Tgrt Haber
16 Kasım 2021 09:33

Dolar fiyatında son durum! 16 Kasım euro ve dolar kaç TL?

Merkez Bankası faiz indirimi kararından bu yana yükselişini sürdüren dolar bir rekor daha kırdı. MB kasım ayı faiz kararı öncesi dolar 10,10 TL’yi görerek tarihi zirvesini yeniledi. 16 Kasım Salı euro ve dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Yıl sonu dolar tahmini ne kadar?

Dolar fiyatında son durum! 16 Kasım euro ve dolar kaç TL?
dolar,dolar fiyatı,euro,merkez bankası

Dolar psikolojik sınırı olan 10 TL seviyelerini aşarak rekor serisine devam ediyor. Bugün yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın konuşması ve dönemsel işgücü istatistikleri takip ederken diğer yandan ABD'den gelecek perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Dolar fiyatı haftaya yükselişle başlarken ibresini yukarı yönlü tutmaya devam ediyor. İşte 16 Kasım Salı euro ve dolar fiyatı. 

16 KASIM DOLAR KAÇ TL? 

Dolar geçtiğimiz hafta 10 TL rekorunu kırarak psikolojik sınırı aştı. Piyasanın ve vatandaşların gözü Merkez Bankası kasım ayı faiz kararının açıklanacağını Para Politikaları Kurulu toplantısına çevrildi. MB faiz kararı toplantısı 18 Kasım Perşembe saat 14.00’te gerçekleşecek. 

Eylül ayının ilk haftasından itibaren yükseliş trendinde olan ve son 6 işlem gününde de üst üste yükselen dolar, bu sabah tarihi zirvesini 10,09 TL’ye taşıdı. Peki dolar kaç TL? 
16 Kasım Salı sabah saatlerinde dolar 10,08 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

Dolar yükselişini sürdürürken gözler Merkez Bankası faiz kararına çevrildi. Vatandaşlar MB faiz indirimi olacak mı diye merak ederken Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu sunumunda son faiz kararı ve ‘sınırlı alan’ sorusunu cevapladı. Kavcıoğlu, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük. Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkân sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeleri takip edip kararları vereceğiz” sözlerine yer verdi.

Ekim ayında Merkez Bankası faiz indirimini 200 baz puan yaparak politika faizini yüzde 18’den yüzde 16’ya çekti. 

Dolar fiyatında son durum! 16 Kasım euro ve dolar kaç TL?

EKONOMİSTLERDEN FAİZ KARARI TAHMİNİ 

Dolar fiyatı rekor serisine devam ederken diğer yandan PPK Beklenti Anketi açıklandı.  Merkez Bankası faiz kararı öncesinde ekonomistler faiz kararı hakkında tahminlerini açıkladı. Dolar fiyatının MB faiz kararına ardından şekillenmesi bekleniyor. İşte ekonomistlerin MB politika faizi hakkındaki tahminleri: 

  • 1 ekonomist 25 baz puan,
  • 5 ekonomist 50 baz puan,
  • 13 ekonomist 100 baz puan
  • 2 ekonomist de 150 baz puan.

Ekim ayındaki PPK toplantısında politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 18'den yüzde 16 seviyesine çekilmişti. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre 200 baz puan azalarak yüzde 15 oldu. Dolar fiyatı MB faiz kararı ardından şekillenecek.

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ NE KADAR? 

Merkez Bankası reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan katılımcılarla gerçekleştirdiği kasım ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi ile yıl sonu dolar tahmini değişti. Ankete göre yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 17.63'ten yüzde 19.31'e çıktı. Gelecek 12 ay sonundaki TÜFE beklentisi yüzde 13,91'den yüzde 15,61'e yükseldi. 

Böylece yıl sonu dolar tahmini 9,2195 TL’den 9,9785 TL’ye yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...