Tgrt Haber
23 Kasım 2021 09:36

Dolar tarihi zirvesini yeniledi! 23 Kasım euro ve dolar kaç TL?

Haftaya yükselişle başlayan dolar dün akşam saatlerinde tarihi zirvesini 13,50’ye taşıdı. Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından rekor serisine devam ettiren dolar bugün sabah saatlerinde yükselişini sürdürüyor. Peki dolar kaç TL? 23 Kasım euro kaç TL?

Dolar tarihi zirvesini yeniledi! 23 Kasım euro ve dolar kaç TL?
dolar,euro,dolar fiyatı,merkez bankası,recep tayyip erdoğan

18 Kasım günü yapılan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısı ardından dolar 11 TL’yi geçerek rekor kırmıştı. Yükselişini sürdüren dolar gün içerisinde 13,50 TL sınırına dayandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan faizle olan mücadelesini sürdüreceğini ifade ederken ''Faiz sebep, enflasyon neticedir'' açıklamasını yeniledi. İşte 23 Kasım Salı euro ve dolar fiyatı. 

23 KASIM DOLAR KAÇ TL? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimi kararı ardından dolar rekor kırdı. Merkez Bankası politika faizinde 100 baz indirim yaparak yüzde 16’dan yüzde 15’e çekti. Faiz indirimi kararı ardından dolar/TL 11 sınırını aştı. Dü yapılan Kabine Toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz ve dolar kuru hakkında açıklama yaptı. Erdoğan ''Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar. Ülkemizi bunca tuzaktan, badireden nasıl çıkardıysak Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik Kurtuluş Savaşı'ndan da zaferle çıkartacağız'' ifadelerini kullandı.

Rekor üstüne rekor kıran dolar gün içinde 13,50 TL sınırına dayandı. Peki dolar bugün kaç TL?

23 Kasım Salı sabah saatlerinde dolar 11,52 TL üzerinden işlem görürken gün sonuna doğru 13,50 seviyelerine geldi. Dolar saat 16.00 itibariyle 12,93 TL üzerinden işlem görüyor. Dolar 23 Kasım Salı günü Türk Lirası karşısında yüzde 17 değer kazandı. Merkez Bankası Eylül ayından bu yana 400 baz puan faiz indirimi yaptı. TCMB'nin indirime devam edeceğininin sinyalini vermesi ve politik cepheden bu yönde mesajların devam etmesi TL'deki değer kaybının en önemli nedeni arasında gösteriliyor. 

YIL SONU DOLAR TAHMİNİ 

Vatandaşlar dolar fiyatındaki yükselişin ardından ''Yıl sonu dolar tahmini ne kadar olacak?'' sorusuna odaklandı. Analistler Para Politikaları Kurulu metninde net mesajlar verilmemesi nedeniyle TL’deki değer kaybının devam edeceğini vurguladı. Ekonomistler dolar yılsonu için 11.30-11.50 lira tahmininde bulundu.

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley yayımladığı raporda Türk Lirası’ndaki değer kaybının süreceği öngörüsünde bulundu. Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini indirirken Fed’in (Amerikan Merkez Bankası) parasal genişlemeyi azaltmaya başladığına ve Amerikan ekonomisinden güçlü veriler geldiğine, bu durumun TL üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

Morgan Stanley, doların 2022 sonunda 11,5 TL’ye yükseleceğini öngördü.

Dolar tarihi zirvesini yeniledi! 23 Kasım euro ve dolar kaç TL?

DOLAR 13 TL OLDU MU? 

Bazı bankalar TCMB'nin rezerv satışı ya da piyasa dışı uygulamalara gitmemesi halinde, önümüzdeki yılın ilk aylarında yüklü faiz artışlarına gideceğini tahmin ediyor. Unicredit, Merkez Bankası'nın Türk lirasındaki değer kaybını önlemek için likidite kısıtlamaları uygulayabileceğini ve ilk olarak rezerv kullanımına başvurabileceğini belirtti. 

Dolar gün içerisinde 13,50 TL seviyelerine yükselerek tarihi zirvesini yenilemesinin ardından 12,59 TL civarına geriledi. 

EURO KAÇ TL?

Merkez Bankası faiz indirimi kararı ardından dolar rekor kırdı. Dün akşam saatlerinde 11,47 seviyelerine kadar çıkan dolar fiyatı ardından euro da tarihi zirvesini yeniledi. Haftanın ilk işlem günüde dolar fiyatıyla birlikte euro da tarihi zirvesini yeniledi. 23 Kasım Salı günü euro 15 TL seviyelerinden işlem görüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HANGİ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZU BİLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Kabine Toplantısı kararlarını açıklamasının ardından dolar 11,47 TL seviyesine yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam saatlerinde Twitter hesabından dolar kuru hakkında açıklama yağtı. Erdoğan, ''Küresel ekonomik işleyiş, salgın süreciyle birlikte yeni bir seviyeye evrilmektedir. Dünya millî gelirinin 3’te 2’sini oluşturan hizmetler sektöründe salgın döneminde yaşanan çöküşün, imalat sanayiinde de duraksamaya yol açtığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Aziz milletim, böyle bir ortamda; ya ülkemizde eskiden beri hâkim olan anlayışı sürdürerek yatırımdan, üretimden, büyümeden, istihdamdan vazgeçeceğiz ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek mücadele edeceğiz. Biz, her zamanki gibi mücadeleden yanayız. Türkiye belki de tarihinde ilk defa kendi ihtiyaçlarına ve gerçeklerine uygun bir ekonomi politikası izleme fırsatı elde etmiştir. İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren günlük hayata olumlu yansımalarını göreceğiz. Ülkemizde önceliğimiz olan istihdamı artırmanın yolunun yatırımdan, üretimden, ihracattan, büyümeden geçtiği konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı, hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz. İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren politikalarımızın günlük hayattaki olumlu yansımalarını görmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı. 

Dolar/TL sabah saatlerinde 11,52 seviyesinden işlem görürken saat 16.00 itibariyle 12,93 üzerinden işlem görüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...