Tgrt Haber
06 Ekim 2021 09:34

Dolar fiyatı için tek haneli rakam dönemi bitiyor mu? İsviçreli bankadan yeni tahmin

Dün açıklanan enflasyon verilerine de sınırlı bir tepki veren dolar/TL bu sabah gözünü yeniden rekoruna çevirirken 8,92 liraya kadar yükseldi. İsviçre bankası UBP doların 2022 yılının Haziran ayında10,25 TL’ye, önümüzdeki yıl sonunda ise 11 TL’ye çıkacağını tahmin ederken, Capital Economics de doların 2022 yılı sonunda 10,50 TL’ye yükseleceği öngörüsünde bulundu.

Dolar fiyatı için tek haneli rakam dönemi bitiyor mu? İsviçreli bankadan yeni tahmin
dolar,döviz,türk lirası,dolar TL

Dün yurt içinde enflasyon verileri izlendi. Eylül ayı verilerini barındıran TÜFE’de aylık yüzde 1,25 ve yıllık yüzde 19,58 oranında artış yaşandı.

Son dönemde TCMB’nin faiz indirim politikasına temel oluşturan çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 16,98 oranında artış göstererek bir önceki veri olan yüzde 16,76 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. ÜFE’deki artış ise aylık yüzde 1,55 ve yıllık 43,96 düzeyinde oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizindeki sürpriz indirim sonrasında tarihi rekorunu kıran dolar fiyatında açıklanan verilerin etkisi sınırlı kaldı. Hafta başından bu yana 8,83 – 8,88 bandında hareket eden dolar/TL bu sabah gözünü yeni rekoruna dikti. Kur şu sıralar 8,92 liradan işlem görüyor. Euro/TL ise 10,33 liradan değerleniyor.

"GELECEK YIL 11 TL OLACAK"

İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics, 2022 yılının Haziran ayına kadar Merkez Bankası’nın 600 baz puan daha faiz indiriminde bulunacağını öngörmüştü. Kuruluş, Türkiye’nin kısa vadeli dış borcunun 170 milyar dolar seviyesinde bulunduğuna dikkat çekerek, bunun Arjantin’den sonra gelişmekte olan ülkelerde en yüksek borç seviyesine işaret ettiğini belirtti. Durum böyleyken faiz indirimlerinin riski artıracağını kaydeden Capital Economics, doların 2022 yılı sonunda 10,50 TL’ye yükseleceği öngörüsünde bulundu.

İsviçre merkezli yatırım bankası UBP de Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin sürdüreceği beklentisinin dolarda sert yükseliş getireceğini öngördü. UBP, doların 2022 yılının Haziran ayında 10,25 TL’ye, önümüzdeki yıl sonunda ise 11 TL’ye çıkacağını tahmin etti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...