Tgrt Haber
06 Şubat 2020 12:12

Crohn hastalığı ve crohn hastalığında sıvı diyeti, Crohn Hastalığında Beslenme Önerileri

Crohn hastalığı aslında iltihabi bir kronik hastalıktır. Ağızdan başlayarak, anüse kadar inen sindirim sisteminin herhangi bir yerinde veya birkaç yerinde baş gösteren iltihaplardır. Şu anki verilerle bulaşıcı olmadığı bilinmektedir. Genellikle 100 bin kişide 5 ila 7 kişi arasında insanda görülür.

Crohn hastalığı ve crohn hastalığında sıvı diyeti, Crohn Hastalığında Beslenme Önerileri
Crohn Hastalığı,

Crohn hastalığı aslında iltihabi bir kronik hastalıktır. Ağızdan başlayarak, anüse kadar inen sindirim sisteminin herhangi bir yerinde veya birkaç yerinde baş gösteren iltihaplardır. Şu anki verilerle bulaşıcı olmadığı bilinmektedir. Genellikle 100 bin kişide 5 ila 7 kişi arasında insanda görülür.

Crohn hastalığının gelişmesi, ilerlemesi veya nedenleri ile ilgili çok fazla bilgi elde edilmemiştir. Genel olarak uzmanlar, çevresel faktörler ve genetik faktörler etkin demektedir.  Hastalığın nedenlerinin bilinmemesi nedeniyle tam olarak tedavisi de bilinememektedir.

Crohn Hastalığı ile İlgili Uzman Tavsiyeleri ve Crohn Hastalığında Kaçınılması Gereken Gıdalar

Hastalığın seyri sırasında, yavaşlatmak için size ne dokumuyorsa ondan uzak durun

Hastalığın ağrı bir şekilde ilerlediği durumlarda, iştahsızlığa neden olabilecek baharatla kullanımını dengede tutmaya çalışın. Bunun yanı sıra ağır kızartmalardan, asitli içeceklerden, çiğ sebzelerden ve mayalı yemeklerden uzak durmanız da iyi olacaktır.

Alkol, süt ürünleri

Yağlı gıdalar,

Lifli besinler,

Patlamış mısır, fındık gibi yiyecekler ve bağırsaklarda tıkanıklığa neden olabilecek sert diğer gıdalar

Baharat gibi yiyeceklerden özellikle kaçınılması tavsiye edilmiştir.

Crohn Hastalığında Beslenme Önerileri

Vücudun dehidrasyonu ve erken beslenme gibi şeyleri öğrenerek vücudunuzu tanıyın.

Öğünlerinizin az ve sindirim sisteminizi zorlamayan yiyeceklerden oluşması ve buna göre miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle 3 saatte bir küçük küçük yiyecekler tüketerek ayarlayabilirsiniz.

Yağlı, asitli, çok baharatlı yiyeceklerinizi menünüzde en aza indirin. Özellikle tereyağı, margarin gibi katı yağlardan, krema ve hazır sos gibi ürünlerden uzak durun, bunlar ishale veya gaza neden olabilir.

Laktoz hassasiyeti olanlar için süt ve süt ürünlerini en az indirin.

B12 vitamininizi kontrol ettirin.

Yediklerinizin öğün öğün yazılı olması da doktorunuzun size neyin dokunduğunu saptaması açısından oldukça faydalı olacaktır. Buna yiyecek günlüğü denilmektedir.

Günlük olarak besin gruplarından yeterince alabileceğiniz bir menü oluşturun ve buna uyun.

Özellikle çocuklarda ve gençlerde, protein kaybı gelişimlerini etkilemektedir. Bu nedenle protein kaçağına neden olabilecek, bulantı ishal veya Dehidrasyon gibi durumları iyi tanımalı ve doktorunuza bu konu ile ilgili bilgi vererek önerilerini almalısınız.

Kadınlarda, adet düzensizlikleri, adetin kanamasının aniden kesilmesi gibi hormonel durumlara etkisi vardır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...