Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ekim 2021 17:26

Döviz bürolarında yeni dönem: Dolar alan kimlik numarasını verecek

Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ ile döviz bürolarından dolar alım satımı yapılmasına yeni kural getirildi. Buna göre döviz bürolarından yapılan alım satım işlemlerinde müşterinin kimlik numarasının kayıt altına alınması zorunlu hale geldi.

Döviz bürolarında yeni dönem: Dolar alan kimlik numarasını verecek
dolar,,döviz,,döviz bürosu,,euro,

Dolar fiyatlarında yaşanan oynaklık hükümeti harekete geçirdi. Bu kapsamda Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’e göre, döviz bürolarından yapılan alım satım işlemlerinde müşterinin kimlik, pasaport veya vergi numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kaydının yapılması zorunlu hale geldi.

KAYIT ALTINA ALINACAK

“Yetkili müesseseler gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorundadır” denilen karar metninde, “Müşteri tarafından beyan edilen T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları vezne görevlileri tarafından kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya Pasaport üzerinden, Vergi Kimlik Numarası ise bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınır. Söz konusu bilgiler, ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilir” ifadelerine yer verildi.

DOLARDA YENİ REKOR

Dün akşam Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun faiz indiriminin sürpriz olmadığını söylemesinin ardından dolar/TL 9 lirayı aşarak tarihi zirvesini görmüştü. Dolar fiyatı bugün ise yeni rekoruna imza atarak 9,04’ü aştı.

DÖVİZ BÜROSU AÇMAK ZORLAŞIYOR

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda tanımlanan yetkili müesseseler olan döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yaptı. Buna göre A grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye B grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı ise 1 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı. Yetkili müesseselerin özkaynaklar toplamı tutarının, asgari ödenmiş sermaye tutarının altına düşmemesi zorunlu olacak.

Asgari ödenmiş sermaye tutarı, her bir yetkili müessese için belirlenen bu tutarlar ile şubesi bulunan yetkili müesseselerde her bir şube için 2 milyon TL'nin toplamından oluşacak. A grubu ve B grubu yetkili müesseseler sermaye şartını 31 Aralık 2022 tarihine kadar yerine getirecekler. Bu tarihe kadar sermaye şartını yerine getirmeyen müesseslere 90 gün ek süre verilecek. Süre sonunda yükümlülüklerini yerine getirmeyen müesseslerin izni başka uyarıya gerek kalmaksızın iptal edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...