Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Aralık 2016 12:17 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:00

Ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır | Yeni ehliyet sınavı ne zaman 05.12.2016

Milli Eğitim Bakanlığı yeni sınav tarihlerini duyurdu. Adaylar merakla ehliyet sınavı ne zaman sorusunu akıllarına getiriyordu. Aynı zamanda ehliyeti olan mevcut sürücüler de ehliyet yenileme işlemlerini ve ehliyetlerini nasıl değiştireceklerini merak ediyor. Haberimizde ehliyet detaylarına ulaşabilirsiniz...

Ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır | Yeni ehliyet sınavı ne zaman 05.12.2016
ehliyet,ehliyet yenileme,ehliyet sınavı ne zaman

Milyonlarca ehliyet sahibi olan sürücü yeni ehliyet sahibi olmak için bir dizi işlem gerçekleştiriyor ve yeni ehliyetlerine bu işlemler bittikten sonra kavuşuyorlar. Yeni ehliyet almak isteyen adaylar ise gerekli belgeleri ve işlemleri tamamladıktan sonra ehliyetlerine kavuşuyor. Haberimizde sizler için ehliyet yenileme işlemleri ve ehliyet sınavı ne zaman bilgilerine yer verdik. Ehliyet sahibi olmak artık eskisi kadar kolay değil. Gerek direksiyon sınavında gerekse yazılı sınavda adaylar zorlu sorulardan geçiyorlar. Özellikle direksiyon sınavında son zamanlarda pek çok şey değişti.

EHLİYET SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN

*Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı
2017/MTSKS-1 11 ŞUBAT 2017(saat 14.00)

2017/MTSKS-2 20 MAYIS 2017 (saat 14.00)

2017/MTSKS-3 29 TEMMUZ 2017( saat 14.00)

2017/MTSKS-4 07 EKİM 2017 (saat 14.00)

2017/MTSKS-5 23 ARALIK 2017(saat 14.00)

EHLİYET YENİLEME İÇİN İSTENEN BELGELER

- Eski sürücü belgeniz

-Sürücü olur sağlık raporu

- Nufüs cüzdanı veya pasaport 

- 2 adet biyometrik fotoğraf

- Parmak izi verilecek (Emniyette)

- Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu (15 TL)

- Kan gurubunu belgeleyen belge veya beyan(eski sürücü belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok)

Ehliyet yenileme için ne kadar ücret ödenir?

Yeni yılda değiştirilecek sürücü belgelerine ödenecek ücret 15 TL olarak belirlendi. Bu ücreti bankaya yatırmanız gerekiyor. ÖNEMLİ NOT: ÖDEME YAPTIĞINIZ ZAMAN VERİLEN DEKONTLARDA "TAHSİL EDİLMİŞTİR." İBARESİ OLMASINA DİKKAT EDİNİZ. YOKSA VEZNEDARA TAHSİL EDİLMİŞTİR KAŞESİ BASMASINI RİCA EDİNİZ.

SINAV GİRİŞ BELGESİ YAYINLANDI MI?

Ehliyet sınavına girecek adayların muhakkak sınava giriş belgesini yanında bulundurması gerekiyor. Renkli fotoğraflı olan bu belgelerde kursiyerin sınava gireceği sınav merkezi (il/ilçe), bina, salon, sıra ve adres bilgileri yer alır. Her sınav için yeniden düzenlenen sınav giriş belgesinde Özel MTSK’nın adı ile sınav tarihi, saati ve kaçıncı sınav hakkını kullandığı, sınava gireceği sürücü belgesi sınıfı ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.

VİDEOLU EĞİTİM DÖNEMİ

Ehliyet sınavına girecek adaylar artık 20 dakikalık bir video izleyerek sınava girecek. Bu videoda direksiyon sınavında dikkat etmesi gereken kurallar olacak. Ehliyet sınavlarına bir yenilik daha geldi. Videonun kurgusu ve senaryosu Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü'nce hazırlandı.

Vİdeoyu ise, İstanbul Sürücü Kursları Federasyonu çekti. Sürücü adayları artık 20 dakikalık bir video izleyerek sınava girecek.

20 dakikalık video teorik dersler kapsamında araç tekniği dersinde gösterilecek. Ancak isteyen adaylar direksiyon sınavı öncesinde de videoyu izleme talebinde bulunabilecek. Sürücü adayları, uygulamanın kendilerine avantaj sağlayacağı görüşünde.

20 dakikalık eğitim videosu hem eğitmenin hem de sürücü adayının işini kolaylaştıracak ancak, uzmanların sürücü adaylarına bir de uyarısı var: Bütün öğrencilere direksiyon derslerine muhakkak gelmeli.

SINAVIN GEÇERSİZ SAYILDIĞI DURUMLAR

Ehliyet sınavları bazı durumlarda geçersiz sayılabiliyor. MEB’in resmi sitesinde yayınlanan kılavuza göre o durumlar şunlar:

*Geçerli kimlik belgesinin ve sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi, 
*e-Sınav ekranındaki fotoğraf ve bilgilerle nüfus cüzdanındaki veya sınava giriş belgesindeki bilgilerde uyuşmazlık olması, 
*Herhangi bir kursiyerden ya da dokümandan kursiyerin kopya çektiğinin salon görevlilerince tespit edilmesi, . Kursiyerin yerine başkasının sınava girmesi *Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz ve benzeri iletişim araçları, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında kursiyerin yanında bulundurması, 
*e-Sınav uygulama cihazlarına ve merkez demirbaşlarına zarar verilmesi, 
*Sınav komisyon görevlilerinin veya salon görevlilerinin, hazırladığı raporlarda/tutanaklarda veya sınav uygulamasında kaydedilen kamera görüntülerinde, kursiyerin Yönergede belirtilen sınav kurallarını ihlal ettiğinin belirlenmesi.

DİREKSİYON SINAVINDA BAŞARI ORANI YÜZDE 50

Sürücü belgesi edinmeyle ilgili son 1-2 yılda önemli değişiklikler gerçekleştiğini de anımsatan Yılmaz, “Son 1-2 yıldan beri sürücü eğitimlerinde ciddi değişiklikler oldu. Derslerin müfredatları ile sınavların şekilleri değişti. Şimdi 50 soruluk tek sınav oluyor. Sürücünün günlük hayatta kullanacağı kurallarla ilgili sorular oluyor. Direksiyon sınavları çok zorlaştırıldı. Eskiden sınava giren herkes ehliyet alıyordu. Artık direksiyon sınavlarında eğimli yollarda kavrama kalkışları, tek seferdi iki araç arasına park edebilme gibi sürücü tekniklerine bakılıyor. Şimdi direksiyon sınavına girenlerin yüzde 50’si geçemiyor. Avrupa’da standardın bu düzeyde olduğunu görüyoruz.”

SÜRÜCÜ BELGESİNİ ALMAYANLARIN HAKKI KAYBOLABİLİR

İsmail Yılmaz, sürücü belgesi alma hakkını elde eden, dosyasını aldığı halde Emniyet Müdürlükleri’nden ehliyetini almayanları uyardı. Bu durumdaki sürücülere 2 yıllık süre verildiğini hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi: “Sürücü kursunu tamamlayıp, sonra sınava girerek başarılı olanlar sürücü kursundan dosyasını aldığı halde ehliyetlerini almayanlar için haklarını kaybetme tehlikesi var. Onlara 2 yıllık süre verilmişti. Bu sürenin son aylarıdır. Dosyasını aldığı halde ehliyeti almayanlar yakında haklarını kaybedebilir. Bununla birlikte stajyerlik uygulamasına takılmamaları için sürücü belgelerini almaları gerekiyor.” Yılmaz, Türkiye’de mevcut 3 bin 500 sürücü kursu, bu kurslarda çalışan 50 bin eğitimci olduğunu kaydetti.
yeni ehliyet belgeleri,yeni ehliyet ayrıntıları,yeni ehliyet yönetmeliği,yeni sürücü belgeleri

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...