Tgrt Haber
17 Ekim 2021 09:54

Doğum bildirimi başvurusu nasıl yapılır? E devlet doğum bildirimi başvurusu şartları nelerdir?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yeni e-Devlet hizmetini duyurdu. Vatandaşlar artık Doğum Bildirimi Başvurusu için e-Devlet hizmetini kullanabilecek. Peki doğum bildirimi başvurusu nedir? Doğum Bildirimi Başvurusu e-Devlet üzerinden nasıl yapılır? E devlet Doğum Bildirimi Başvurusu gerekli belgeler nelerdir?

Doğum bildirimi başvurusu nasıl yapılır? E devlet doğum bildirimi başvurusu şartları nelerdir?
e-devlet,içişleri bakanlığı,doğum

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre milyonlarca kişinin hayatını kolaylaştıracak yeni bir hizmetin erişime açıldığı duyuruldu. Bakanlık çeşitli sebeplerle sağlık kuruluşuna doğum bildirimi yapamayan vatandaşların Doğum Bildirimi Başvurusu için e-Devlet hizmetinden yararlanabileceğini duyurdu. İşte Doğum Bildirimi Başvurusu hakkında bilmeniz gerekenler.

DOĞUM BİLDİRİMİ BAŞVURUSU NEDİR?

Doğum Bildirimi Başvurusu e-Devlet üzerinden yapılacağının duyurulmasının ardından araştırılmaya başlandı. Peki Doğum Bildirimi Başvurusu nedir?

Doğum Bildirimi Başvurusu İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında hayata geçirilen bir uygulamadır. e-Doğum uygulaması ile kamu sağlık kuruluşlarında dünyaya gelen ve anne/babaları tarafından isimleri belirlenen çocukların doğum bildirimlerinin nüfus müdürlüklerine gitmeden doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunda yapılabilmesine olanak sağlar. Doğum Bildirimi Başvurusu sayesinde bugüne kadar 81 ilde 235 kamu sağlık kuruluşunda 75.546 adet doğum tescili yapıldı. Bu sayede bebeklerin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları da ailelerin adreslerine ücretsiz olarak gönderildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, e-Devlet uygulamasına İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından "Doğum Bildirimi Başvurusu" hizmeti eklendi. Bakanlıkça 2018'de hayata geçirilen e-Doğum uygulamasıyla, kamu sağlık kuruluşlarında dünyaya gelen ve anne/babaları tarafından isimleri belirlenen çocukların doğum bildirimlerinin nüfus müdürlüklerine gitmeden doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunda yapılabilmesine olanak sağlanmıştı.

Doğum bildirimi başvurusu nasıl yapılır? E devlet doğum bildirimi başvurusu şartları nelerdir?

E DEVLET DOĞUM BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR?

Doğum bildirimi uygulamasına ek olarak yapılan e-Devlet sistemi üzerinden "Doğum Bildirimi Başvurusu" hizmeti sayesinde, Türk vatandaşlarının yurt içinde sağlık kuruluşunda dünyaya gelen ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemine (MERNİS) gönderilmiş doğum raporu bulunan çocuklarının doğum bildirimlerine ilişkin başvurularının e­-Devlet sistemi üzerinden elektronik imzalı olarak MERNİS'e gönderilmesi ve söz konusu başvurulara istinaden ilçe nüfus müdürlüklerince doğum olaylarının aile kütüklerine tescil edilmesine imkan sağlandı. Peki e-Devlet Doğum Bildirimi Başvurusu nasıl yapılır?

  • Doğum bildirimi çocuğun doğum tarihinden itibaren 30 gün içerisinde sistem üzerinden yapılabilecek,
  • Başvuruda bulunan anne veya baba tarafından e­-Devlet sistemi üzerinde, çocuğun adı, dini, baba adı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nı (TCKK) teslim alacak kişi bilgilerinin girilmesi ve çocuğun kaydedileceği adresin seçilmesinin ardından başvuru, elektronik imza ile imzalanacak,
  • Doğum bildirimlerine ilişkin e­-Devlet sistemi üzerinden elektronik imzalı olarak MERNİS'e gönderilen başvurular, başvuruda bulunanın yerleşim yeri adresinin bulunduğu yer ilçe nüfus müdürlüğü tarafından kontrol edilecek,
  • Nüfus kaydında mevzuata aykırı herhangi bir durumun bulunmaması halinde doğum olayı nüfus kayıtlarına tescil edilecek ve sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilecek,
  • Doğum bildiriminde mevzuata aykırı herhangi bir durumun tespit edilmesi ve başvurunun reddedilmesi halinde ise başvurunun reddedildiğine dair sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilerek, kişinin nüfus müdürlüğüne müracaat etmesi sağlanacak.

DOĞUM BİLDİRİMİ YAPILMAZSA NE OLUR? 

Doğum Bildirimi Başvurusu doğum gerçekleştikten sonraki 30 gün içerisinden yapılmalıdır. Belirlenen süre içerisinde bildirilen doğumlardan TC kimlik kartı ücreti alınmaz. Süresi geçen doğum bildirim işleminden 30 ₺(2021 yılı için) kimlik kartı ücreti talep edilir. Ücretin nüfus müdürlüğüne gelmeden önce anlaşmalı bankalardan birine yatırılması gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...