gelip dikkatinizi onda topladığınızda, “sen benim için çok önemlisin, sözlerin ve fikirlerin hayatıma anlam katıyor” demiş olursunuz. İşte bu ilginizi hem sözlerinizle hem de beden dilinizle onlara çekinmeden gösterin o sizin evladınız...

Çocuklarınıza özellikle duygularınızın ve vücut dilinizin verdiği mesajlar önemlidir. Çocuklarınıza vücudunuzla da saygı gösterdiğinizi ifade etmeye çalışmalısınız.

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne ve baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler

Onlar konuşurken içindeki anahtar kelimeleri dinlerken arada bir tekrar edin ya da vurgulayın. Çocuğunuzun tarafınızdan dinlenildiğini ve anlaşıldığını bilmesini sağlayın.

Çocuklarınızın sözlerini anladığınızı düşündüğünüz şekliyle ve kendi ifadenizle tekrar ederseniz, ilginizi göstermiş ve onu daha fazla anlamış sayılırsınız

Örneğin Şu tür cümleler kullanın: “Anladığım kadarıyla ... demek istiyorsun” vs...

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne ve baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler

Konuşmalar karşılıklı kesilmesin bu bekleme süresi farklı konuların açılmasına veya üzerinde konuştuğunuz konunun dağılmasına sebep olacaktır. Diğer taraftan siz çocuğun sözünü kesmemeye gayret gösterin. Bırakın çocuğunuz sözünü tamamlasın. Aklınızdaki şeylerle sözünü kesmek ya da onun cümlesini tamamlamaya kalkmak iletişimi kopartacağı için yapılan sohbetin veya konuşmanın hiç bir anlam ve önemi de kalmayacaktır.

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne ve baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler

Allah herkese iki kulak, bir ağız vermiş. Lütfen çocuğunuz konuşsun ve siz onu sabırla dinleyin. Çocuğuyla ciddi problemleri olan bir babayla konuşurken şöyle demişti: “Ben çocuğumu anlayamıyorum, nedense beni hiç dinlemiyor.”

Bu cümleyi bir kez daha okumanızı rica etsem kabalık etmiş olmam herhalde. Düşünebiliyor musunuz, bir baba çocuğunu anlamıyormuş; çünkü çocuk babayı dinlemiyormuş...
Bir insanı anlamak için bizim onu dinlememiz iletişimin en temel noktası değil mi?

Burada baba, çocuğu dinlemeden anlamaya çalışıyor ve aslında çocuğun düşüncelerine hiç bir kıymet vermiyor demektir. Siz çocuğunuzu karşınıza alıp ona karşı olan duygularınızı en sade bir dille anlatmaya çalışın.

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne ve baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler

  • Yapmacık ve dolaylı cümleler kurmayın. Çocuk bunu hemen anlayacak ve "Beni dinlemiyorsun..." diye şikayet edecektir. 
  • Anlatmak istediğiniz şeyi basit kelimeler ve cümlelerle anlatın. Ve asla karışık bir hale getirmeyin. 
  • Çocuklar sizler gibi her cümlenin altında yatan art anlamları düşünmez bu yüzden onun anlayacağı dilinden iletişim kurun.  
  • Karşınızda yetişkin biri varmış gibi konuşun ve mutlaka bir yetişkine nasıl nezaketli davranıp kıymet veriyorsanız çocuğunuza da aynı karşılıklı saygı, aynı sevgiyi, takdiri gösterin.
  • İyi bir dinleyici olmak hem sizin işinizi kolaylaştıracak rahat iletişim kurmanızı sağlayacak ve dinlemenin sevmek olduğunu, değer olduğunu aklınızdan çıkarmayın. 
  • Hissettiklerinizi dile getirip sevdiklerinizle paylaşmak, dinlemek her zaman sevdiğiniz kişiye değer verdiğiniz anlamı taşır.

Çocuğun özgüvenini arttırmada anne ve baba etkisi / Çocuğun cesaretli olması için yapılması gerekenler

  • Aklı başında olan ebeveynler ne yapıp edip çocuklarının gün içinde yaşadığı sıkıntıları can kulağıyla dinlemekten şikayet edip vazgeçmemelidir.
  • Çok işiniz de olsa iyi bir dinleyici olmak veya iyi dinlemek her zaman pratik olmayı, empati yapabilmeyi ve diğer kişi adına gerçekten saygı duymayı gerektiren ve sonucu muhteşem olan bir beceridir.
  • Çocuğunuza, onu dikkatli dinlemekten ve “ne demek istediğini biliyorum”, “seni anlıyorum”, “sen harika birisin”, “Aman Allah’ım öyle mi, ne kadar güzel!” gibi sözler söylemekten çekinmeyin çünkü bu sözler onun için güvencedir, teminattır. 
  • Çocuklarınızı siz dinlemezseniz onlar kendilerini dinleyecek birilerini mutlaka bulacaklardır.
  • Ancak bulduğu kişiler toplum için ve çocuklarınız için ne kadar yararlı kişiler olabilir onu da bilmemiz mümkün değil... 
  • Köprü altlarında, sokak başlarında çocukların en çok güvendiği kişiler yine sokak çocuklarıdır lütfen bu hususta uyanık olup tedbirli olun.
  • Çocuklarınızı en iyi siz dinlemelisiniz. Çocuklarınızı bir başkası dinlemeden sabırla dinleyip ona güven verin ve size güvenmesini sağlayın.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...