Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Nisan 2020 22:35

Dünyanın En İlginç ve En Tuhaf Köprüleri

Derler ki "yollar hasret bitirir..." Peki ya hasret bitiren yolları birbirine bağlayan köprüler? Çoğu kez gündeme gelmiyor gibi görünse de yollardan ziyade köprüler en çok insanların aklında kalır. Çünkü köprüler bir şehrin simgesi, tasarımlarıyla, gözalıcı güzellikleriyle birer sanat abidesi gibi karşımıza çıkarlar. Bizlerde bu makalemizde sizler için dünyanın dört bir yanından derlemiş olduğumuz "dünyanın en ilginç köprüleri" hakkında bilgiler vermek istiyoruz. Keyifli okumalar...

Dünyanın En İlginç ve En Tuhaf Köprüleri
Dünyanın en ilginç köprüsü,dünyanın en gizemli köprüsü,sanat eseri köprüler,harika köprüler,tarihi köprüler,şehrin simgesi köprüler,dünya geneli en güzel köprüler

Mostar Köprüsü, Bosna

Mostar Köprüsü Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan tarihi bir köprüdür. Orijinal bir köprü olan ve Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında yapılmıştır. 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılmadan önce 427 sene boyunca kullanılmıştır. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. 23 Temmuz 2004'te Türk Hükümeti tarafından tekrar inşaa edilerek eski görünümüne kazandırıldı. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Mostar Köprüsü Bosna

Langkawi Köprüsü, Malezya

Langkawi Köprüsü, Malezya'da bulunan bir köprüdür. Sadece yayaların kullanabildiği köprünün uzunluğu ise 125 metredir. Köprü, Açıldığından bu yana hem yerli halkın hem de turistlerin ilgi odağı olmuştur. Malezya'nın Langkawi Köprüsü, yerin yüzlerce metre yükseğinde adeta dağların tepesinde ve bulutların içinde gidiyormuş gibi bir his veriyor insana... 

Langkawi bridge Langkawi köprüsü

Gold Bridge, Vietnam

Dünyanın bizce en ilginç ve en fantastik köprüsü burası. Deniz seviyesinden 1.4 km yükseğe inşaa edilmiş köprü Vietnam’ın turistik bölgelerinden Bà Nà Hills’te yapılmıştır. Gold Bridge, denilen Altın Köprü'den dağ manzaralarının seyrine doyum olmaz... 

Gold Bridge, Vietnam

New River Gorge Köprüsü, ABD

Amerika Birleşik Devletleri'nin doğusunda bulunan Appalachian Dağları'ndaki Fayetteville, West Virginia yakınlarındaki New River Gorge üzerinde 500 metre uzunluğunda bir çelik kemer köprüdür.

New River Gorge Köprüsü

Magdeburg Su Köprüsü, Almanya

Almanya'nın, Elbe Nehri üzerinde inşaa edilmiş olan köprü kara araçlarının ya da yayaların geçmesine alışık olduğumuz köprülerden farklıdır. Çünkü Magdeburg köprüsünden insanlar değil gemiler geçiyor. Berlin yakınlarında bulunan köprü inşa edilmeden önce iki kanal arasında geçişi kestirme yoldan yapılmasını sağlıyor. 

Magdeburg Su Köprüsü, Almanya

Lucky Knot Köprüsü, Çin

Çin’in büyük kentlerinden biri olan Çangşa’da yapılmış 185 metre uzunluğundaki "Lucky Knot Köprüsü"nün mimarisi akıllara zarar bir görüntü sergiliyor. İlk görüldüğünde örgü peynirini andıran köprünün mimari yapısı tüm dünya insanlarının ve özellikle mimarların ilgisini çekiyor. Köprüyü Hollandalı bir mimar tasarlamış ve yapmış. 

Lucky Knot Köprüsü

Ponte Vecchio, İtalya

İtalya'nın neredeyse her tarafı ikon eserlerle dolu. İşte onlardan biri de Ponte Vecchio köpsü... Floransa’nın simgelerinden biri olan köprü Bizdeki Bursa ırgandı köprüsüne benziyor. Köprüyü ilginç yapan şey sadece tarihi değil, üzerinde bulunan binalar ve içlerinde hali hazırda satış yapılan dükkanlardır. Ponte Vecchio köprüsü II. Dünya Savaşı’nı atlatmış bir yanda Arno Nehri’ni geçerken bir yandan da alışveriş yapabileceğiniz ender tarihi köprüler arasında yer alıyor...

Dünyanın En İlginç ve En Tuhaf Köprüleri

Eshima Ohashi, Japonya

Japonya'nın Matsue ve Sakaiminato şehirlerini birbirine bağlayan ve Nakaumi gölü üzerinde bulunan Eshima Ohashi köprüsü, mimarisi ile görenleri hayrete düşürüyor. Oldukça dik bir açıyla yapılan köprünün bu şekilde tasarlanmasının en büyük nedeni altından gemilerin geçmesine olanak sağlıyor olmasıdır. 

Eshima Ohashi, Japonya

Millau Viyadüğü, Fransa

342 metre yüksekliğiyle olan ve dünyanın en yüksek köprüsünden biri olan Millau Viyadüğü 2004 yılında hizmete açıldı. Köprüden karşıya geçerken kendinizi burada bulutların üzerinde yürüyormuş gibi hissedeceksinizdir. Tarn Nehri Vadisi’ni boydan boya geçen köprü, yedi sütunun üzerinde yaklaşık olarak 2,5 km boyunca uzanan modern bir mimari harikası köprüdür...

Milan viyadüğü

Bampo Köprüsü, Güney Kore

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Han Nehri üzerinde yer alan Bampo köprüsü Jamsu Köprüsü'nün üzerinde bulunmasıyla dünyada ilk defa inşaa edilen çitf katlı köprüler arasında yer alır. Köprü Seocho ile Yongsan semtlerini birbirine bağlar. Ay Işığı Gökkuşağı Çeşmesi Guinness Dünya Rekorları'na dünyanın en uzun köprü çeşmesi olarak girmiştir. 1,140 metre uzunluğundaki köprü dakikada yaklaşık 190 ton su fışkırtan her iki taraf boyunca uzanan yaklaşık 10,000 adet LED uç bulunmaktadır. Yukarıdan bakıldığında sanki yarılmış su arasından araçların geçişini izliyormuşsunuz gibi tuhaf bir hissiyat verir. 

Bampo Köprüsü, Güney Kore

Capilano Cliffwalk, Kanada

Capilano Cliffwalk yükseklik korkusu olan insanlara göre bir yer değil... Vancouver’da bulunan köprü, Capilano Nehri’nin oluşturduğu kanyonu 70 metre yüksekten seyretmenize olanak sağlayarak 213 metrelik köprü, uçurumun kenarlarına sabitlenmiş en ilginç köprüler arasında yer alıyor... Kavisli bir tasırımı olan köprünün üstünde yürüyenler adrenalini ve manzara keyfinin sonuna kadar tadını çıkartıyor.

Millau Viyadüğü, Fransa

Khaju Köprüsü, İran

17. yüzyılda Şah 1. Abbas tarafından yaptırılan Khaju Köprüsü adeta zarafet abidesi gibi karşılıyor sırtından karşıya geçenleri... Tarihi köprü, İran'ın İsfahan şehrinde bulunuyor. İran mimarisinin en nadide örneklerinden biri olan Khaju Köprüsü aynı zamanda bir baraj görevide görüyor. İki katlı kemerli yapısı ve renkli fayanslarıyla özellikle geceleri ışıklandırıldığında sanki masalsı bir şehirden başka bir şehre geçiyormuş gibi hissettiriyor...

Khaju Köprüsü, İran

Falkirk Wheel Köprüsü, İskoçya

21. yüzyılın çok fazla duyulmamış köprüleri arasında bulunan The Falkirk Wheel köprüsü, İskoçya’da inşa edilmiş muhteşem bir köprüdür. Kotları farklı iki kanalı birbirine bağlama amaçlı kullanılan köprü bağladığı kanallar olan Forth, Clyde ve Union kanallarıdır. Forth ve Clyde kanalı Union kanalından 35 metre aşağıda bulunur.

Falkirk Wheel Köprüsü İskoçya

Chapel Köprüsü, İsviçre

Avrupa'nın refah seviyesi en yüksek şehirlerinden biri olan Chapel Köprüsü İsviçre’nin Lucerne kentinde bulunur. Yaklaşık olarak 204 metrelik bu tarihi köprü 1333’te inşa edilmiştir. Avrupa’nın en eski üstü kapalı tahta köprüsü olarak bilinir ve Reuss Nehri’nin üzerinde kurulmuştur. Bu köprü şehri saldırılara karşı korunması için inşaa edilmiştir. Şimdilerde köprü boyunca Lucerne’in tarihindeki önemli olayları gösteren ve 17. Yüzyıldan kalma resimleri de köprüden geçerken görnemiz mümkün. 

Chapel Köprüsü, İsviçre

Drina Köprüsü, Bosna

Bosna'nın Visegrad şehrinde bulunan köprü, Bosna Hersek ve Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunmaktadır. Ortasından iki şehrin ortasından geçen Drina nehri üzerinde kurulmuş olan bu köprü bir Osmanlı eseridir. Köprü önemini tüm dünyaya Edebiyat dalında Nobel ödülü alan Ivo Andriç‘in Drina Köprüsü sayesinde tanır. Köprü Osmanlı zamanında Sokullu Mehmet Paşa köprüsü olarak da bilinir. Yörenin dilinde Sokoloviç Most denilmektedir. 

Drina Köprüsü

Chengyang Köprüsü, Çin

Çin'in Dong halkının geleneksel köprü mimarisine ‘Rüzgar ve Yağmur Köprüleri’ denilmektedir. Bu ahşap köprülerin en büyük özelliği üzerinden geçen insanları rüzgardan ve yağmurdan korunması ve dinlenebilmeleri için tasarlanmışlardır. Mimarisiyle herkesi hayretlere düşüren köprünün şimdiye kadar bu mimaride olup da daha büyüğü olan yok. Günümüzde hala kullanılan Chengyang Köprüsü 1916’da inşa edilmiş ve 65 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Köprünün mimarisinde bir tane bile çivi kullanılmamıştır. 

Chengyang Köprüsü, Çin

Öresund Köprüsüİsveç ve Danimarka

İsveç ve Danimarka arasında yer alan Öresund Boğazı'nda iki şeritli demiryoluna ve dört şeritli karayoluna sahip olan birleşik köprü Avrupa'nın da en büyük köprüleri arasında yer alır...  

Öresund Köprüsü

Helix Köprüsü, Singapur

Singapur’un Marina bölgesini birbirine bağlayan Helix Köprüsü yayaların yürümesini sağlamak için yapılmış ve sıradışı tasarımlı bir köprüdür. Köprü artık şehrin simgelerinden biri. Köprünün mühendisliği ayrı bir güzelken özellikle geceleri ışıklandırıldığı zaman adeta rüya gibi bir mekanda yürüyüş yapıyormuş hissi veriyor. 

Helix Köprüsü, Singapur

Musa Köprüsü, Hollanda

Yukarıda saymış olduğumuz tüm köprülerden çok farklı bir mimari yapısı olan Musa Köprüsü 17. yüzyılda şehirleri yağmacılara karşı korumak için kazılan bir hendek görünümünde yapılmış. Günümüzde yürüyüş yapabilir, bisikletle gezebilirsiniz. 

Musa Köprüsü, Hollanda

Sky Bridge, Malezya

2004’te yılında yapımı tamamlanan köprü Machinchang Dağı’nda bulunan 82 metre yükseklikteki tek bir sütun üzerinde duran asma köprüler arasında yer alıyor. İnsanın içini tuhaf heyecanla dolduran köprü kavisli bir şekilde tasarlanmış...

Sky Bridge, Malezya

Sonsuzluk Köprüsü, İngiltere

İngiltere'nin kuzey tarafında ki Stockton-on-Tees şehrinde bulunan bu köprü asimetrik mimarisiyle dikkatleri üzerine çekiyor. "Sonsuzluk Köprüsü" adıyla da bilinen köprünün yayalar ve bisikletliler için yapıldığını da paylaşmış olalım.

Sonsuzluk köprüsü, ingiltere

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...