Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Kasım 2020 14:15

Deprem Nedir? Deprem Nasıl Oluşur? Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem, ülkemizin bir gerçeği... En son İzmir depreminden sonra vatandaşlarımız; "Deprem nedir? Artçı deprem nedir, Öncü deprem nedir? Deprem neden olur? Deprem çantasında neler olmalı? Deprem su baskını ve yangın anında karşılaşılabilecek tehlikeler neler? Deprem sırasında evde neler yapılır?" gibi soruları Google'da aratarak bilgi sahibi olmak istiyor. Biz de bu makalemizde sıraladığımız bu sorulara cevaplar verip korkutan deprem hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İşte deprem hakkında ve anında bilinmesi gerekenler...

Deprem Nedir? Deprem Nasıl Oluşur? Deprem Çantasında Neler Olmalı?
deprem,deprem nedir,deprem nasıl oluşur,Artçı deprem nedir,Öncü deprem nedir,Deprem neden olur,Deprem çantasında neler olmalı,Deprem su baskını ve yangın anında karşılaşılabilecek tehlikeler neler,Deprem sırasında evde neler yapılır,Sismoloji Ned

Deprem Nedir? Sismoloji Nedir?

Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına "Deprem" denir.

Deprem Nedir Sismoloji Nedir?

Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "Sismoloji" denir.

Fay Nedir?

Fay Nedir? Artçı Deprem Nedir? Deprem süresi

Yerkabuğunu oluşturan kayaçların bir yüzey boyunca kırılması ve oluşan iki parçanın birbirine göre göreceli olarak yer değiştirmesidir.

Artçı Deprem (Aftershock) Nedir?

Ana depremi izleyen daha küçük sarsıntılar dizisine artçı deprem denilmektedir.

Depremin Belli Bir süresi Var mıdır?

Deprem süresi bir ila doksan saniye arasında değişir.

Depremler Önceden Belirlenebilir mi?

Var olan koşullarda depremin önceden belirlenmesi olanaksızdır.

Deprem Nasıl Oluşur?

Deprem Nasıl Oluşur?

Deprem, yer kabuğunun hareket etmesi sonucunda meydana gelir. Yer kabuğunda kırılmalar olmasından dolayı yerin altından çıkan basınç yeryüzünü hareket ettirerek sarsıntılara sebep olmaktadır. Dünyamızın altın erimiş demir ve nikellerle dolu olduğundan dolayı zaman içerisinde inanılmaz yükseklikte basınç uygular buda milyonlarca ton ağırlığında yer kabuğunu çatlatır ve hareket etmesini sağlar.

Bu şiddetli basınç yeryüzünde bulduğu en zayıf noktadan dışarı çıkarak şiddete göre sarsıntıların oluşmasına neden olmaktadır.

Deprem Sırasında Ortaya Çıkan Enerjiye Ne Denir?

Magnitüd Nedir?

Ülkemiz deprem kuşağında ve coğrafi durumuna bakıldığında fay hatları üzerinde kurulmuştur. Deprem, yer altındaki kabuğun hareketlenmesi sonucu oluşmaktadır. Yer altında biriken basınç bulduğu çatlaklardan yukarıya doğru çıkarak zayıf bulduğu noktadan çıkar ve bu da sarsıntıyı meydana getirmektedir. Deprem esnasında ortaya çıkan enerjiye magnitüdü denilmektedir. Oluşan bu sarsıntı sırasında ortaya çıkan enerji ise yine magnitüdü ile ölçülmektedir.

Magnitüd Nedir?

Deprem esnasında ortaya çıkan enerjinin ölçüsüne denir. Deprem sırasında ortaya çıkan enerjinin doğrudan doğruya ölçüsünün mümkün olmamasından Prof. C. Richter tarafından 1930 yılında keşfedilen bir deprem ölçü aletinin de adıdır. Bu yıllardan itibaren yaşanan tüm depremlerin ölçüsü de magnitüd aleti ve birimi ile belirlenmiştir.

Deprem Sırasında Evde Hangi Tedbirler Alınmalı?

Deprem Sırasında Evde Neler Yapılır?

Ülkemiz var olduğu günden beri birçok deprem yaşamış bu depremlerde yüzbinlerce insan hayatını kaybetmiştir. Ancak yaşanan bazı ölümlerin bir kısmı da maalesef bilinçsizlikten, panikten dolayı meydana gelmiştir.

Özellikle insanların deprem anında panik ve can telaşına düşerek başkalarının ölümlerine neden olabilmektedir.

Bu sebeple depreme evde yakalandıysanız alabileceğiniz tedbirleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

  • Deprem anında panik yaparak evin balkondan veya camdan aşağıya atlamayı düşünmek en az göçük altında kalmak kadar tehlikeli bir davranış şeklidir.
  • Deprem anında panik yapıp merdivenlerden koşarak çıkabileceğinizi düşünmeyin. Çünkü deprem anında ilk olarak merdiven boşluğu çöktüğü için maalesef birçok kişi hayatlarını kaybetmiştir.
  • Deprem anında mümkünse soğuk kanlılığınızı koruyarak doğalgaz, su ve elektriği kapatmalı böylece herhangi bir patlama, su baskını ve zehirlenmenin önüne geçmiş olursunuz.
  • Deprem anında ev içerisinde kendimizi korumak için ellerimizi ensemizden birleştirerek kafamıza zarar gelmesi önlenmeliyiz.
  • Deprem anında koltuk, dolap, çamaşır makinesi, masa, küvetlerin kenarlarına çömelerek yıkılma durumunda betonların üzerinize düşmesinden korunmuş olursunuz.
  • Oturduğunuz binanın duvarlarından, kirişlerinde şayet bir çatlak varsa mutlaka bunu yetkililere bildirmeli ve evinizin güvenli olmasını sağlamalısınız.

Deprem, Su Baskını ve Yangın Sırasında Karşılaşılabilecek Tehlikeler

Deprem Su Baskını ve Yangında Ne Gibi Tedbirler Alınmalı?

Depremin yapmış olduğu şiddetli sarsıntılar sebebiyle su baskını ve yangın gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu olayların yaşanmaması için önceden önlemler alınarak hayatımızın tehlikeye girmesini önleyebiliriz.

Deprem Esnasında Karşılaşılabilecek Tehlikeler

Deprem anında evin içinde sabit durmayan eşyalar üzerimize devrilebilir, binanın çökmesi durumunda enkaz altında kalabiliriz.

Su Baskınında Karşılaşılabilecek Tehlikeler

Aşırı yağışlar ve barajların yıkılması sonucunda metrekareye düşen su oranı artarak birikintiler oluşur. Yeryüzü şekline bağlı olarak su kuvvetli bir biçimde akarak önüne aldığı her şeyi sürükler yok eder. Sele kapılanlar olur, insanlar yaşadıkları yerde mahsur kalır, birtakım sıkıntılar çekmesine sebep olabilir.

Yangın Esnasında Karşılaşılabilecek Tehlikeler

Özellikle ateşin olduğu yerde ahşap, plastik, kumaş gibi çeşitli cisimler ateşe dayanıksız olduğu için bu tarz eşyalar hızlı bir şekilde yangının büyümesine ve ateşin içinde kalmamıza neden olur. Yangın sonucunda insanlar ölebilir yaşamlarını kaybedebilirler.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? 

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Türkiye bir deprem ülkesidir. Bu yüzden herkesin depreme hazırlıklı olması gerekir. Depreme karşı alınabilecek tedbirler devlet boyutunda, bir de kişisel olarak tedbirler alınabilir. Bireysel olarak depremin yıkıntılarına karşı hayatta kalabilmek için herkesin kendine ait bir deprem çantasının olması gerekir.

Deprem Çantasında Olması Gereken Malzemeler

Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Gıda

Deprem çantasında gıda olarak yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve çabuk bozulmayan dayanıklı gıdalar ki bunlar genel olarak konserve şeklinde çantaya konulabilir.

Diğer taraftan, kurutulmuş meyve, tahin-pekmez, meyve suyu koyabilirsiniz.

Önemli Belge Fotokopileri

  • Kimlik kartı
  • Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
  • Zorunlu Deprem Poliçesi
  • Diplomalar
  • Pasaport, banka cüzdanı vb.
  • Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

  • İç çamaşırı
  • Çorap
  • Yağmurluk
  • İklime uygun birkaç giysi
  • Su

Hijyen malzemeleri

  • Sabun ve Dezenfektan
  • Diş fırçası ve macunu
  • Islak mendil
  • Tuvalet kâğıdı
  • Hijyenik ped

Diğer malzemeler

  • İlk yardım çantası
  • Uyku tulumu veya battaniye
  • Çakı, düdük, küçük makas
  • Kâğıt, kalem
  • Radyo, el feneri ve yedek piller, telefon,

Günlük ihtiyacınız doğrultusunda birkaç malzeme daha alabilirsiniz. Bu malzemelerin hayatınızı kurtarabileceğini unutmayın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...