Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Haziran 2020 17:16

Çocuklara Hayvanlar Nasıl Öğretilir? Hayvanları Tanıyalım

Hayvan sevgisi çocuk gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Çocuğun bulunduğu iç ve dış dünyasının birbiri ile en sağlıklı bağı kurmasına neden olur. Bu nedenle çocuklara hayvan sevgisi en erken dönemde aşılanmaya başlamalıdır.

Çocuklara Hayvanlar Nasıl Öğretilir? Hayvanları Tanıyalım
Çocuklara Hayvanlar Nasıl Öğretilir? Hayvanları Tanıyalım

Hayvan sevgisi çocuk gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Çocuğun bulunduğu iç ve dış dünyasının birbiri ile en sağlıklı bağı kurmasına neden olur. Bu nedenle çocuklara hayvan sevgisi en erken dönemde aşılanmaya başlamalıdır.

Hayvan sevgisi anne ve babadan aşılanarak öğrenildiği gibi hayvan korkusu da yine ebeveynler tarafından farkında olmadan çocuklara öğretilmektedir. Toplumumuzda hayvan korkusu yaşayan birçok insan bulunmaktadır. Bu da insanın günlük yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte anne babadan çocuklara yadigar olarak kalabilen hayvan korkusu, çocukların anne ve babalarının rol model olarak görmelerinden kaynaklanmaktadır. Buna göre hayvan korkusu olan anne baba önce bu korkularını yenmeli, ardından çocuklarına hayvan sevgisini aşılamalı ve hayvanları onlara sevdirmelidir. Peki ama çocuklara erken yaşta hayvan sevgisi nasıl öğretilir? İşte aile içinde hem eğlenceli dakikalar geçirebileceğiniz hem de çocuklarınıza hayvan sevgisini kazandırabileceğiniz bazı yöntemler…

Hayvanları yiyeceklerine göre tanımlayabilirsiniz

Çocuğunuza öğretmek istediğiniz ve onun ilgisini çekeceğini düşündüğünüz hayvanların ne ile beslendiklerini bulmaya çalışın. Örneğin tavşanı tarif ederken başınızın üzerine ellerinizle kulak yapabilir ve çocuğunuzun tahmin etmesini isteyebilirsiniz veya kuşları öğretmek için kabak çekirdeği yediğini söyleyebilir ve tahmin etmesini isteyebilirsiniz. Bunlar gibi maymunlar için muzu, tavşanlar için havucu örnek verebilirsiniz. Çocuğunuz hem hangi hayvanın ne yediğini öğrenecek hem de hayvanların isimleri birlikte kendilerini tanıma fırsatı yakalayacaktır.

Hayvan seslerini taklit etme

Bu yöntem ile hayvanların çıkardıkları sesleri taklit ederek tanıtabilirsiniz. Çocuklar genelde köpeklerin hav sesi çıkarttığını, kuşların cik cik dediğini sokaktan veya etraftan öğrenmişlerdir. Siz de öğrendikleri bu hayvanlardan başlayarak, daha zor olanları doğru sesleri taklit ederek çocuğunuzun bulmasını sağlayabilirsiniz. Aynı sesleri çocuğunuzun da çıkartmasını isteyerek eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

Hayvanat bahçesi tasarlayabilirsiniz

Çocuğunuzun oyuncakları içinde muhakkak hayvanlar vardır. Bu hayvanları örneğin denizde yüzenler için bir köşede mavi bir kağıt üzerinde bir alan yaparak, deniz hayvanlarından oluşan oyuncakları bu köşede toplayabilirsiniz.  Uçan hayvanlar için pamuktan veya başka dilediğiniz materyallerden bulutlar hazırlayabilir ve uçan hayvanları bulutların üzerinde sıralayabilirsiniz.

Çocuğunuza hayvanların ihtiyaçlarını hatırlatarak birlikte yardım edebilirsiniz

Örneğin soğuk kış günlerinde sokakta kalan hayvanlar için kapınızın önüne çocuğunuzla birlikte yiyecek veya su indirebilirsiniz.  Yaz aylarında ise yine sık sık su ihtiyacı duyan sokak hayvanları için kapınızın önüne ve bırakabileceğiniz yerlere su kapları bırakabilirsiniz. Karton kutudan evler yaparak hayvanların soğuktan korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunları yaparken amacınızın ne olduğunu çocuğunuza detaylı bir şekilde anlatmanızı tavsiye ederiz. Çocuğunuzun bu şekilde yardımseverlik duyguları da gelişecektir. Hayvanlara yardım etmeyi öğrenen çocuk insanlara daha da kolay yardım edecektir.

Hayvan sevgisinin çocuklara faydaları

  • Hayvan sevgisini tanıyarak büyüyen çocuklar diğerlerine göre daha çabuk sosyalleşirler
  • Özellikle evlerinde hayvan besleyen çocukların sahiplenme duyguları oldukça fazla gelişmektedir
  • Hayvanların bakımını üstlenen çocuklarda ise sorumluluk duyguları gelişir
  • Bir hayvanı seven bu davranışı öğrenmiş çocuklarda empati yeteneği gelişir
  • Başta hayvanlardan korksalar da çocuklar, ilerleyen zamanda onlarla vakit geçirmekten oldukça fazla keyif alarak, bu durum özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olur
  • Hayvan sevgisi tadan çocuklarda özellikle onları besleyen çocuklarda, paylaşma yeteneği daha fazladır
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...