Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Temmuz 2019 11:35

Doğum kontrol hapı ne zaman korumaya başlar? Doğum kontrol hapı almayı unutursam ne olur?

Doğum kontrol hapı hamile kalmamak için kadınların tercih ettiği bir yöntemdir. Hamileliğin önüne geçmek isteyen kadınlar ''Doğum kontrol hapı nedir? Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?'' sorularını araştırmaya başladı.

Doğum kontrol hapı ne zaman korumaya başlar? Doğum kontrol hapı almayı unutursam ne olur?
doğum kontrol hapı,kadın,sağlık

Doğum kontrol hapı kadınların hamile kalmamak için sıklıkla tercih ettiği yöntemlerin başında gelir. Gebelik oluşmasını engellemeye yönelik hormon içeren doğum kontrol hapı yumurtlamayı durdurur ve rahim ağzından rahim içine sperm geçişini önler. Doğum kontrol haplarını kullanırken dikkat edilmezse istenmeyen gebelikler meydana gelebilir. Peki doğum kontrol hapı nedir? Doğum kontrol hapı ne işe yarar? Doğum kontrol hapı zararlı mıdır? Doğum kontrol hapı ilk günden korur mu? İşte doğum kontrol hapı ile ilgili bilmeniz gerekenler. 

DOĞUM KONTROL HAPI NEDİR? 

Doğum kontrolü, kadın ve erkeğin hamileliği önlemek için seçtiği bir yoldur. Bunun çeşitli korunma şekilleri vardır fakat kadınlar arasında en çok tercih edilenlerden birisi doğum kontrol haplarıdır. Kadınlar hamileliği önlemek için hapı ağız yoluyla alır ve doğru alındığında%99,9'a kadar etkilidir. Buna rağmen doğum kontrol hapı HIV (AIDS'e yol açan virüs) gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Lateks erkek kondomu birçok doğum kontrol yönteminden daha çok ve en iyi korumayı sağlar. Bir korunma yöntemi de pelvikse takılan spiraldir. Yumurtalıktan salınan bir yumurta (yumurtalarını tutan organ) bir sperm tarafından döllendiğinde, kadın hamile kalır. Döllenmiş yumurta bir kadının rahmine (uterus) bağlanır, beslenir ve bir bebeğe dönüşür. Kadının vücudundaki hormonlar yumurtanın, yumurtalıktan salınmasını kontrol eder. Buna, yumurtlama denir ve kadının vücudu döllenmiş yumurtayı kabul etmeye hazırlanmaya başlar.

Doğum kontrol hapı ne zaman korumaya başlar? Doğum kontrol hapı almayı unutursam ne olur?

Hormonal kontraseptiflerin (hap, spiral ve kondom gibi) hepsi, az miktarda insan yapımı östrojen ve progestin hormonu içerir. Bu hormonlar, hamileliği önlemek için vücudun doğal döngüsel hormonlarını engellemeye çalışır. Gebelik, bu faktörlerin bir araya gelmesiyle önlenir. Hormonal kontraseptif, genellikle vücudun yumurtlamasını önler. Hormonal kontraseptifler, ayrıca spermin serviks içinden geçmesini ve bir yumurta bulmasını zorlaştırmak için servikal mukusu değiştirir ve rahim zarını değiştirerek gebeliği de önleyebilir. Bu nedenle döllenmiş yumurtanın implante edilmesi olası değildir. Hormonal kontraseptifler için, diğer bir seçenek, ilk onaylanan ilk ilaç olan Seasonale gibi uzun süreli haplardır. Seasonale diğer doğum kontrol haplarıyla aynı hormonları içerir ancak hormonlar daha uzun bir sürede alınır. Bu, adet dönemlerinin sayısını yılda 13 periyottan yılda dört adet dönemine indirir. Bu, bu ilacı alan bir kadının her mevsimde yalnızca bir kez adet göreceği anlamına gelir.

Bazı mini pills denilen, sadece sentetik progesteron içeren ama östrojen içermeyen haplar da vardır. servikal mukusu kalınlaştırarak çalışır, böylece sperm yumurtaya ulaşamaz. Haplardaki hormon ayrıca uterusun astarını da değiştirir, böylece döllenmiş bir yumurtanın implantasyonunun ortaya çıkması çok daha düşüktür. Bazı durumlarda, mini haplar bir yumurta salınımını önler. Her gün bir hap alınır.

DOĞUM KONTROL HAPI NE ZAMAN KORUMAYA BAŞLAR? 

Doğum kontrol hapı kullanmak isteyen kadınlar genelde ''Doğum kontrol hapı ilk günden korur mu?'' sorusunu merak ediyor. Doğum kontrol hapları genellikle onları almaya başladığınız ilk ay etkilidir. Yine de tedbirli olmak için, bazı doktorlar ilk ay boyunca prezervatif veya başka bir doğum kontrol yönteminin daha kullanılmasını önermektedir. İlk aydan sonra doğum kontrolü için sadece haplara güvenebilirsiniz.

Doğum kontrol hapı ne zaman korumaya başlar? Doğum kontrol hapı almayı unutursam ne olur?

DOĞUM KONTROL HAPI YAN ETKİLERİ NELERDİR? 

Doğum kontrol hapıyla hamilelikten korunmak isteyen kadınlar ''Doğum kontrol hapı yan etkileri nelerdir?'' sorusu hakkında endişeleniyor. Doğum kontrol hapının yan etkileri: 

  • Doğum kontrol hapının kullanımının ilk aylarında çok hafif şiddetli ara kanamalar,
  • Damar tıkanıklığı riski,
  • Kilo artışı,
  • Göğüslerde şişme,
  • Mide bulantısı,
  • Bulanık görme,
  • Karın ağrısı
  • Şiddetli baş ağrısı.

DOĞUM KONTROL HAPI ALMAYI UNUTURSAM NE OLUR? 

Doğum kontrol hapı almayı unutursanız, hatırladığınız anda alın. Ertesi güne kadar hatırlamıyorsanız, devam edin ve o gün iki hap alın. Haplarınızı iki gün boyunca almayı unutursanız, hatırladığınız günde iki, ertesi gün iki hap alın. Daha sonra programa geri döneceksiniz. İkiden fazla hapı kaçırırsanız doktorunuzu arayın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...