Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Ekim 2021 14:39

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'nın kaynakları yıllarca Batı tarafından sömürüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço ile düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Afrika'nın kaynaklarının yıllarca Batı tarafından sömürüldüğüne dikkat çeken Erdoğan, Angola'nın daha önce Türkiye'den İHA ve SİHA talepleri olduğunu, bugün de zırhlı taşıyıcılarla ilgili bazı görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'nın kaynakları yıllarca Batı tarafından sömürüldü
cumhurbaşkanı erdoğan,angola,lourenço

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço tarafından resmi törenle karşılanmasının ardından ikili baş başa görüşme gerçekleştirdi. Ardından yapılan heyetler arası görüşmelerle birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan ve mevkidaşı Lourenço, basın açıklamasında bulundu.

İkili görüşmenin ardından açıklamada bulunan Cuhmurbaşkanı Erdoğan, "Bütüncül bir ortaklık yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 17-18 Aralık'ta İstanbul'da 3. Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'ni icra edeceğiz." dedi.

"VİZE İÇİN BEKLEMEYE GEREK YOK"

13 Ekim itibarıyla Angola'ya doğrudan uçuşlara başlandığını hatırlatan Erdoğan, "Vize serbestisi konusunda değerli dostum 'beklemeye hiç gerek yok' dedi." ifadelerini kullandı. 

"7 ANLAŞMA İMZALADIK"

İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları:

"Angola ile eğitim, tarım, gümrük, turizm alanlarında 7 anlaşma imzaladık. Enerji alanında iki ülke arasında ciddi iş birliği imkanları olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri tüm şeffaflığıyla herkes tarafından biliniyor. Terörle mücadele konusunda Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz. Angola ile savunma sanayiinde iş birliği konusunda tutucu değiliz. Her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söyledik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'nın kaynakları yıllarca Batı tarafından sömürüldü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angoralı mevkidaşı ile resm törende.

"ZULÜM HALA DEVAM EDİYOR" 

"Adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacaktır. Libya'da, Somali'de olanları görüyorsunuz. Zulüm hala devam ediyor. Bunları aşmak için daha adil bir dünyayı hep beraber inşa etmemiz gerekiyor."

Fransa, Afrika’yı sömürge kıtası olarak kullandı. Yüz binlerce insan burada öldürüldü. Başta Cezayir olmak üzere, Ruanda olmak üzere bu insanlar öldürüldüklerinde kimsenin sesi çıktı mı? Zalim bir yapı, bu adil olmayan yapı zulmüne devam etmiştir."

ANGOLA'DAN İHA VE SİHA TALEBİ

"Angola'nın daha önce Türkiye'den İHA ve SİHA talepleri oldu, bugün de zırhlı taşıyıcılarla ilgili bazı görüşmeler yaptık."

"15 Temmuz 2016 tarihinde demokrasimize kasteden FETÖ terör örgütünün darbe girişiminin boşa çıkarılmasında Meclisimiz büyük rol oynamıştır."

"Türkiye olarak Angola'nın yanında olmayı sürdüreceğiz. Türkiye olarak, Afrika kıtasına yönelik batı merkezli oryantalist yaklaşımları reddediyoruz. Afrika kıtasındaki halkları ayrım yapmadan bağrımıza basıyoruz."

"İNSANLIĞIN KADERİ BİR AVUÇ ÜLKENİN İNSAFINA BIRAKILAMAZ"

"Dünya beşten büyüktür. İnsanlığın kaderinin İkinci Dünya Savaşının galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamayacağını, bırakılmaması gerektiğini savunuyoruz."

BURS VE ÜCRETSİZ EĞİTİM

"Kıtanın en büyük ihtiyacı olan nitelikli insan kaynağı için burs programı düzenledik. 5 bin civarında lisans, yüksek lisans ve doktora alanında ücretsiz eğitim imkanı sunuyoruz.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI"

Angola'ya resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından başkent Luanda'da bulunan başkanlık sarayında resmi törenle karşılandı. İki ülke lideri törenin ardından baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Angola'ya resmi ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço tarafından başkent Luanda'da bulunan başkanlık sarayında resmi törenle karşılandı. İki ülke lideri törenin ardından baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı FahrettinAltun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...