Tgrt Haber
19 Kasım 2019 17:56

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Hem kadın hem erkekler arasında deri ceket veya deri mont asla popülerliğini yitirmeyen kıyafetler arasında yer alır. Yaz ayının bittiği, sonbahara girdiğimiz şu aylarda deri ceket alırken nelere dikkat etmeli, kaliteli deri ceket almanın püf noktaları, deri ceket bakımı, deri ceket temizliğinin nasıl yapılması gerektiği hususunda sizlere pratik bilgiler vereceğiz.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları
deri ceket almanın püf noktaları,,deri ceket bakımı,,deri ceket temizliğinin nasıl yapılır,,Deri mont nasıl yıkanır evde?,,İçi yünlü deri mont nasıl temizlenir?,,Deri mont makinede kaç derecede yıkanır?,,Deri mont bakım seti ve fiyatları?,,Deri mont makin

Makalemizin içeriğinde “Deri mont nasıl yıkanır evde?, İçi yünlü deri mont nasıl temizlenir?, Deri mont makinede kaç derecede yıkanır?, Deri mont bakım seti ve fiyatları?, Deri mont makinede hangi programda yıkanır?, Ter kokan ya da deri kokan deri ceket temizlenir?, Deri ceket kırışıklığı nasıl giderilir?, Bomber ceket ne demek?” gibi aklınıza takılan başlıklara da cevaplar bulmuş olacaksınız.

Konuya öncelikle deri ceket (mont) un ikonik bir kıyafet olması sebebiyle mini de olsa tarihinden, günümüze kadar süregelen seyrine, neden çok sevildiğine ve tercih edilmesinin kısa da olsa bahsedelim.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Deri Ceketin Mini Tarihi

Deri ceketi, ilk kez birinci ve ikinci dünya savaşlarında pilotlar kullanmıştır. Aslında bu dönemlerde de deri vardı fakat deri ceketler bu zamanda hem uzun hem de kemer takılarak kullanılıyordu. Deri montun zamanla bu kadar yaygın kullanılmasının sebepleri arasında düşük sıcaklıklara karşı korunmada etkili olması sebep olmuştur.

Koyun derisinden yapılan ve “Bomber” deri ceket olarak bildiğimiz kısa deri montları da ilk kez pilotlar düşük sıcaklıklardan korunmak için giyiyorlardı. Deri ceket kullanımını ilk askerler üzerinde görmüş olsak da esas popüler yapan sırasıyla motosiklet kullanıcıları, rock grupları ve sinema sağlamıştır diyebiliriz.

Motosiklet gruplarının deri ceket kullanmasının esas sebebi ise kaza anında yaşanan çarpma, çizik, yanma gibi olumsuz durumlara karşı koruma sağlamasaydı. Bu durum öyle bir hal aldı ki artık deri ceketler motosikletçiler arasında bir kültür haline getirdi. Motosiklet kullanıcıları deri ceketle kendilerini genç, özgür bireyler olarak gösteriyor ve bu ilerleyen yıllarda deri ceketler motosikletçiler için bir simge haline geldi.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Sinemanın unutulmaz isimleri arasında gösterilen Marlon Brando, düz beyaz tişörtünün üzerine siyah deri ceketini giyince, edindiği asi görüntü pek çok kadının dikkatini çekmişti. Böylelikle sinema, deri ceketi bir isyan sembolü olarak tanıttı, “The Wild One”  sinema filminde Marlon Brando yine “Hells Angels on Wheels” filminde Jack Nicholson’un deri ceketleri sinemada ilk kullanılan filmler arasında gösterilebilir.

Meşhur motosiklet markası Harley Davidson ise motosiklet sürücüleri için özel olarak deri ceket üretmeye başladı.

Elvis Presley’in

Müzik dünyasında iki büyük şarkıcı olan Elvis Presley’in sayılamayacak kadar çok deri montu olduğu yine Michael Jackson’un meşhur albümü “Bad”in albüm kapağında deri cekete yer vermesi artık tüm dünyada herkes tarafından giyilebilen birer ürüne dönüştürdü. Günümüz de deri ceket tüm zamanlara ait bir kıyafet olmuştur.

Deri Ceket Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Deri ceket alırken dikkat edilecek en önemli şey baktığınız deri ceketin gerçek deriden yapılıp yapılmadığını öğrenmenizdir. Daha sonra ceketin göze hitap edip etmediğine bakmalısınız. Elbette sırf göze hitap edeni de yeterli bir seçim değil bununla birlikte sizi sıcak tutup tutmaması, uzun ömürlü olup olmaması da oldukça önemlidir.

Şimdi deri ceket alırken iki kritere önem vermelisiniz.

Bunlardan birincisi size yakışıp yakışmadığı yani stil seçimi, ikincisi beden seçimidir.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Deri Ceket Stil Seçimi

Farklı binlerce renk ve kombinasyonu olan deri ceketlerin motorcusundan, sporcusuna, klasiğinden, resmi, günledik ve bir çok gün ve geceye özel modelleri mevcut.

Sizin stiliniz hangisi?

Yani siz hangi modeli kendinize yakıştırıyorsunuz? Ya da ihtiyacınız olan nasıl bir model? Bunun kararını verdikten sonra kıyafetlerinizin tonuna göre bir deri ceket alabilirsiniz. İlk kez bir deri ceket almayı düşünüyorsanız siyah renkli klasik deri montu tercih edebilirsiniz. Siyah renkli mont her kıyafetle kombinlenebilir.

İkinci montunuzu almak istiyorsanız taba rengi, kahverengi gibi tonları tercih edebilirsiniz. Rengi sarı, kırmızı, yeşil, mavi gibi aykırı renkler seçerseniz diğer kıyafetlerinize uyum sağlayamadığını da unutmamalısınız.

Stil olarak çok farklı şeyler düşünmüyorsanız klasik alıp, uzun süreli giyebilirsiniz. Hem klasik deri mont modellerinin uzun süre modası da geçmez. Her zaman her yerde kabul gören bir yapısı vardır.

Spor model deri ceket de seçilebilir. Fakat her sezon model farklılaşması sizi sıkıntıya sokabilir. Zira spor model ceketlerin her sezon trendleri değişebiliyor. Oysa spor model tercih eden insanların güncel kalma gibi tercihleri yoksa modayı takip etmiyorsa tercih etmesinde bir sakınca görmüyoruz.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Deri Ceket Beden Seçimi

Deri montta beden çok önemlidir. Kimse dar bir mont giyip hareketlerinin kısıtlanmasını istemez. Ya da bol giyinip çuval giymiş görüntüsü vermeyi arzu etmez.

Bu sebeple deri ceket seçerken montun üzerinize tam oturup oturmadığını kontrol etmelisiniz. Seçtiğiniz beden ne hareketlerinizi kısıtlayacak kadar dar, ne de öyle salaş duracak kadar bol durmamalıdır. Deri montun özellikle ama özellikle omuz kısımlarının oturup oturmadığına dikkat etmelisiniz.

Eğer deri ceketinizi internet üzerinden sipariş vermeyi düşünüyorsanız beden ölçünüzü tam bilmek zorundasınız.

Aşağıdaki fotoğrafta sizler için verdiğimiz ölçülerin işinize yarayacağını düşünüyoruz.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Deri Ceket Yıkanır Mı?

Orijinal deri ceketlerin çok dayanıklı olduğunu söyledik. Fakat günümüzde deriyi andıran ve “suni deri” denilen ceketler de mevcut. Gerçek deri ceketin ömrü uzun ve fiyatı suni deri ceketlere göre daha pahalı ve daha dayanıklı olur. Gerçek deri bir ceketiniz varsa ve bunu ömür boyu kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey basit bakım önerilerimizi dikkate almak olacaktır.

Öncelikle gerçek deri ceketleri makineye atmanızı kesinlikle önermiyoruz. Onun yerine deri ceketinizi ister kurutemizleme dükkanlarında derinlemesine temizlettirebilir dilerseniz kendiniz evde bu temizlik ve bakımı yapabilirsiniz.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Deri Ceket Temizliği Nasıl Yapılır?

  • İlk başta kuru bir mendil ile ceketteki tozları temizlemeliyiz.
  • Temiz bir mendil ile bir kez temizledikten sonra, bezi hafifçe ıslatıp kalan tozu gidermek için tekrar ceketin üzerinden geçmeliyiz.
  • Deri ceketinize bulaşmış ve su ile çıkmayan lekelerin temizliğini alkol ile yapabilirsiniz. Biraz pamuğu alkole ıslattıktan sonra ceketin üzerindeki lekeleri dairesel hareketlerle ovarak dikkatlice temizlemelisiniz.
  • Bu taktik küçük lekeler için işe yarar, ancak ceketimizde büyük lekeler varsa eve teslim kuru temizleme hizmetine başvurmanız yerinde olacaktır.
  • Ceketinizde çıkartamadığınız lekeleri aseton veya amonyak gibi kimyasallarla çıkartmamalısınız.

Deri Ceketin Dış Kısmı Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ceketin dış kısmı malum deriden ibaret. Şayet burası zarar görürse o ceket kullanılamaz. En azından toplum içinde giymeniz söz konusu olmayacaktır. Bu yüzden temizliği yaparken özen göstermelisiniz.

  • Ilık bir kova suyun içine yumuşak sabun atın. Sabun eriyene kadar karıştırıp, temiz bir bezi kovaya daldırıp ceketin yüzeyini dairesel hareketlerle ceketin arkasını ve ardından ceket kolunu yavaşça temizleyin.
  • Islak bez ile temizliğini yaptığınız ceketin üzerinde kir kalıntılarını temizlemek ve ceketin daha hızlı kurumasına faydası olması için ayrı temiz ve kuru bir yardımıyla dış tarafında ıslak bezle sildiğiniz her yerin üzerinden tekrar geçin.
  • Bu işlemleri yapmadan önce satın aldığınız deri temizleyicileri ceketin üzerine dökerek ovalamaya devam etmelisiniz. Bu hem derinin beslenmesini hem parlak ve yeni görünmesi sağlayacaktır.
  • Son olarak, ceketi askıya asarak kurumasını sağlayın. Böylece havalanacak ve deriye sinmiş tüm kokular kaybolacaktır.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Deri Ceketin İç Kısmı Nasıl Temizlenir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Ceketin iç kısmı görünür olmadığından, dışına göre temizlenmesi daha kolaydır.

  • Yine aynı şekilde bir kova ılık su içinde karbonat ve yumuşak sabunu eritene kadar karıştırın.
  • Dışını temizlediğiniz gibi içini de aynı bezle ovalaya ovalaya temizleyin. Üzerine deri koruyucu sprey sıkabilirsiniz.
  • Son olarak temiz kuru bir bezle derinin içindeki nemi almaya çalışın.
  • Daha sonra kuruması için uygun bir yerde 1, 2 saat boyunca asılı tutun.

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

Deri Ceket Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Deri ceketin temizliği için özel olarak üretilen köpük, sabun gibi  ürünleri tercih edebilirsiniz. Bunların içinde kullanım talimatlarına uymanız şart!
  • Kullanacağınız ürünü derinin görünmeyen ve ufak bir kısmında deneme yapmadan bütün deriyi temizlemeye çalışmayın. Çünkü deri ceket “canlı” bir kıyafettir ve deri serttir onu taşıyan vücuda göre şekillenir.
  • Deri ceketinizi uzun süre giymek istiyor ve üzerinizde mükemmel durmasını istiyorsanız zaman zaman derinin gerilmesi için giyilmesi gerektiğini de unutmamalısınız.
  • Deri ceketinizi şayet uzun süre giymeyecekseniz, kir, toz ve kokudan uzak tutmak için bir bez kılıfta saklamalısınız.

Bomber Deri Ceketler

Deri Ceket (Mont) Alırken Nelere Dikkat Etmeli Püf Noktaları

İlkbahar aylarının vazgeçilmezi olan Bomber deri ceketler her zaman çok sevilen kıyafetler arasında yer alır.

Aslında Bomber deri ceketlerin bele kadar olanı, kemerli ve uzun kollu olanlarının hemen hemen hepsi deri ceket sınıfına girer.

İnce bir yaka ve klasik düz bir kesimi olan bu model en çok kullanılan modelidir.

Şuan moda olan ise dar ve bel kısmı tam oturan modelleridir. Yine motosiklet sürücüleri için asimetrik fermuarlı ve büyük yakalara sahip modelleri sevilmektedir.

Siyah ve kahverengi deride en çok tercih edilen renktir. Kadınlar için tasarlanan deri ceketlerde, kırmızı ve hardal renkleri de çok tercih edilmektedir.

Deri ceketlerin fiyatları pahalıdır. Yani en basit klasik bir deri ceketin fiyatı günümüz de 300 TL ile 5000 TL’ye kadar model ve seçeneklere sahiptir diyebiliriz.

Elbette deri pek çok marka yapay deri ceket modelleri de satıyor. Bütçenize uygun saf deri değil, dilerseniz suni deri kıyafetler de alabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...