Tgrt Haber
21 Eylül 2021 11:30

Doğalgaz talebi patlayacak: Yeni anlaşmalar gündemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğalgaz talebinin bu yıl 60 milyar metreküp civarında çok yüksek olacağını söyledi. Bayraktar, Gazprom ve diğer likit doğalgaz şirketleriyle yeni kontratların görüşüldüğünü de belirtti.

Doğalgaz talebi patlayacak: Yeni anlaşmalar gündemde
ENERJİ,,DOĞALGAZ,

Küresel düzeyde doğalgaz fiyatlarında devam eden yukarı yönlü ivme Türkiye'deki spot doğalgaz fiyatlarına da yansımış, spot doğalgaz piyasası referans fiyatında yılın rekoru 14 Eylül'den bu yana yükselmeye devam ediyor.

Spot doğalgaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 14 Eylül tarihinde 2 bin 275 lira 26 kuruşla yılın rekorunu kırdıktan sonra kademeli olarak yükselmeye deva mederek rekor tazeledi. Spot doğalgaz fiyatları 20 Eylül'de 1000 metreküp başına 2 bin 429 liraya kadar ulaştı.

Sektör yetkilileri ekonomilerin yüksek fiyatlardan etkilenmemesinin mümkün olmadığını, özellikle spot piyasadan alım yapanların bu durumdan daha fazla etkileneceğini ifade ediyor.

Rus enerji şirketi Gazprom verilerine göre Türkiye’ye yılbaşından bu yana yapılan doğalgaz ihracatı 20,3 milyar metreküpe ulaştı. Spot piyasada doğalgaz fiyatları ise 20 Eylül'de 1000 metreküp başına 2 bin 429 liraya kadar ulaşarak rekor tazeledi.

TALEP ÇOK YÜKSEK OLACAK

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Gastech Konferansı’nda açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin doğalgaz talebinin bu yıl çok yüksek olacağını söyledi. Bayraktar, Gazprom ve diğer likit doğalgaz şirketleriyle yeni kontratların görüşüldüğünü de belirtti.

Türkiye’nin doğalgaz talebinin bu yıl 60 milyar metreküp civarında olacağının altını çizen Bayraktar, yükselen doğalgaz fiyatlarının zorlayıcı olacağını dile getirdi.

540 MİLYAR METREKÜPLÜK REZERV

'Milli enerji ve maden politikası’ meyvelerini tek tek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos 2020’de Fatih Sondaj Gemisi'nin 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini duyurmuştu. Türkiye daha sonra 85 ve 135 milyar metreküplük ek doğalgaz keşfi açıklayarak Karadeniz’de toplamda 540 milyar metreküplük rezerve ulaştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...