Tgrt Haber
17 Ekim 2019 17:07

Depresyon belirtileri nelerdir, Depresyon belirtileri nasıl anlaşılır?

İnsanın, zaman zaman kendini kötü hissetmesi normaldir ve uzmanlar tarafından hayatın bir parçası olarak algılanır ancak kişi umutsuzluk ve çaresizlik gibi duygulara tutulup kalırsa bu depresyona neden olabilir. Yaşam mücadelesi ve yaşamda gerileme dönemi yaşamanın verdiği üzüntüden ötei depresyon günlük aktivitelerdeki düşünce ve hislerinizi değiştirir. Bir işte çalışma, ders çalışma yemek yeme, uyumak veya hayattan zevk alma kabiliyetlerinizi etkileyebilir. O zaman sadece günü kurtarmaya çalışmaya başladığınızı fark edebilirsiniz.

Depresyon belirtileri nelerdir, Depresyon belirtileri nasıl anlaşılır?
depresyon belirtileri,,depresyon belirtileri nelerdir,

İnsanın, zaman zaman kendini kötü hissetmesi normaldir ve uzmanlar tarafından hayatın bir parçası olarak algılanır ancak kişi umutsuzluk ve çaresizlik gibi duygulara tutulup kalırsa bu depresyona neden olabilir. Yaşam mücadelesi ve yaşamda gerileme dönemi yaşamanın verdiği üzüntüden ötei depresyon günlük aktivitelerdeki düşünce ve hislerinizi değiştirir.  Bir işte çalışma, ders çalışma yemek yeme, uyumak veya hayattan zevk alma kabiliyetlerinizi etkileyebilir. O zaman sadece günü kurtarmaya çalışmaya başladığınızı fark edebilirsiniz.

Bazı kimseler depresyonu kara delikte yaşamak gibi betimlerken bazıları da cansız, boş ve hissiz duylarla tanımlıyor. Erkekler bunların yanında depresyondayken, huzursuz ve öfkeli olabiliyor. Depresyon tedavi edilmezse bazı büyük psikolojik veya fiziksel başka hastalıkları tetikleyebilir. Çaresizlik ve umutsuzluk duyguları artarak katlanabilir. Bu gerçek yaşam düşüncenizi göstermez, sizin depresyonda olduğunuzu gösterir.

Depresyonun nedenini anlayarak farklı depresyon semptomlarını ve tiplerini tanıyıp, kendinizi daha iyi hissetmek ve sorunun üstesinden gelmek için adım atmalısınız.

Depresyon belirtileri

Depresyon kişiden kişiye değişir, ancak bazı ortak belirti ve bulgular vardır. Bu semptomların hayattaki normal üzüntülerin bir parçası olabileceğini hatırlamak önemlidir. Fakat ne kadar çok semptom varsa, o kadar güçlü olur ve ne kadar uzun süre dayanırsanız, depresyon ile başa çıkmanız o kadar olasıdır.

  1. Çaresizlik ve umutsuzluk duyguları: Kasvetli bir bakış açısına sahiptirler; hiçbir şey daha iyi olamaz ve durumunuzu iyileştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur hissine sahipsinizdir.
  2. Günlük aktivitelere ilgi kaybı: Artık eski hobiler, eğlenceler, sosyal aktiviteler veya seks ile ilgilenmiyorsunuzdur. Sevinç ve zevk hissetme yeteneğinizi kaybetmiş gibi hissedersiniz.
  3. İştah veya kilo değişiklikleri: Önemli oranda bir kilo kaybı veya kilo artışı; ayda vücut ağırlığının %5'inden daha fazla bir değişim içinde olmak.
  4. Uyku değişiklikleri: Uykusuzluk ya da özellikle sabahın erken saatlerinde uyanmak ya da uyuyakalmak.
  5. Öfke veya sinirlilik: Tedirgin, huzursuz veya hatta kızgınlık hissetmek. Tolerans seviyeniz düşüktür, öfkeniz hızlı aktive olur ve her şey, herkes sinirlerinizi zorluyordur.
  6. Enerji kaybı: Yorgun hissedebilirsiniz, halsiz ve fiziksel olarak boşalmış gibi. Tüm vücudunuz sanki ağırlaşmış gibi hissedebilir ve hatta küçük işler sizin için yorucu olmaya başlamıştır veya bu küçük işlerin tamamlanması daha uzun sürebilir.
  7. Kendinden nefret eden biri haline gelmiş olabilirisiniz: Değersizlik veya suçluluk duygusuyla ilgili güçlü hisleriniz vardır. Algılanan hata ve hatalardan dolayı kendinizi sert bir şekilde eleştirirsiniz.
  8. Düşüncesiz davranışlara sahip olmak: Madde bağımlılığı, zorunlu kumar, dikkatsiz sürüş veya tehlikeli sporlar gibi kaçış davranışlarına katılabilirsiniz.
  9. Konsantrasyon problemleri: Odaklanma, karar verme veya bir şeyleri hatırlamada sorun yaşıyor olabilirsiniz.
  10. Açıklanamayan ağrılar: Baş ağrısı, sırt ağrısı, ağrıyan kaslar ve mide ağrısı gibi fiziksel şikayetlerde artış.

Depresyonla nasıl başa çıkabilirsiniz?

İnsanlardan kendinizi izole etmeyin

İzolasyon depresyona neden olur. Bu neden uzun süre yalnız kalmamaya çalışın. İnsanlara yük olduğunuz fikrini bir kenara atarak en azından en yakınlarınız ve kendinize yakın gördüğünüz arkadaşlarınızla iletişim kurun. Bunu, görüştüğünüz kişiler size yardımcı olacağından değil, sizi dinleseler bile size büyük bir faydası olacağından yapmalısınız. Kendinizi bu konuda zorlayın.

Harekete geçin

Depresyonda olduğunuzda bırakın harekete geçmeyi, bazen yataktan kalkmak bile zor gelebilir ancak depresyondan çıkmak için kendinizi zorlayın ve o yataktan kalkarak harekete geçin. Düzenli egzersiz kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Düzenli yani her gün fakat uzun olmayan yürüyüşler yapın. Sevdiğiniz tarzda kitaplar okuyun. Bu minik hareketlenme ile yolunuza başlamış olacaksınız.

Diyet yapın

Bu diyet kilo vermek veya almak için değil tamamen sizi iyi hissettirmeyi sağlayacak şeyleri içeren ve sizi kötü hissettirecek şeylerden uzak tutacak bir diyettir. Alkol, aşırı kafein, trans yağlar, aşırı şeker tüketimi, rafine karbonhidrat gibi ruh halinizi olumsuz hissettirebilecek yiyecekler uzak durun.

Dünyayla tekrar bağlantı kurmanın yollarını bulun

Bu dünyayla bağlantınızın koptuğu anlamına gelmez sadece zayıflamış bağlantınızın kuvvetlenmesi anlamına gelir. Bunun için doğaya çıkın, yürüyüş yapın, piknik yapın, evcil hayvanları sevmeye gidin, hayvan barınaklarında gönüllü olarak çalışın ve onları severek vakit geçirin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...