Tgrt Haber
12 Ekim 2018 21:02

Dış Gebelik Nedir Nasıl Olur Nasıl Oluşur Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir

Normal gebelik döllenmiş yumurta fallop tüplerinden geçer rahime yerleşir. Bazen bu şekilde gerçekleşmez. Dış gebelik nedir nasıl oluşur nasıl tedavi edilir

Dış Gebelik Nedir Nasıl Olur Nasıl Oluşur Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir
dış gebelik

Normal gebelik durumunda döllenmiş yumurta fallop tüplerinden geçerek rahim içine yerleşir. Ama bazı durumlarda çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşum bu şekilde gerçekleşmez. Bu sebepler tüplerin hasarlı veya tıkalı olması olabilir. Bu durumda döllenmiş yumurta rahime ulaşamadan bulunduğu yerde tutunup orada gelişmeye başlar ve bu duruma dış gebelik denir. Fakat fallop tüplerinin dar olması nedeni ile gebelik normal bir şekilde ilerleyemez. Döllenmiş yumurta rahim boynu, karın, yumurtalık gibi farklı dokulara yerleşerek de dış gebeliği oluşturabilir.

Dış Gebelik Nedir Nasıl Olur Nasıl Oluşur 

Dış gebelik; 35 yaş üzeri bayanlarda, daha öncesinde dış gebelik yaşamış olanlarda, kısırlık tedavisi görenlerde, kürtaj olanlarda, yumurtalıklarında kist veya miyom olanlarda, sigara tüketenlerde, tüplerde yapışıklık olanlarda, cinsel yolla bulaşmış bir hastalığı olanlarda, doğuştan tüplerinde problem olanlarda görülme riski daha fazladır. 

Dış gebelik oluşup oluşmadığını anlamak çokta kolay değildir. Yani dış gebelik belirtisi olarak gösterilebilecek kesin bir işaret yoktur.

Dış gebelikte normal gebelik gibi başlar. Yapmış olduğunuz gebelik testi pozitif çıkar. Normal hamilelik gibi göğüslerde şişlik, mide bulantıları, kusma, baş dönmesi gibi durumlar yaşanabilir. Normal bir hamilelik belirtisi olarak bu belirtilerin görüldüğü zamandan sonra karın ağrıları ve şiddetli kanamalar yaşanması durumunda acilen doktorunuza başvurmalısınız çünkü bu ağrı ve kanamalar embriyonun yerleşmesi gereken yerden farklı bir yere yerleşmiş olması olabilir. Dış gebelik 8.haftadan itibaren teşhis edilebilir. Ultrason görüntülerinden gebeliğin normal mi dış gebelik mi olduğu anlaşılır. 

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir

Dış gebelik oluştuktan sonra bebeğin yeniden rahme yerleşmesi mümkün değildir. Tüplerin yırtılmasını önlemek için gebeliğin sonlandırılmasından başka çare yoktur. Bu durumda cerrahi müdahale gerektirir. Bu cerrahi müdahale de kitlenin alınması için annenin karnının alt bölgesine küçük bir kesik atarak annenin leğen kemiği bölgesine operasyon için uygun olan aleti sokarak gereken işlemi yapar ve gebeliği sonlandırır. 

Dış gebelik yaşadıktan sonra tekrar dış gebelik yaşanma ihtimali vardır. Ama bu durum normal bir gebelik yaşanmayacağı anlamına gelmez. Eğer tekrar bebek sahibi olmak, planlarınız içindeyseniz, bu durumda izlemeniz gereken yollar için bir kadın doğum doktoruna görünmeniz faydalı olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...