Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Mart 2019 12:15

Doğum Sonrası Adet Döngüsü Hakkında bilmeniz gereken Herşey

Doğum Sonrası Adet Ne Zaman Olur? Doğum Sonrası Ne Zaman Adet Görülür? Adet Kanaması Kaç Ay Sürer? Regl Gecikmesinin Nedenleri Nedir? Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalısınız? Tüm cevapları makalemizde bulabilirsiniz.

Doğum Sonrası Adet Döngüsü Hakkında bilmeniz gereken Herşey
adet döngüsü,doğum sonrası adet,doğum sonrası adet nasıl olur

Adet Kanaması Nedir? Neden Olur?

Adet döngüsü her kadını gebelik için hazırlayan olağanüstü bir döngüdür. Kadınların hormonları sayesinde uterus(rahim)un döllenmiş yumurta almaya hazırlanırken kan dolaşım hızının artması ve vaskülarizasyon (damarlanma miktarının artması) sağlanır. Döllenme meydana gelmediği zaman rahim eski haline geri döner ve oluşan kan dokularını serbest bırakarak vücuttan atılması sağlanır. Yaklaşık 3 ila 7 gün süren –kişiden kişiye de değişebilir- bu olaya adet kanaması ya da adet döngüsü diyoruz.

Adet Kanaması Ne Kadar Sürer?

Adet kanaması süreci karışık bir süreçtir. Bileşik bir hormon grubu tarafından hareket ettirilen ve beyin tarafından kontrol edilen süreçte hamilelik süresi hariç, her ay gerçekleşmesi gerekir. Adet döngüsü yaklaşık 25 ila 35 gün arasında sürer ve bu süre normal kabul edilir. Yine yumurtlama süresi ve adet kanamasının gerçekleşmesi 11 ila 16 gün arası olabiliyor. Bu günler arasından daha fazla veya az sürüyorsa mutlaka doktorunuza görünmenizde fayda var.

Doğum Sonrası Adet Görme Süresi Nasıl Oluyor?

Doğum sonrası adet görme süresi de kişiden kişiye değişebilen bir süreçtir. Bazı annelerde bu süreç doğumdan bir ay sonra, bazı annelerde bu süre 3 ay sonra da gerçekleşebiliyor. Lohusalık döneminde reglin tekrar başlaması uzun bir dinlenme ve hormon değişikliği sayesinde gerçekleşebiliyor.

Doğum Sonrası Adet Döngüsü Hakkında Herşey

Emzirmeyen Annelerde Adet Kanamaları Gerçekleşiyor Mu?

Anne şayet doğumdan sonra bebeğini emzirmiyorsa regl en erken 2 ila 3 hafta içerisinde gerçekleşiyor.

Doğum Sonrası İlk Adet Normal Adet Gibi Mi Olur? Yoksa Düzensiz Mi Olur?

Doğum sonrası görülen ilk adet genellikle düzensiz olur. Doğum gerçekleştikten sonra yaklaşık 6 hafta sonra ilk yumurtlama, 8 ila 14 gün sonrasında ise adet döngüsü başlıyor.

Doğum Sonrası Adet Kaç Hafta Sonra Düzenli Hale Geliyor?

Doğum sonrası adet döngüsü, ancak 2. ya da 3. regl döneminde normalleşiyor. Kadınların çoğunda ilk regl kanamasından önce yumurtlama gerçekleşmiyor. Bazı kadınlarda ise 2. regl dönemi kısa sürebiliyor. Fakat bunun için telaşlanmaya da endişelenmeye de gerek yok. Çünkü 3. regl döneminde bu durum tamamen düzeliyor üstelik bu durum sezaryen ile doğum yapmış anneler için de farklı değildir. 

Doğum Sonrası Adet Olmayı Emzirmek Geciktirir Mi?

Bebeğiniz düzenli bir şekilde emiyorsa emzirme süresince foliküller uzun süre dinlenmeye çekilir. Bu da gebe kalma riskini azaltıyor. Yani, bebeğiniz günde 5 defa yaklaşık olarak 10 dakika düzenli olarak emiyorsa, yumurtlama bastırılıyor ve regl kanaması da geçikmiş oluyor.

Doğum Sonrası Adet Şikâyetleri İçin Ne Zaman Hangi Belirtiler Olursa Doktora Gitmeli?

Doğum sonrası lohusalık dönemi bittikten sonra her kadın doktoruna başvurup doğum sonrası normal bir kontrole gitmelidir. Çünkü muayene sonrası smear aldırması, şayet çocuk istenilmiyorsa korunma yöntemleri hakkında bilgi alması gerekir. Doğum sonrası emzirmediği halde adet düzensizliği çeken annelerin doktorundan bilgi almasında fayda var.

Gebelikten sonra özellikle:

  • Saat başına birden fazla ped dolduracak kadar kan gelmesi,

  • Şiddetli ve aniden başlayan ağrı ile birlikte kanamanın yaşanması,

  • Yüksek ateş,

  • Yedi günden uzun süren, sürekli kanamalar,

  • Büyük kan pıhtıları,

  • Kötü kokulu akıntı,

  • Baş ağrısı,

  • Nefes darlığı,

  • Normal idrarda ağrı ve yanma gibi belirtiler ile karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza gidin. Çünkü bu tarz semptomların bazıları bir enfeksiyon olduğunun işaretidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...