Tgrt Haber
18 Kasım 2021 09:19

Dolar fiyatı Merkez Bankası faiz kararına kitlendi! 18 Kasım euro ve dolar kaç TL?

Dolar rekor serisini sürdürürken piyasaların gözü MB faiz kararına odaklandı. Merkez Bankası PPK toplantısı ardından Şahap Kavcıoğlu faiz kararı açıklaması yapacak. Açıklamanın ardından dolar fiyatının hareketlenmesi bekleniyor. Peki dolar kaç TL? 18 Kasım euro ne kadar?

Dolar fiyatı Merkez Bankası faiz kararına kitlendi! 18 Kasım euro ve dolar kaç TL?
dolar,,dolar fiyatı,,euro,,merkez bankası,,TCMB,

Piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak faiz kararına kilitlendi. MB eylül ayı faiz indirimi kararı ardından dolar yükselişe geçti. Ekim ayı 200 baz puan indirimi ile politika faizi yüzde 18’den yüzde 16’ya indirildi. Faiz indirimi kararı ardından dolar rekor serisine başladı. Haftaya ibresi yukarı yönlü başlayan dolar 11 TL sınırına dayandı. İşte Merkez Bankası faiz kararı öncesi euro ve dolar fiyatı.

18 KASIM DOLAR KAÇ TL? 

TCMB son iki toplantısında piyasaların beklentisinin üzerinde 300 baz puan faiz indirimine gitmişti. Merkez Bankası faizi kararı öncesinde PPK Beklenti Anketi yayınlandı. Ekonomistler faiz kararı hakkında tahminlerini açıklarken birçoğu faiz indirimi kararı beklediğini belirtti. Piyasa Katılımcıları Anketi ile yıl sonu dolar tahmini de yükseldi. . Ankete göre yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 17.63'ten yüzde 19.31'e çıktı. Gelecek 12 ay sonundaki TÜFE beklentisi yüzde 13,91'den yüzde 15,61'e yükseldi. Buna göre yıl sonu dolar tahmini 9,21 TL’den 9,97 TL’ye yükselmiş oldu. Merkez Bankası Para Politikaları Toplantısı 18 Kasım saat 14.00’te yapılacak. Toplantının ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu açıklama yapacak. Peki MB faiz kararı öncesi dolar kaç TL? 

18 Kasım sabah saatlerinde dolar/TL 10,86 civarından işlem görüyor. Merkez Bankası eylül ayı faiz indirimi öncesinde dolar 8,28 TL üzerinden işlem görüyordu. PPK’nın 3 puanlık indirimi ardından dolar 10,86 TL oldu. Böylece dolar 73 günde TL karşısından yüzde 30 değer kazandı. 

EURO KAÇ TL? 

Euro dolar rekor serisine bağlı olarak tarihi zirvesini yeniledi. 18 Kasım Perşembe günü Euro 12,23 TL üzerinden işlem görüyor. 

Dolar fiyatı Merkez Bankası faiz kararına kitlendi! 18 Kasım euro ve dolar kaç TL?

İSLAM MEMİŞ’TEN FAİZ KARARI VE DOLAR YORUMU 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Merkez Bankası faiz kararı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. İslam Memiş, ''Şu anda faiz indirme kararı ile birlikte döviz kurlarının yoluna açık bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Merkez faiz indirimlerini devam ettirirse soru şu olacak? ‘Faiz indirimlerinin kime, ne yararı olacak?’. Bir yandan da enflasyon artmaya devam ediyor. Yüksek kur yüksek enflasyon demektir. Ve dolayısıyla da gözlerimiz Perşembe günü TCMB’nin faiz kararında olacak. Ve TCMB’nin faiz kararına ilişkin hiçbir öngörü yok. Son bir yıldır faiz toplantılarından önce beklentiler tamamen ters çıkıyor. Burada ciddi bir kargaşa var. Bu kargaşa ortadan kalkmadıkça öngörü yapmamak mümkün değil. Ama ABD ve Avrupa merkez bankalarına bakıldığında 5-6 ay önce piyasaları hazırlayan, bir yıl önceden faizlerle nasıl bir karar vereceğini net bir şekilde açıklayabiliyorlar. Ama maalesef içeride bir öngörünün gerçekleşmediğini tam ters bir öngörü ile karşı karşıya kalmaya devam ettiğimizi gözlemliyoruz'' ifadelerini kullandı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN FAİZ AÇIKLAMASI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Merkez Bankası faiz kararı öncesi açıklama yaptı. Faizin sebep enflasyonun ise netice olduğunu vurgulayan Erdoğan diğer ülkeler sıkıntıya girerken Türkiye’nin önümüzdeki yıllardan itibaren ferahlamaya başlayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görevde olduğu sürece faizle mücadelesini sürdüreceğinin altını çizdi. 
Erdoğan, ''Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki boşuna uğraşmayın. Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Biz faize kesinlikle milletimizi ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz'' ifadelerini kullandı. Erdoğan, ''Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Olaya buradan bakacağız ve ona göre de adımımızı atacağız'' açıklamasını yaptı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...