Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Haziran 2020 10:59 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:12

Çoklu baro sistemi nedir? Çoklu baro sistemi son durum! Uygulayan ülkeler var mı?

Çoklu Baro sistemi nasıl oluyor? Çoklu baro sistemi nedir? Çoklu baro sistemi uygulayan ülkeler hangileri? Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik toplantının ardından alınan kararları açıklarken, çoklu baro sistemi hakkında da açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha demokratik, daha çoğulcu, temsil düzeyi yüksek bir baro yapısı oluşturmakta kararlıyız." İfadelerini kullandı. Peki, Çoklu baro sistemi nedir?

Çoklu baro sistemi nedir? Çoklu baro sistemi son durum! Uygulayan ülkeler var mı?
Çoklu baro sistemi nedir,Çoklu baro sistemi nasıl oluyor,son durum,uygulayan ülkeler

Merak edilen çoklu baro sistemi nedir? Çoklu baro sistemi nasıl oluyor? Çoklu baro sistemi son durum! Uygulayan ülkeler var mı? AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

Özkan, "Her baro, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunda 3 delege ve 1 başkan ile temsil edilecek. Üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukatın bir araya gelerek ikinci, üçüncü veya dördüncü bir baro kurabilmesine ilişkin düzenleme getiriyoruz." dedi.

Düzenlemeyle yeni avukatların, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü aidatı, yarı oranında ödeyeceğini belirtten Özkan, düzenlemeyle 2020 Ekim ayının ilk haftası baro organlarının seçiminin, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nun yapılacağını, seçimlerin barolar için 2 yılda, birlik için ise 4 yılda bir gerçekleştirileceğini söyledi.

Çoklu baro sistemi nedir?

Türkiye’de 80 baro bulunuyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB), tek olacak ve varlığını sürdürecek. Ancak illere çoklu baro sistemi getirilecek. Çoklu barolar, belli bir üye sayısının üzeri için mümkün olabilecek.

Bin veya iki bin üyesi olan illerde çoklu baro kurulmasına izin verilecek. Bin üye baz alınırsa 20, iki bin üye baz alınırsa 7 ilde çoklu baro kurulabilecek.

Çoklu barolar da üyelikleri oranında Türkiye Barolar Birliği’ne delege gönderecek. Yeni kurulacak barolar dahil olmak üzere, her barodan 3 delege ve her 1000 üyeden de bir delege, ayrıca her 10 bin üyeden ise ekstra 1 üye sistemi getirilecek.

ÇOKLU BARO SİSTEMİ UYGULAYAN ÜLKELER

Çoklu baro sistemini kullanan ülkeler arasında Fransa, Almanya, ABD, İngiltere ve Mısır yer alıyor. Birden fazla baro sistemi, ABD’de 8 eyalette kullanılıyor. Ayrıca, 200’den fazla barosu olan Fransa’da en küçük baronun 9, en büyük Paris Barosu’nun ise yaklaşık 25 bin üyesi var.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...