Tgrt Haber
28 Şubat 2020 12:44

Coronavirüs (Koronavirüs) Nedir? / Coronavirüs (Korona Virüs) Nasıl Bulaşır?

Corona virüs ilk kez dünyada 1960’lı yıllarda görülmüş günümüz de en son Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde korkunç yüzü tekrar ortaya çıkmıştır. Ölümcül bir hastalık olması hesabıyla herkes tarafından korkulan ve bir o kadar da merak edilen Coronavirüs (Korona virüs) direk olarak akciğerin fonksiyonlarını durdurması ile ağır akut solunum yolu yetersizliğine yol açarak ölümlere sebep olmaktadır. Bu makalemizde "Coronavirüs (Korona virüs) nedir, Nasıl bulaşır, Belirtileri nelerdir? Corona virüs de doğru bilinen yanlışlar, Corona Virüsten nasıl korunuruz?, Coronavirüs (Koronavirüs) nerede görüldü?, Coronavirüs belirtileri nelerdir?, Coronovirüs zararları nelerdir?, Coronavirüste riskli kişiler kimlerdir?, Coronavirüs bulaşıcı mı?, Coronavirüs hangi yolla bulaşır?, Coronavirüs neden olur?, Coronavirüsten korunma yolları nelerdir?, Coronavirüs Türkiye’ye girdi mi?, Coronavirüs üzüm sirkesi ile geçer mi?, Coronavirüs tedavisi olan bir sorun mu?, Coronavirüs öldürür mü?, Coronavirüs’ten korunmak için bu uyarıları dikkate alın, Corona virüs yemeden ya da içmeden bulaşır mı?, Corona virüsten şüphelenen hasta ne yapmalı?, Seyahat eden kişiler coronavirüsten nasıl korunur?, Coronavirüste el yıkamanın önemi nedir?, Coronavirüste AVM’ye gitmek tehlikeli mi?, Coronavirüs diyeti var mıdır?" gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar bulacaksınız. Sağlıklı günler, keyifli okumalar diliyoruz.

Coronavirüs (Koronavirüs) Nedir? / Coronavirüs (Korona Virüs) Nasıl Bulaşır?
corona virüsü kedi,corona virüsü hangi hayvandan bulaşmış,corona virüsü hangi hayvandan bulaştı,Coronavirüs (Korona virüs) nedir,Nasıl bulaşır,Belirtileri nelerdir?,Corona virüs de doğru bilinen yanlışlar,Corona Virüsten nasıl korunuruz?,Coronavi

Coronavirüs (Koronavirüs) İlk Nerede ve Ne zaman Görüldü?

Corona virüs ilk kez dünyada 1960’lı yıllarda görülmüş günümüz de ise Çin’in Hubei eyaleti Wuhan şehrinde tüketilen bir hayvanın taşıdığı virüsten bulaşarak dünyanın 30 ülkesinde görülmüştür. Virüs Çin'in doğu bölgelerinin yanı sıra Japonya, Tayland, Güney Kore, ABD, Singapur, Vietnam, Almanya, Fransa, İtalya, İran ve Tayvan'da görülmüştür. Virüs hala yayılmaya devam etmektedir. 

koronavirüs coronavirüs belirtileri tedavi yöntemleri

Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüsün belirtileri, öksürük, halsizlik, yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, ishal, kusma, nefes darlığı,iştahsızlık bulantı gibi belirtiler göstermektedir.

Coronovirüsün Zararları Nelerdir?

İlk bakışta soğuk algınlığı gibi görünen hastalığın zararı maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Kısaca Coronavirüs görüntü itibariyle grip benzeri bir hastalık gibi görülmektedir.

Coronavirüste Riskli Kişiler Sadece Yaşlılar mı? 

Virüsün özellikle yaşlılarda görülmesi ve devamında ölümle sonuçlanması genç bireylerde ortaya çıkmaz demek yanlıştır. Ne kadar sağlıklı olursanız olun, eğer kanser ve ya bağışıklığı baskılayan hastalıklarda, akciğer rahatsızlıklarında ortaya hayati önem taşıyan bir tablo çıkabiliyor.

Corona virüsü insan hayatında en çok yaşlıları hedef alıyor gözükse de virüsün herkes için tehlikeli olduğu düşüncesini akılda tutmak gerekiyor.  

corona virüsü

Coronavirüs Bulaşıcı mı? / Coronavirüs Nasıl ve Hangi Yollarla Bulaşır? 

Evet virüs kesinlikle bulaşıcıdır. Ve insandan insana bulaşır. Koronavirüs soğuk algınlığına yol açan virüslerden biridir. SARS ve MERS-CoV olarak bilinen coronavirüsün insanları ve halkı bu kadar çok korkutmasının sebebi yayılma oranın diğer türlere göre daha hızlı ve güçlü olmasından kaynaklanmaktadır. 2002 - 2003 yıllarında SARS virüsü insanların korkmasına sebep olmuştu.

SARS virüsü coronavirüse göre o kadar çok hızlı yayılmıyordu fakat bulaştığı hastalarda ölüm oranı oldukça yüksekti. Coronavirüsünün 100'den fazla çeşiti bulunmaktadır. Büyük çoğunluğu hayvanlarda enfeksiyona yol açan, çok azının insanlara bulaşan bir virüs çeşididir. İnsanlara geçen coronavirüsün büyük çoğunluğu hafif bir soğuk algınlığıyla atlatılabilmektedir. En son verilere göre coronavirüs dünyada 76 bin kişiye bulaşmış bunun 2 bin 300'den fazla kişi virüsten dolayı hayatını kaybetmiştir.

Coronavirüs İnsanı Kaç Günde Öldürür? 

Bu tarz sorulara rakamsal bir yanıt vermek mümkün değildir. Coronavirüsün çok az bir kısmı böyle bir mutasyona uğrayarak sadece üst solunum yolunda değil akciğere inebilme becerisini elde etmiştir. Böylece ortaya zatürre tablosuyla birlikte çıkmaktadır. Zatürreyle gelen hastalarda da çok ağır seyirli bir grip tablosuna yol açmaktadır. Dolayısıyla bir insanı kaç günde yaşamsal faaliyetlerini sonlandırabileceğini bilmek mümkün değildir.

corona virüsü

Coronavirüs Neden ve Nasıl Olur?

Virüs ile ilgili bilgi almak isteyen çoğu insan internette: “Corona virüs neden ve nasıl olur?” sorusunu sorarak coronavirüsü hakkında bilgi araştırmaktadır.

Coronavirüsü yani influenza virüsü hapşırık ve öksürük nedeniyle, havadan damlacık yoluyla solunum sistemine geçebilir. Ayrıca ağız ve göz yoluyla da bir başka kişiye bulaşabilir. 

Coronavirüs İnsana Bulaştığında Kaç Saatte Etki Eder?

Virüsü taşıyan kişiden bir başka ikinci kişiye geçme süresi virüsün kuluçka süresidir ve en çok 14 gün içinde bulaşıp bulaşmadığı tam olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak virüsün geçişine takiben 5 ila 11 gün içinde hastada yüksek ateş, kuru öksürük ve genel olarak grip şikayetleri ortaya çıkar. Hastalığın tanısı, solunum yolu salgılarından alınan örneklerle konulabilmektedir. Üst solumum yollarındaki bu tabloya, alt solunum yolları tutulumu da eklendiğinde hastanın durumu daha da ağırlaşabilmektedir. 

Coronavirüs; SARS’ta %11 - 12 ve MERS’te %35 - 50 olan yaşam kaybı oranları ile karşılaştırıldığında, %1-2 gibi oldukça düşük bir orana sahip olsa da hızla bulaşabilme özelliği sebebiyle büyük tehlike oluşturmaktadır.

Coronavirüs İlacı Var mı?

Dünya çok hızlı yayılabilen bu virüsün ilacı ile ilgili geniş çapta araştırmalar yapmakta ve en kısa sürede virüsün insanlara zarar vermemesi için aşı üretmenin yollarını aramaktadır.

Virüsün ilaçla tedavi edilip edilmediği ile ilgili veya virüse karşı bir ilaç veya aşı çıkıp çıkmadığını Dünya Sağlık Örgütü açıklamalar yapıp konu ile ilgili son gelişmeleri paylaşacaktır.

Coronavirüsü

Coronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapılabiliriz?

Bireysel olarak virüsten korunmak için çeşitli tedbirler alınabilir. Coronavirüs'ten korunmak için nasıl gibi normal gripten korunmak için tedbirler alıyorsak bunda da aynı tedbirleri alabiliriz.

  • Öncelikle hastalıktan korunmak için el hijyeni son derece önemlidir. Eller mutlaka temiz tutulmalıdır.
  • Kalabalık ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmelidir.
  • Kalabalık ortamlarda mecbur bulunmak durumundaysanız ellerinizi iyice temizlenmelisiniz.
  • Ağıza, buruna ya da göze elleriniz kirli ise dokunulmamalısınız.
  • Alkol bazlı el antiseptiğinden de el temizliğinde faydalanmak mümkündür.
  • Gribal bir hastalığa yakalandıysanız hapşırıldığında ya da öksürüldüğünde ele hapşırmamak ve öksürmemek gerekmektedir. Hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalıdır.
  • Ağızdan ve burundan Coronavirüs kapmamak için mümkünse koruyucu maske kullanılmalıdır.
  • Her insanın beslenmesine özen göstermesi, bağışık sistemini güçlendirecek şekilde beslenmesi önemlidir. Bunun için daha çok taze sebze ve meyve tüketmek, bol sıvı almak, kalabalık ve kapalı alanlarda bulunmamak hastalıktan korunmak için alınacak önlemler arasında yer alabilir.
  • Kapı kollarına dokunulmamalı ve kapı kolları iyi dezenfekte edilmelidir.
  • Toplu taşıma araçlarında dokunduğunuzda ilk iş ellerinizi su ve sabunla iyice dezenfekte etmelisiniz. 

corona virüs

Coronavirüs Türkiye’ye Girdi mi?

Koronavirüs ile ilgili özellikle sosyal medya hesaplarından sansasyonel bilgi paylaşımları dolaşmaktadır. Bu bilgilere asla inanmamanızı öneririz. Konu ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı yetkililerin yapmış olduğu bilgi esas ve doğru olan bilgidir. Hatta konu ile ilgili bakanlık nezdinde birçok sahra hastaneleri kurulmuş, konu ile ilgili yapılması gereken herşey bakanlığın internet sitesinden yayınlanmaktadır. 

Diğer taraftan Türkiye’de şu ana dek koronavirüse hiç rastlanmamıştır.  Koronavirüs Van sınırlarına ya da farklı bir ilimizin sınırlarına da gelmemiştir.

Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili tüm tedbirleri almış antiviral ilaçlarla medikal malzemeleri depolamıştır.

Yani coronavirüs Türkiye sınırları içinde yok. Koronovirüs salgını nedeniyle gerek Türkiye gerekse tüm dünya ülkeleri gereken önlemleri almıştır.

Coronavirüsü Üzüm Sirkesi Ve Kelle Paça İçerek Geçirebilir miyiz?

Yine sosyal medya da ve google gibi arama matorlarında en çok aranılan “Coronavirüs elma sirkesi ile korunma”, “Coronavirüs üzüm sirkesi ile korunma”, Coronavirüsten korunmak için kelepaça içilir mi" şeklinde aramalar ve sorgulamalar yapılmaktadır.

Coronavirüs yani koronavirüsün sirke sayesinde bulaşmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

Coronavirüs'ten korunmak için kelle paça veya sakatat türü besinler tüketerek korunmak mümkün değildir. 

Sadece bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar ve sıvılar tüketilmesi yeterlidir. 

Coronavirüs

Coronavirüs'ün Tedavisi Var mı?

Coronavirüs tedavisi belirli bir tedavisi olmayan bir sorundur. Ancak coronavirüs korunma yolu olan bir hastalıktır. Tedavide solunum sıkıntısı çeken hastalara solunum desteği verilmektedir. Ateş varsa ateş düşürücü verilmektedir. Herhangi bir antibiyotik Corona virüs üzerinde etkili değildir.  Corona virüs yan etkileri de incelenmekle birlikte, virüsle ilgili etkili bir ilaç yoktur. Bir aşısı yoktur. Antibiyotikler de diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi etkili değillerdir. Antibiyotikler yalnızca bakterilere karşı etkilidir. Corona virüs enfeksiyonunda grip gibi hastalıklarda ve soğuk algınlığında antibiyotiklerin hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Corona virüs bayılma ya da buna benzer semptomlara neden olmamaktadır. Genel semptomları ateş, halsizlik, öksürük, nefes darlığın gibi gribe benzemektedir.

coronavirüs

Coronavirüs'e Yakalananlar Ölür mü?

Solunum sıkıntısına neden olan Corona virüs akciğerlerde viral pnömaniye yol açıyor. Normal bir soğuk algınlığı şeklinde belirti veren hastalık ağır seyrettiği zaman akciğerde tutuluma neden oluyor. Bunun sonunda solunum sıkıntısı hatta solunum yetmezliği meydana geliyor. Sonraki aşamada hasta kaybedilebilmektedir. Buna benzer 2002 yılında SARS enfeksiyonunda hastaların yüzde 10’u hayatını kaybetmişti. Bunun kaynağı Misk kedisiydi. 2012’de ortaya çıkan MERS enfeksiyonunda ise hastaların yüzde 34’ü hayatını kaybetti. Bu virüsün kaynağı ise develerdi. Yeni çıkan Corona virüsünde ise son bilgilere göre hastaların yüzde 2’sii hayatını kaybetti.

coronavirüs

Coronavirüs’ten Korunmanın Yolları Nelerdir? 

  1. Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın.
  2. Küçük çocuklara hijyen kurallarını sürekli hatırlatın, ellerini yıkamasını sağlayın.
  3. Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
  4. Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.
  5. Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.
  6. Hastalarla aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya yakın temastan kaçının.
  7. Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
  8. Riskli bölgelere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerinizi yıkayın.
  9. Hasta hayvanlarla temastan kaçının.
  10. Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmeyin.

coronavirüs

Corona Virüs Yemekten ve İçmekten İnsana Bulaşır mı?

Corona virüsünün yemeden içmeden bulaştığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Corona Virüsten Şüphelenen Hastalar İlk Ne Yapmalı?

Corona virüs varlığından şüpheleniliyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu sağlık kuruluşuna ulaşma yolunda ise hasta kişi mutlaka ağız ve burnunu bir maskeyle kapatmalıdır.

Seyahat Ederken Coronavirüsten Nasıl Korunuruz? 

Ateş, öksürük, kas, eklem ağrıları, baş ağrıları, solunum sıkıntısı olan herkesin seyahatini ertelemesi gerekmektedir. Ayrıca seyahat edecekler bağışıklığı güçlü tutmak için salgın dönemlerinde uykusuz kalmamalıdır. Şeker hastaları, kanser hastaları, daha önce kemoterapi gören kişiler, romatizmal hastalığı olanlar, akciğer, kalp hastalıkları olanlar, astım, KOAH gibi solunum hastalıkları olanlar seyahatlerini ertelemeli ve çok kalabalık ortamlara girmemelidir. Bunlar sadece coronavirüs için değil influenza gibi diğer nezle virüsleri için de geçerlidir.

corona virüs

Coronavirüste El Yıkamak Neden Önemli? 

Bulaşıcı hastalıklarda el yıkamanın çok önemli bir yeri vardır. Virüs bir yerlere dokunma yoluyla ellere bulaştığında elleri yıkayarak çok kolay bir şekilde temizlenebilecekken ellerin ağza, yüze, buruna temasıyla bulaşmaktadır. Sık sık el yıkama imkanı bulamayacağı ortamlarda çalışanlar içinse çantada taşınabilecek sıvı ya da mendil şeklinde el dezenfektanları bulundurulması gerekmektedir. Özellikle toplu taşıma araçlarından indikten sonra mutlaka dezenfektanlarıyla eller temizlenmelidir.

Coronavirüste AVM’ye Veya Kalabalık Yerlere Gitmek Tehlikeli mi?

Sağlıklı insanlar için AVM, tiyatro gibi kapalı yerlere gidilmeyi sınırlandıracak nitelikte bir risk bulunmamakla birlikte, kendisini halsiz, bitkin, ateşi yüksek, hasta hisseden kimseler kesinlikle kalabalık alanlara girmemeli, toplumu riske atarak bu virüslerin salgın haline gelmesine olanak vermemeli ve mutlaka hekime başvurmalıdır."

Coronavirüs'ten Korunmak İçin Diyet Var Mı? 

Koronavirüsten ve diğer enfeksiyon hastalıklarından korunmak için beslenmede sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Özellikle C vitamininden zengin bir menü olmalı, bu sağlanamıyorsa C vitamini takviyeleri alınmalı, bol sıvı tüketilmeli, ayran, taze meyve suyu, bitki çayları tercih edilmeli, günlük en az 2 litre su tüketilmelidir.

coronavirüs

Dünya Sağlık Örgütü'nün Riskli Bölgelere Gideceklere Tavsiyeleri 

  • Çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymalarını,
  • Hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamalarını,
  • Hasta hayvanlarla temastan kaçınmalarını,
  • Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri gerektiği
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...