Tgrt Haber
16 Ağustos 2021 11:38

Çocuklara koronavirüs aşısı yapılmalı mı? Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etkileri nelerdir?

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre koronavirüs aşısını tüm 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne tanımlandı. Belirlenen yaş grubuna dahil olan çocuklar ve aileleri ''Çocuklar koronavirüs aşısı olabilir mi? Covid-19 aşısı çocuklar için güvenilir mi? Çocuklar kaç yaşında koronavirüs aşısı olabilir? Çocuklarda koronavirüs aşısı yan etkileri nelerdir?'' sorularını araştırmaya başladı.

Çocuklara koronavirüs aşısı yapılmalı mı? Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etkileri nelerdir?
aşı,çocuklarda aşı,biontech,koronavirüs aşısı,covid-19 aşı

Aşılama çalışmaları tüm hızıyla deva ederken aşı yaşı hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre aşı yaşı 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaşa indirildi. Türkiye’de güncel olarak 83 milyon 792 bin 428 kişi aşılandı. Bu kişilerden 44 milyon 096 bin 600’ü ikinci doz olduğu belirtildi. Pandemiye karşı en etkili silahın aşı olduğunu belirten uzmanlar aşı sırası gelen vatandaşların kısa sürede aşılarını olmaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki çocuklar covid-19 aşısı olabilir mi? Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etki yapar mı? Çocuklara koronavirüs aşısı yapan ülkeler hangileridir? İşte çocuklarda koronavirüs aşısı hakkında bilmeniz gerekenler.  

ÇOCUKLAR KORONAVİRÜS AŞISI OLABİLİR Mİ?  

Mart 2020 tarihinde bu yana devam eden pandemi aşı çalışmalarının başarıyla tamamlanmasının ardından gücünü kaybetmeye başladı. Aşıların bulunması, gerekli testleri başarıyla geçmesi ve kullanıma uygun hale getirilmesi derken günümüzde milyonlarca insan aşı olmaya başladı. Türkiye’de güncel olarak 111 milyon 639 bin 665 kişi aşılandı. Koronavirüs aşısı uygulama yaşı 15 yaş üzeri ve 12 yaş kronik hasta olanlara kadar indi. Yaklaşık 1.5 yıldır onkine eğitim yapan okullar Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ortak  kararı ile yüz yüze eğitime geçti. Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla koronavirüs vaka artışına karşı önlemler gündeme geldi. Aileler ve öğrenciler ''Çocuklar koronavirüs aşısı olabilir mi?'' sorusunun cevabına yoğunlaştı.

Çocuklara koronavirüs aşısı yapılmalı mı? Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etkileri nelerdir?Yetişkinlere uygulanmaya devam eden ve ciddi zararlı etkileri bulunmayan koronavirüs aşılarının ergen ve çocuklarda kullanımı tüm dünyada tartışmalara neden oldu. 

ABD'li ilaç şirketi Pfizer, Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği Covid-19 aşısının 5-11 yaş arasındaki çocuklar için etkili ve güvenli olduğunu açıklamasıyla akıllara ''Çocuklar koronavirüs aşısı olabilir mi?'' sorusunu getirdi. Özellikle okul çağında çocukları olan ailelerin endişeyle takip ettiği gelişmeler konusunda uzmanlar açıklama yaptı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri yapılan çalışmalardan çocukların koronavirüs aşısı olmasından yetişkinlerinden farklı olan bir tehlike ya da risk olmadığı belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri yaptığı araştırmalar sonucunda ailelerin en kısa sürede güvenle çocuklara koronavirüs aşısı uygulatabileceğini belirtti.  Türkiye'de aşı randevusu alabilmek için e-nabız veya MHRS sistemleri kullanılıyor. 

Pfizer ve Biontech Faz II ve III klinik denemelerinde, aşının 5 ila 11 yaşındaki çocuklarda, daha önce 16 ila 25 yaşındakilerde gözlemledikleriyle eşleşen bağışıklık tepkisi oluşturduğunu belirtti.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin aşı danışmanları, çocuklarda Covid-19 aşılarının kullanımına izin verilmesi için nelerin üstünde durulması gerektiğine dikkat çekti. Aşı danışmanları, çocukların virüse yakalanma riski çok düşük olduğu için çocuklarda aşı kullanımını aceleye getirmek istenmemesine karşı çıkarak sonbahar ve kış aylarında virüsün yeniden canlanmasının önüne geçebilmek adına çocukların aşılama çalışmalarına katılmaları gerektiğini belirtti. Yetkililer, koronavirüs varyantlarının çoğalması ve vaka sayısının artarak ölüm oranlarını yükselmesi önümüzdeki aylarda Covid-19 hastalığının daha da ciddileşeceğinin habercisi olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra üst düzey bir FDA yetkilisi komite üyelerine Covid-19'un çocuklarda da can kaybına yol açabildiğini hatırlattı.  ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Pfizer/BioNTech'in aşısının 12 yaşından küçük kişilerde dahi kullanımı için yetki verilmişti. Aynı şekilde Moderna aşısının 12-17 yaş aralığına uygulanmasına izin verildi.  

BIONTECH  5-11 YAŞ ÇOCUKLARA KORONAVİRÜS AŞISI İZNİ İÇİN BAŞVURU YAPTI!

ABD'li ilaç şirketi Pfizer'in resmi Twitter adresinden yapılan paylaşımda, Covid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda kullanımı için başvuruda yapıldığını duyurdu. Pfizer'in yeni tip koronavirüs salgınına karşı BioNTech ile birlikte geliştirdiği aşının 5-11 yaş çocuklar arasında kullanılması adına acil kullanım izni başvurusunda bulunduğunu duyurmasıyla birlikte, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) yapıla başvuru duyurusu sonrasında ise Beyaz Saray'dan açıklama geldi.

İddialara göre FDA ay sonunda 5 ila 11 yaş arası çocuklar için acil kullanım izni başvurusunu inceleyecek. 

Çocuklara koronavirüs aşısı yapılmalı mı? Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etkileri nelerdir?

KORONAVİRÜS AŞISI ÇOCUKLARDA YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Sağlık Bakanlığı çocuklarda koronavirüs aşı yaşını tüm 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne tanımlandı. Bu durum akıllara ''Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etki yapar mı? Covid-19 aşısı çocuklar için tehlikeli mi?'' sorularını getirdi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre 12-17 yaş arası koronavirüs aşısı olan kişilerin 18 yaş ve üzerindeki kişilerle benzer yan etkiler görüldüğünü söyledi. Çocuklarda koronavirüs aşısı yan etkileri:  

  • Aşı uygulanan bölgede ağrı ve şişkinlik,  
  • Yorgunluk,  
  • Baş, kas ve eklem ağrısı,  
  • Lenf düğümlerinde şişme,  
  • Titreme,  
  • Mide bulantısı, 
  • Kusma, 
  •  Ateş. 

Belirtilen yan etkiler diğer yaş gruplarında olduğu gibi koronavirüs aşı uygulaması gerçekleştikten sonraki bir iki gün içerisinde ve orta/hafif düzeyde ortaya çıktı. Aşı uygulaması için yetkililerin koronavirüs aşı teşvik kampanyaları devam ederken kalp kası iltihabı gibi riskli yan etkiler gündeme gelmeye başladıç. Koronavirüs aşısı olmadan önce ''Koronavirüs aşısı çocuklarda kalp kası iltihabı yapar mı?'' sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin Bağışıklık Uygulamaları Danışma Komitesi çocuklarda koronavirüs aşısı sonrasında meydana gelen kalp kası itltihabı riski konusunda çalışmalarına devam ederken uzmanlar Covid-19 nedeniyle meydana gelen hastalığın ölümcül risklerinin ve zararlarının koronavirüs aşısı yan etkilerinden çok daha tehlikeli olduğunu savundu.

Uzmanlar, Moderna ve Biontech aşısı ile çocukları aşılamanın yararının, ciddi Covid risklerden daha ağır bastığına karar verdi. Son dönemde delta varyantının giderek yayılması üzerine, diğer bazı AB ülkeleri de çocuklarda koronavirüs aşısı uygulanmasına sıcak baktığı belirtiliyor. AB Komisyonu'nun onayının ardından, üye ülkelerin hükümetleri Moderna aşısının da çocuklara uygulanmasına izin verebilecek. 

Çocuklara koronavirüs aşısı yapılmalı mı? Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etkileri nelerdir?

ÇOCUKLARA KORONAVİRÜS AŞISI YAPAN ÜLKELER  

Sağlık Bakanlığı’nın aşı yaşını kronik hasta olanlarda 12 diğerlerin 15 yaş üstüne indirmesi gündeme ''Çocuklara koronavirüs aşısı uygulayan ülkeler var mı? Çocuklar hangi. Covid-19 aşısı uygulanmalıdır?'' sorularını getirdi. Buna göre çocuklara koronavirüs aşısı uygulayan ülkeler:  

  • Danimarka 12-15 yaş, 
  • Fransa, ebeveyn izniyle 12 yaş ve üzeri, 
  • Almanya, daha önce başka hastalıkları bulunan çocuk ve buluğ çağındaki gençlere  
  • Avusturya, 12-15 yaş, 
  • Estonya, ergenlik dönemindeki gençlere, 
  • Macaristan 16-18 yaş, 
  • İtalya, 12-15 yaş, 
  • Litvanya 12 yaş ve üzeri 
  • İspanya, 12-17 yaş, 
  • ABD 12-15 yaş, 
  • İngiltere 12-15 yaş  
  • İsviçre 12-15 yaş, 
  • Norveç, koronavirüs enfeksiyonuna bağlı olarak riskli grupta olan çocuklara, 
  • San Marino 12-15 yaş arası  
  • İsrail 12-15 yaş, 
  • Çin 3-15 yaş 
  • Japonya 12 yaş ve üzeri. 

12-18 yaş aralıpına aşı uygulaması yapan ülkelerin büyük bir kısmı çocuklarda Biontech aşısını tercih ediyor. 

PFIZER 6 AY 5 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA KORONAVİRÜS AŞISI ONAYI ALACAK

Pfizer CEO'su Albert Bourla, 5 ila 11 yaş aralığına Covid-19 aşısı yapılması ile ilgili olarak açıklama yaptı. Albert Bourla, "Temmuz ayından bu yana, ABD'de pediatrik Covid-19 vakaları yaklaşık yüzde 240 arttı. Bu deneme sonuçları, 5 ila 11 yaş arası çocuklar için aşımızın onaylanması için güçlü bir temel sağlıyor ve bunları acilen FDA'ya ve diğer düzenleyicilere sunmayı planlıyoruz'' ifadelerini kullandı. 

Bunun yanında Amerikan ilaç şirketi Pfizer, 2021 Kasım ayında 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklara yeni tip koronavirüs aşısı yapılması için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuracağı belirtti. FDA tarafından onaylanan Pfizer/Biontech aşısı, ABD’de kullanımına onay verilen ilk tam lisanslı Covid-19 aşısı olmuştu. Şirket şimdi 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar için acil kullanım onayı istiyor. 

Çocuklar Covid-19 aşısı olabilir mi? Koronavirüs aşısı çocuklarda yan etkieri nelerdir? Çocuklara hangi koronavirüs aşısı yaptırılmalı? sorularının cevabını derledik. Siz de çocuklarda koronavirüs aşısı hakkında görüşlerinizi yorumlardan bize iletebilirsiniz. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...