Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Ekim 2019 18:35

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Çocuklar, onlar bizim herşeyimiz… Minicik bedenlerinde yürekleri herşeye merakla ve heyecanla çarpar… Kıpır, kıpırdırlar… Öylesine enerji doludurlar ki hareketlilikleri karşısında anneler pes edebilirler. Özellikle 4 yaşına gelmiş bir çocuğu zapt etmek, onu doğruya ve güzele kanalize etmek için mecburen, hem eğlenmelerine, hem de öğrenme isteklerine cevap verilmesi gerekir. Bu makalemiz de değerli annelerin 4 yaşına basmış çocuğu için önerdiğimiz oyunlardan bahsedeceğiz. Makale de: “4 Yaş çocuklar için eğitici oyunlar nelerdir?, Çocuklar için eğlenceli oyun çeşitleri, 4 yaş çocuklar için zeka oyunları, 4 ve 5 yaşındaki çocuklar için zeka oyunlarının önemi, 4 yaş çocuklar için etkinlik önerileri” başlığı altında çocukların hem tek başlarına, hem grup halinde oynayabileceği oyun ve aktiviteleri siz değerli annelerin ilgisine sunuyoruz. Keyifli okumalar…

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar
4 yaş çocuk etkinlikleri,,Çocuklar için eğlenceli oyun çeşitleri,,4 Yaş çocuklar için eğitici oyunlar nelerdir?,,4 yaş çocuklar için zeka oyunları,,4 ve 5 yaşındaki çocuklar için zeka oyunlarının önemi,,4 yaş çocuklar için etkinlik önerileri,

4 – 5 yaşına gelmiş bir çocuğun öğrenme isteği ve eşyalara karşı merakı diğer yaşlara göre çok daha fazladır. Özellikle bu yaşlarda kıpır kıpır, enerji dolu, öğrenme isteği uç noktada olan çocuklar için eğitici ve öğretici oyun ve aktivitelere gelin hep birlikte bakalım.

Öncelikle 4 yaşındaki çocuklar için zeka oyunları ile başlayalım.

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

EVET – HAYIR Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

4 yaşındaki kız veya erkek çocuklar için uygun olan Evet – Hayır oyunu onların hem hızlı düşünme becerilerini, hem de dil diksiyonu için oldukça önemli bir oyun. Anneler bu oyunu çocukları ile karşılıklı oynayabilirler.

Çocuğunuzun oyunda sorduğunuz sorulara Evet ya da Hayır cevapları vermemesi gerekiyor. Aksi takdirde oyunu kaybeder.

Bu yüzden onları hem motive etmek hem de oyuna ısındırmak için ilk etapta evet ya da hayır kelimesini söyleyecek tuzak zorular sormamaya özen gösterin. Oyunun gidişatına göre tuzak soruları sormanızda daha sonra oyunu bitirmenizde ve başka bir oyuna geçmenizde sakınca olmayacaktır.

Farkı Bul Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Bu oyun tıpkı bulmaca çözmeye benziyor aslında. Yani ilk bakıldığında yetişkinlerin hemen fark edebileceği kolaylıktaki iki görsel üzerindeki farkları birlikte bulabilirsiniz.

Örneğin, iki tavşan resminde tavşanın renkleri, bıyıkları, ön ayakları gibi birbirinden farklılıklar içeren görseller bu iş için biçilmiş kaftan… Diğer taraftan, bu tarz görsellerde başlangıç oyununda gösterilen görselin sayısı arttıkça zorluğunu da arttırmaya ve dikkatini çekmeye çalışabilirsiniz.

Bu oyunda amaç çocuğun görsel zekâsını, aynı zaman da analiz becerisi ve dikkat gelişimini arttırmaya yöneliktir.

Çarşıdan ya da Pazardan Ne Aldım Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Çocuğunuzla birlikte çarşı ya da Pazar gibi yerlerden almış olduğunuz ürünleri birlikte alıp daha sonra bu ürünleri çocuğunuza hatırlatmaya çalışmak için sorular sorulan keyifli ve güzel bir oyun.

Oyunda çocuğunuzu motive edecek “Afferin, Bravo, Çok akıllısın..” gibi tebrik hareketleri eğlencenin hazzını arttırdığını unutmayın.

Oyunu kısaca şöyle örnekleyebiliriz.

Anne: Bugün pazardan kiraz aldım.

Tekrar edelim Zeynep: Bugün pazardan ne aldım?

Çocuk: kiraz!

- Aferin kızıma benim… Ben pazardan başka şeylerde aldım. Bugün pazardan Armut, Nar da aldım.

Söyle bakalım Zeynep: Bugün pazardan başka neler almışım?

Çocuk: Armut, Nar!

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, listeyi hafızasını zorlayacak kadar uzatabilirsiniz.

Bu oyunun amacı ise çocuğunuzun zihinsel becerilerini arttırmaya yöneliktir. Çocukların hafızası adeta beyaz bir kağıt gibi. Üzerine yazılan şey ilkinde silik görülmüş olsa da 2, 3, 4 tekrarda çocukların o yazıyı silik olsa da hatırlama özellikleri bir hayli fazladır. Bu oyunda aynı zamanda çocuğunuzun dikkat seviyesine de bakmış olacaksınız…

Sayı Blokları Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Çocuğunuzun sayısal zekasını geliştirmeye yönelik bir oyun olan sayı blokları oyunu ile hem eğlenceli vakit geçirip hem de bu güzel oyunla çocuğunuza yeni oyuncak almanın masrafından kurtulabilirsiniz.

1’den 10’a kadar sayıların yazılı olduğu blokların büyüklüğüne göre sıralanır ev üzerine rakamları yazılır.

Küçükten büyüğe doğru dizilen bu bloklarla çocuğunuz hem rakamları hem tanımış olacak, hem de üst üste koymaya başladığında bu oyundan zevk alacaktır.

Çocuğunuzun sayısal zekasını geliştirerek, büyük, küçük, az, çok gibi kavramları tamamen öğrenmiş olacağı gibi en azından 1’den 10’a kadar da sayma işlemini hal etmiş olacaksınız...

4 yaş grubu çocuklar için bu oyun gerçekten faydalıdır.

Uzaktan Kumandalı Araba Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Kız çocukları için pembe araba, erkek çocukları için her renkten uzaktan kumandalı araba ile çocuğunuza keşf etmeyi, el beceresi kazandırmayı, cisimlerin hareket ettirmeyi öğretebilirsiniz.

Tek yapmanız gereken uzaktan kumandalı arabayı kullanan çocuğunuza halı üzerindeki desenlerin bulunduğu yerlere park ettirmeye çalışmalısınız.

Evdeki halı kenarı, halı üzerindeki desenler üzerinde yerler belirleyerek çocuğa görev verip arabayı park ettirmeye çalışın.

Oldukça basit görünen bu oyun çocuğunuzun reflekslerinin gelişiminde, hayal gücünün cisimleri algılayış ve hareket ettirişinde farklı etkileşim yapacağı kesindir. Bilimsel olarak da ispatlanmıştır ki araç park etmenin geometrik hesaplamalar konusunda öğrenme becerilerini geliştirdiği tam olarak kanıtlanmıştır.

Sana Ne Lazım Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

4 yaşındaki çocukların dikkat gelişimine faydası olacak oyunlardan biri de sana ne lazım oyunu diyebiliriz.

Oyun kısaca şöyle: Oyunu başlatan kişi bir meslek belirler ve ardından bir diğer oyuncuya “Sen gazetecisin, sana ne lazım?” diye sorar.

Oyuncu buna cevap verdikten sonra, diğer oyuncuya “Başka ne lazım?” diye sorar.

Her oyuncu için süre 2 dakikadır ve 2 dakikayı dolduramayıp cevaplarda tıkanan kişi kaybeder.

4 yaş dikkat geliştirme oyunlarından biri olan “Sana ne lazım?” oyunuyla çocuğunuzun konsantrasyon gelişimini sağlayabilirsiniz. Bağlantı

Hayvan Tutmaca Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

4 yaş çocukların etkinliklerinde hayvanları tanımalarını da sağlayabilirsiniz.

Oyun da kısaca:

Aklınızdan geçen herhangi bir hayvanı etmesini sağlarsınız.

Örneğin, seçtiğiniz hayvan kedi olsun.

Çocuğunuza bildiği bu hayvanla ilgili basit sorular sormalısınız.

Kedi: “Kaç ayaklı?”, “Neyle beslenir?”, “Ne renktir?” gibi sorularla kedi türünü öğrenmesini ve bu hayvanı tanımasını sağlayabilirsiniz. Bu tarz oyunlarda çocuk anlamadığı soruları sorma becerisini geliştirmiş olacaktır. Bağlantı

Oyun Hamuru Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Evet, en bilinen oyunlardan biri de sanıyorum oyun hamurudur. 4 yaş çocuk oyunları içinde, çocukların hayal dünyasının gelişmesine, eğlenceli vakit geçirmesine büyük katkı sağlıyor.

Bu oyunda alacağınız oyun hamurunun markasına ve kalitesine dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Oyun hamuru ile ister sayı, ister hayvan, ister eşya yaparak çocuğunuza yaptığınız şeyleri taklit ederek ne olduğunu yaptırarak öğretebilirsiniz.

Puzzle Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Özgüven ve zeka oyunu diyebileceğimiz bu Puzzle oyununda çocuklar birbirinden kopuk parçaları kendisi bir araya getirerek kafasındaki istediği anlamlı şekle dönüştürmesini sağlayabilirsiniz.

Bu tarz oyunlar yukarıda da bahsettiğimiz gibi özgüven ve zeka kadar, problem çözme becerisi ve el-göz koordinasyonunu sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Uçtu Uçtu Kuş Uçtu Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Bu oyunda mekan hiç fark etmiyor. Oldukça da basit bir oyun.

Oyun ad kısaca çocuklar ya da aile bireyleri bir masa etrafında halka şeklini alırlar.

Ardından bir ebe seçilir ve bu kişi ortaya gelir. “Uçtu uçtu kuş uçtu.” diyerek parmağını havaya kaldırır. Oyunu oynayan tüm kişiler de ebenin uçan bir canlı ismi söylemesiyle parmaklarını havaya kaldırırlar.

Ebe ardından, uçmayan başka bir şeyin adını söyleyerek oyuncuları şaşırtmaya çalışır. Örneğin; “Uçtu uçtu balık uçtu.” der ve parmağını havaya kaldırır. Fakat balık uçmayan bir canlı olduğu için parmağını havaya kaldıran oyuncular elenirler.

Oyun bu şekilde eğlenceli bir şekilde devam eder.

Sıcak – Soğuk Oyunu

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Bu oyunda çocukların ip uçlarını değerlendirme yeteneklerini geliştirebilirsiniz.

Bu oyun da uçtu uçtu gibi kalabalık çocukların ya da ailenin oynayabileceği çok güzel bir oyun.

Oyun da kısaca: Ebe seçilen çocuğun gözleri kapatılır ve bir eşya veya oyuncağı gizlenir.

Gözleri açılan çocuk, etrafı bir güzel taradıktan sonra nesneyi bulmaya çalışır ve diğer kişiler, çocuğa gizlenen nesneye olan konumuna göre yönlendirme yapar. Nesneye uzaksa “soğuk”, yakınsa “sıcak” şeklinde.

Gizlenen nesneyi bulan çocuk, ortamdan bir başka kişiyi ebe seçer ve oyun bu şekilde devam eder.

Bilgisayar, Tablet - Telefon Oyunları Çocuklar İçin Uygun Mu?

Milli Eğitim Bakanlığının her yaş grubu için bilgisayar, tablet ve telefonda zeka ve beceri kazandıran oyunlarla ilgili önerdiği oyunların oynatılabileceğini düşünüyoruz.

Günümüz de her evde mutlaka bir teknolojik cihaz bulunuyor. Çocuklar da 4 yaşlarında aşırı meraklı ve öğrenmeye açık oldukları için hem dünyaya hem de yaşama ayak uydurmak için onu kullanmak isteyecektir.

Bu cihazlarda çocuklar için çizgi film seyretmeye teşvik etmeniz onun gelişiminden ziyade daha çok dinlenmesine fayda sağlayacaktır. Çünkü sadece seyrettiği bir şeyde çocuk interaktif değil, bilakis pasif durumda olan biteni seyretmeye çalışarak gördüğü şeylerle vücut ve aklını dinlendirmeye çekmiş demektir.

Şayet böyle bir durumda karşı karşıya kaldıysanız MEB’in internet sitesinde yayınladığı tüm oyunlar çocuğunuz için uygundur.

4 Yaşındaki Çocuklar İçin Alternatif Etkinlikler 

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

4 Yaş Çocukları İçin Sanat Atölyeleri

4 yaş sanat etkinlikleri için oldukça uygun bir yaş çocuğunuzun bu yaşlarda dans atölyeleri, resim atölyeleri ve müzik atölyelerinde hem enerjisini atabileceği hem de keyifli vakit geçirmesini sağlayacak etkinlikler planlanabilir.

4 Yaş Çocuklar İçin Spor Atölyeleri

Çoğu spora başlamak için 4 yaş, oldukça ideal bir yaş aralığı. Çocuğunu bu spor atölyelerine götürerek, hem fiziksel gelişimine katkıda bulunabilir hem de kaliteli zaman geçirmesini sağlayabilirsin. Yüzme, jimnastik, Uzak Doğu sporları gibi spor dalları, çocuk gelişimi ve boş zaman değerlendirmesi açısından oldukça faydalı sporlar!

4 Yaş Çocuklar İçin Oyun Grupları Atölyeleri

Çocuğunun hem sosyalleşmesini sağlayan hem de eğitici yönü bulunan oyun grupları, belli yaş aralığındaki çocukların bir araya geldiği gruplar kurarak, çocuklara çeşitli etkinlikler yaptıran ve grup halinde oyunlar oynatan bir atölye tipi. Bu gruplarda bir araya gelen aynı yaş aralığındaki çocuklar küçük yaşlardan arkadaşlık kurmayı ve sosyalleşerek paylaşım yapabilmeyi öğrenip, çeşitli oyun etkinlikleri ile keyifli zaman geçiriyorlar.

Müze Gezileri

“Müze gezmek 4 yaş etkinlikleri arasında değerlendirilir mi?” deme, 4 yaşındaki çocuğuna da hitap edecek müzeler var. Oyuncak müzeleri, balmumu heykel müzeleri gibi müzeler, çocuğunu hem eğlendirecek hem de yeni bilgiler öğrenmesini sağlayacak. Kendi şehrindeki müzeleri gözden geçirip, çocuğuna uygun olanları seçebilirsin.

Eğlence Merkezleri Gezileri

4 yaş çocuğu etkinlikleri içinde çocuğunun doyasıya koşturacağı, oyuncakları kullanacağı, farklı oyuncak makineleri görüp keyfini doyasıya çıkaracağı bir ortam arıyorsan, sana eğlence merkezlerini önerebiliriz. Çocuğunun eğlence merkezleri içerisindeki tren, top havuzu, atlıkarınca gibi oyuncaklarla keyifle oynamasını istersen, bu merkezlere bir göz atmalısın.

Evde 4 Yaş Çocuğunuzla Yapılacak Etkinlikler

Patates Baskı Etkinliği

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Bu etkinliğe katılmamış büyük var mı diye sormadan edemeyeceğiz. Yapılacak şeyi çok iyi biliyorsunuz evet bir patetes, sulu boya ve bir kağıt üzerine yapacağınız baskılar çocuğunuza çok iyi gelecektir.

Hafıza Oyunları Etkinliği

İster bir masa etrafında konulan nesneleri bakmasını isteyip daha sonra arkasını dönerek masadan almış olduğunuz nesnelerin ne olduğunu sorabilirsiniz.

Fasulye Deneyi Etkinliği

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Fasulye çimleme deneyi de unutulmayan etkinliklerimizden biriydi. Günümüz de hala yapılan bu etkinlik çocuklarda görev sorumluluk bilincini de gerçekten çok iyi hatırlatıyor. Çünkü yaptığı şey aslında bir canlıya bakmak, ilgilenmek, süreçle ilgili geri dönüşler yapılmasını sağlamak… Pamuk içindeki fasülye su ile bir süre sonra filizlenmeye başladığında çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek için güzel bir anı da bırakmış olacaksınız.

Yumurta Deneyi Etkinliği

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Tuzlu su ve tatlı sudan oluşan iki bardak içine yumurta bırakıldığında tuzlu suyun tatlı sudan daha fazla kaldırma kuvvetinin olduğunu bu deneyle gösterebilirsiniz.

Çizgide Kal Etkinliği

Çocuklara Eğitici ve Eğlenceli Oyunlar / 4 Yaş Eğitici Oyunlar

Bir kırtasiyeden renkli bir bant, küçük bir ponpon ve pipet alarak renkli bantları şerit halinde ya da zikzak yaparak yapışabileceği düz bir zemine yapıştırın. Sonra bir başlangıç ve bitiş çizgisi belirleyerek başlangıca ponponu koyun. Çocuğun pipet aracılığı ile ponponu üfleyerek, çizgiden çıkarmadan bitiş çizgisine doğru götürmeye çalışmasını isteyin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...