Tgrt Haber
16 Temmuz 2019 09:28

Çocuklarda burun tıkanması neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığına etkili yöntemler

Çocuklarda görülen burun tıkanıklığının birçok nedeni olabilir. Çocukların günlük yaşamını olumsuz etkileyen burun tıkanıklığı “Çocuklarda burun tıkanmasının neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığına etkili yöntemler nelerdir?'' sorularını gündeme getirdi.

Çocuklarda burun tıkanması neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığına etkili yöntemler
burun tıkanıklığı,çocuk,,hastalık,

Bebekleri en çok huysuzlandıran hastalıkların başında burun tıkanıklığı gelir. Genellikle çocuklar yılda 6 ila 8 kez arasında soğuk algınlığına yakalanıyor. Birçoğu ise önemli tıkanıklığa neden oluyor. Soğuk algınlığı olan ve bu yüzden nefesini sağlıklı alamayan bir bebeğin huysuzluğu ise ebeveynler için çok korkutucu olabiliyor. Çocularda burun tıkanıklığı hem çocuğun hem de ailenin yaşamını son derece olumsuz etkiliyor. 

ÇOCUKLARDA BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR? 

Özellikle kış aylarında çocuklarda görülen burun tıkanıklığı birçok nedenden ötürü meydana gelebilir. Ciddi tehlikelere yol açmasa da çocuklarda burun tıkanıklığı çocukların hayatını olumsuz etkiler. Çocuklarda burun tıkanıklığı nedenleri: 

  • Alerji,
  • Soğuk algınlığı,
  • Çocuklarda burun yolunun dar olması
  • Burun yolundaki kan damarlarının iltihaplanması.

Çocuğu iyi anlamak her zaman en iyi tedavi şeklinin bir anahtarıdır. Bu yüzden üst solunum enfeksiyonu denilen soğuk algınlığına yakalanmış çocuklarda alerji veya sinüs enfeksiyonu olma ihtimalinin yüksek olduğunu unutulmamalıdır. Soğuk algınlığının belirtileri:

  • Burun akması,
  • Zaman hapşırma,
  • Öksürme
  • Ateşlenme.

Soğuk algınlığı rahatsızlığı genel de 5 ila 10 gün içinde kendiliğinden temizleniyor. Fakat alerjiler, hapşırığa, burunda kaşıntıya, sulanmış gözlere neden olabiliyor. Bu tarz şüpheli durumlarda anne ve babaların uzman bir çocuk doktoruna götürüp muayene ettirmesi gerekir. Özellikle 10 günden fazla tüm soğuk algınlıklarında doktor enfeksiyon için tıbbi tedavi seçeneğini kullanabilir.

ÇOCUKLARDA BURUN TIKANIKLIĞI EVDE NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Çocuklarda burun tıkanıklığını evde gidermek için bir takım doğal tedavi yöntemler uygulanabilir. Bunlar: 

Tuzlu Su

Çocuğun burun kanalları çok ince olduğu için tıkanınca bazen odanın nemli olması, ya da diğer çözüm seçenekleri çözüm olmayabiliyor. Bunun için tuzlu su yapıp burun kanallarının açılması gerekir. Tuzlu su hem burundaki iltihabın azalmasına hem de mikropların yok edilmesine yardımcı olur. 1, 2 damla tuzlu suyu burnun içine direk tatbik edip çocuğun başını yukarı doğru tutarak genizdeki mukusun çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Aynı şekilde eczanelerden okyanus suyu da aynı işlemi görür.

 

Çocuklarda burun tıkanması neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığına etkili yöntemler

Kalorifer Peteklerinin Üzerine Islak Bez

Çocuğun odasında bulunan kalorifer peteklerinin üzerine ıslak havlu konularak buhar oluşturulabilir. Nemli hava hem ortamın yumuşamasına, hem de çocuğun burnunun tıkanıklığına iyi gelecektir.

Çocuğun Odasına Kaynamış Su Buharı

Çocuğun yattığı odanın mutlaka nemli olması lazım. Şayet bir buhar makinesi yoksa hızlı bir çözüm olarak çaydanlık ya da tencerede kaynattığınız suyu kimsenin çarpmayacağı ya da değmeyeceği bir yere bırakıp odanın nemlenmesini sağlamalısınız.

Çocuğun Yattığı Odayı Havalandırın

Çocuğun yattığı odanın mutlaka günde 10 dakika havalandırılması evde alerjik rahatsızlıklara neden olan maddelerin yok edilmesini sağlar.

 

Çocuklarda burun tıkanması neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığına etkili yöntemler

Burun Tıkanıklığına Limon

1, 2 damla limon 1, 2 damla su ile karıştırıp burna enjektör yardımıyla yavaş yavaş sıkılırsa burnun tıkanıklığını açar.

Burun Açıcı Damlalar

Okaliptüs yağının damlasından 1, 2 damla yastığına damlatmanız çocuğun burnunun açılmasını sağlar ve rahat uyku almasına vesile olacaktır. 

Uyurken Çocuğun Başının Altına Yastık Koyun

Uyuyan çocuğun başının altına konan bir yastık daha rahat nefes almasını sağlayacaktır. Burnu tıkalı çocuğun tıkanıklığının açılma süreci daha da hızlanacaktır.

Bebeğinizi Susuz Bırakmayın

Su vücut için çok önemlidir. Bu her yaş için geçerlidir. Ayrıca su mukusun incelmesine sebep olduğu gibi okyanus suyu damlası yardımıyla burnun tıkanıklığını çok hızlı açılmasını sağlar.

Bebeğinizi Dik Tutun

Bebekte burun tıkanıklığı ile mücadele için çocuğun dik pozisyonda olması oldukça önemlidir. Bebeğinizin dik tutulması mukusun boşaltılmasına yardımcı olabilir. Bebeğinizi kucağınıza dik tutun  ya da oturtun.

Uyku esnasında burun tıkanıklığı oluşmaması için bebeğin belden desteklenerek başının yükseltilmesi de sağlanabilmektedir. Bu sayede bebeğin gece boyu rahat bir uyku uyumasına da olanak sağlanmaktadır.

 

Çocuklarda burun tıkanması neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığına etkili yöntemler

Tahriş Edici Maddeleri Kullanmaktan Kaçının

Her şeyden önce sigara dumanı her canlıyı rahatsız eder. Çocuğunuzun ya da bebeğinizin yanında, odasında, hatta evin balkonundaki duman bile pencereden çocuğunuzun odasına gider korkusu ile evinizde hem ebeveynlerin, hem de gelen misafirlerinize sigara içmeyin, içirtmeyin. Duman burnun tıkalı ise çocuğun burnunu daha çok tahriş edecektir. Sürekli sigara dumanı soluyan üstüne bir de kış aylarında soğuga maruz kalan çocuğun burun tıkanıklığı kronik hale gelir. 

ÇOCUKTA BURUN AKINTISI ZARARLARI 

Çocuklarda burun tıkanıklığı çocuğun huysuzlanmasına ve sürekli mızmızlanmasına neden olur. Burun tıkanıklığı giderilmeyen çocuklarde bu sebeple fiziksel ve zihinsel problemler ortaya çıkabilir. Çünkü rahat nefes alamayan çocuğun dikkati dağılır, kişiliği değişebilir ve en önemlisi öğrenme güçlüğü çekebilir. Bu nedenle çocuğun burnu tıkalı ise yukarıda saydığımız yöntemler de çözüm olmuyorsa mutlaka doktara götürülüp tıkanıklığın giderilmesi gerekmektedir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...