Türkiye başta olmak üzere tüm dünyanın severek tükettiği Türk kahvesi yüzyıllardır Türk kültüründe yerini koruyor. ABD'nin başkenti Washington D.C'nin Belediye Başkanı Muriel Bowser, Türk kahvesinin bilinirliğini artırmak ve kahve seven toplumları birbirine yakınlaştırmak amacıyla kurulan Turkish Coffee Lady Vakfı'nın girişimiyle 5 Aralık gününü Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kabul etti. Peki Dünya Türk Kahvesi Günü nasıl kutlanır? Türk kahvesinin anlamı ve tarihçesi hakkında bilmeniz gerekenler.
5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü ile Türk kahvesi hakkında araştırmalar çoğaldı. Türk kahvesi, Türk kültüründe önemli yere sahip Osmanlı İmparatorluğu'dan günümüze kadar gelmiş en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarındandır. Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Türk kahvesi telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. Kahve, Yemen’den Mekke ve Medine’ye oradan 15. yy. sonunda seyyahlar vasıtasıyla İran, Mısır, Türkiye ve oradan Avrupa ülkelerine yayıldı.
Türkiye her yıl 5 Aralık gününü Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutluyor. Firmalar çeşitli kampanyalar düzenlerken vatandaşlar o gün türk kahvesi yaparak paylaşıyor.
5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü UNESCO'nun aldığı kararla tüm dünyada kutlanıyor. Her gün içilen Türk kahvesi bu özel günde birlikte içilirken aynı zamanda paylaşımları da artırıyor. İşte Dünya Türk Kahvesi Günü mesajları:
''Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.''
''Beni kimsenin tanımadığı bir yer arıyordum, bir kahve içip düşünmek için.''
''Hayata rağmen kahvenin hala bir tadı var. Dünya Türk Kahvesi Günü kutlu olsun.''
''Hayat bir kahve fincan gibidir bazen acı bazen tatlı olur. Önemli olan kahvenin tadı değil onu kiminle içtiğin.''
Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle Türk kahvesini sık tüketmeyenler dahi bugün sevdikleriyle bir fincan içmek istiyor. Peki köpüklü ve lezzetli Türk kahvesi nasıl yapılır?
Türk kahvesi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kahvenin bayat olup olmamasıdır. Hava ile teması kahvenin bayatlamasını sağlar ve öğütülmüş bir kahveyi açıkta bıraktığınız takdirde maksimum 1 saat sonra bütün aromasını kaybeder.
Türk kahvesi lezzetli olduğu kadar faydalı olması nedeniyle uzmanlar tarafından günde 2 fincan tüketilmesi önerilir. Kolesterolü düşüren Türk kahvesi aynı zamanda diyabet ve parkinson rahatsızlığını önlemeye yardımcı olur. Depresyona iyi geldiği bilinen Türk kahvesinin ağrı kesici özelliği bulunur.