Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Aralık 2016 12:08 - Güncelleme : 13 Mart 2024 15:12

Ehliyet Yenileme İşlemleri 2017 ve Sürücü Belgesi Değiştirme Süresi | Sürücü randevu Al | DETAYLI BİLGİ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Sayesinde vatandaşlara ehliyet yenileme işlemleri ve Sürücü belgesi değiştirme süresi hakkında tüm detaylar haberimizde.EGM sayesinde vatandaşlara büyük kolaylık, Ehliyet yenileme işlemleri için artık internetten randevu alarak işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. İnternet üzerinden fazla sürmeden ehliyet değiştirme için randevu alınabilecek.

Editör: Faruk Arvas / Kaynak: TGRT
Ehliyet Yenileme İşlemleri 2017 ve Sürücü Belgesi Değiştirme Süresi | Sürücü randevu Al | DETAYLI BİLGİ
sürücü belgesi yenileme,ehliyet yenileme randevu, sürücü randevu, ehliyet giriş, pasaport giriş,e pasaport giriş, emniyet genel müdürlüğü,egm

Milli Eğitim Bakanlığı Yeni Sınav tarihlerini duyurdu. Adaylar merakla ehliyet sınavı ne zaman sorusunu akıllarına getiriyordu. Aynı zamanda ehliyeti olan mevcut sürücüler de ehliyet yenileme işlemlerini ve ehliyetlerini nasıl değiştireceklerini merak ediyor. Haberimizde ehliyet detaylarına ulaşabilirsiniz. Milyonlarca ehliyet sahibi olan sürücü yeni ehliyet sahibi olmak için bir dizi işlem gerçekleştiriyor ve yeni ehliyetlerine bu işlemler bittikten sonra kavuşuyorlar. Yeni ehliyet almak isteyen adaylar ise gerekli belgeleri ve işlemleri tamamladıktan sonra ehliyetlerine kavuşuyor. Haberimizde sizler için ehliyet yenileme işlemleri ve ehliyet sınavı ne zaman bilgilerine yer verdik. Ehliyet sahibi olmak artık eskisi kadar kolay değil.

Gerek direksiyon sınavında gerekse yazılı sınavda adaylar zorlu sorulardan geçiyorlar. Özellikle direksiyon sınavında son zamanlarda pek çok şey değişti. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde  17 Nisan 2015 tarihinde değişiklikler yapıldı ve 2016 yılı itibariyle bu değişiklikler uygulanmaya başladı. Bu yönetmelikte en çok merak edilen konu, aday sürücü (stajyer ehliyet) uygulamasıdır. Yeni sürücü adaylarını ilgilendiren değişiklikleri sizler için derledik. Bunun yanı sıra yazının en alt kısımda 2016 yılı itibariyle yapılan bütün değişikliklere, linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme İşlemleri 2017 ve Sürücü Belgesi Değiştirme Süresi | Sürücü randevu Al | DETAYLI BİLGİ - 1. Resim

'Ehliyet için 400-500 lira hastane ücreti alınacak' söylentisi yalanlandı

Sosyal medyada yayılan ehliyet değişikliği ile ilgili iddialara karşı AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Uzm.Dr. Erkut Coşkun'dan açıklama geldi. Coşkun bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını kamuoyuna duyurdu.
'Ehliyet için 400-500 lira hastane ücreti alınacak' söylentisi yalanlandı

Son zamanlarda sosyal medya üzerinden yayılan ”31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı” iddiası ile ilgili aile hekimlerinden açıklama geldi.

Bu iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Erkut Coşkun, “01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereğince, ehliyetler 2020 yılına kadar şu anda da yürürlükte olan koşullar dahilinde yenilenebilecektir” açıklamasını yaptı.

SÜRÜCÜ UYGUN BRANŞA SEVK EDİLECEK

Coşkun’un açıklaması şöyle: “Sürücü olabilir belgesini yenileyecek vatandaşlarımızın sağlık koşullarıyla ilgil olarak müracaat ettiği hekim, değerlendirmesini yaparak muayene ve tetkikler sonucunda kişinin istenen koşulları taşıdığına kanaat getirirse ilgili sağlık raporunu verebilir. Bu esnada hekim herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa veya ileri tetkik ihtiyacı duyarsa uzmanınca muayenesi için ilgili branşa sevk yapacaktır. ”

Coşkun açıklamasında, bu raporların aile sağlığı merkezlerinde verilmesine yönelik kararla ilgili olarak da şunları söyledi; “Bu noktada asıl olan ve Sağlık Bakanlığımızdan talebimiz, ehliyet için gerekli sağlık raporlarının hastaneler bünyesinde oluşturulacak heyetler tarafından ücretsiz olarak tanzim edilmesi, böylece oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesidir.Unutmayalım ki, trafik kazalarının % 85 kadarı sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Dünya standartlarına uygun hale getirilen sürücü olabilir sağlık koşulları, bizler ve geleceğimiz olan çocuklarımızı korumak içindir.Siz değerli halkımızın müracaat ettiğiniz hekimin kararlarına riayet etmenizi ve resmi makamlarca açıklanmamış sadece söylenti şeklindeki haberlere itibar etmemenizi rica ederiz.”


Stajyer ehliyet nedir?

- Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.

 
75 Ceza puanı nasıl doldurulur?
Sık yapılan hataların ceza puanları:

- Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı
- Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı
- Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı
- Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı
- Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı
- Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı
- Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı
- Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı
Yorum: 75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre).

 

Yönetmeliği göre üst üste yapılan hatalar:

-İki yıl boyunca ;

-Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi,

-Hız limitlerinin üç defa ihlali,

-Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi,

-Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi,

-Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması,

-Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil alkol ile yakalanmak,

-Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

Not: Yönetmelikteki en katı madde alkol üzerinedir. Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir.


Aslı olmayan haberler:

Daha önce haberlerde ve sosyal medyada, aday sürücü yanında "refakatçi" olması gerektiği, aday sürücünün "tek başına trafiğe çıkamayacağı" gibi yalan yanlış haberler yayılmıştır. Böyle bir durum kesinlikle yoktur. Bununla birlikte ehliyet almak artık çok zor gibi bir düşünce de yayıldı. Yasada istenilenler zaten bir sürücünün uyması gereken kuralları yansıtıyor. Aday sürücü uygulamasının amacı can ve mal kayıplarını en aza indirerek düzeni sağlamaktır. Yasada sizden farklı bir şey istenmiyor. İstenilen şey kurallara uymanız... Zaten normalde de "100 ceza puanına ulaşan herhangi bir sürücünün" de sürücü belgesine el koyulmaktadır.

- Normal bir sürücü için yasada: "100 Ceza puanına ulaşan şoförün 2 ay belgesi alınır. Kurs eğitimi alır. İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir.

- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı.  Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.

 


Yeni Ehliyetler Nasıl?


Resme tıklayınız

- 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ehliyetler yenilenmeye başladı. 80 ülkede geçerli hale geldi. Ehliyet Avrupa standardı getirildi.

- Ehliyet sınıf sayısı 16'ya çıktı. Şu anki ehliyet sınıfları A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K olarak sıralanmaktadır.

- B grubu için 10 senede , E grubu için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalktı.

 
Stajyer ehliyet nasıl olacak?
İnsanlarda şöyle bir algı oluştu aday sürücü ehliyetlerinin farklı olacağı zannediliyor. Hayır öyle bir durum yok. Hatta ehliyetler üzerinde sizlerin aday sürücü olduğunuzu işaret eden herhangi bir ibare dahi bulunmuyor. Sistemsel olarak emniyet kayıtlarında aday sürücü olduğunuzun bilgisi yer alıyor.

İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok.

 
Daha önce ehliyeti olup ehliyet sınıfını yükseltenler veya başka bir sınıftan ehliyet almak için başvuru yapanlar aday sürücü olacak mı?
Hayır bu yasa 2016 yılı itibariyle "ilk defa ehliyet alanları" kapsıyor. Daha önce belgesi olup sınıf yükseltenleri veya başka bir sınıftan ehliyet alacakları kapsamıyor.

Bu yasa 2016 yılı itibariyle sürücü belgesi alanları ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanları ilgilendiriyor.

Ehliyet Yenileme İşlemleri 2017 ve Sürücü Belgesi Değiştirme Süresi | Sürücü randevu Al | DETAYLI BİLGİ - 2. Resim
Resme tıklayınız

Başka neler değişti?

2016 yılı itibariyle yapılan değişiklikler özetle şunlardır.

- 2016 Yılı itibariyle sürücü kurslarına yazılan sürücüler direk minibüs süremeyecek. En B grubu ehliyetinin olması ve yaşının 21 olması istenmektedir.

- Direksiyon sınavlarında normalde tek stopta aday başarısız kabul ediliyordu. 2016 yılı itibariyle 2.defa stop eden aday sınavda başarısız kabul edilmeye başlandı.

- Direksiyon sınavları 30 dakika sürmekteydi ve 35 dakikaya yükseltildi. İlk 5 dakikasında adayın heyecanını yenmesi için araç tanımayla ilgili sorular soruluyor.

- Teorik sınavlarda artık trafik adabı soruları da sorulmaya başlandı. Toplam 50 soru sorulan ve 60 dakika süren ehliyet sınavının uygulamasında değişiklik yapılmamıştır. 2016 yılında 50 soru sorulacak ve sınav süresi 60 dakika olarak devam edecektir.  

- 2016 yılı itibariyle isteyen sürücü adayı otomatik vites araç kullanabilmek için başvuruda bulunabiliyor. Uygulama dersleri ve uygulama sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek.

- Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışında yaşanan problemlerin önüne geçilecek.

- Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi.  Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirlemeye başladı. Şu an için belirlenen fiyatlara bakıldığında geçen seneye göre %100 varan oranlarda artışlar görünmektedir. O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar -veremeyecek. Yani pazarlık söz konusu olmayacak.

- Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir.

Ehliyet Yenileme İşlemleri 2017 ve Sürücü Belgesi Değiştirme Süresi | Sürücü randevu Al | DETAYLI BİLGİ - 3. Resim

 
Değerlendirme
2013 yılından beri gerek ehliyet teorik sınavları, gerek direksiyon uygulama sınavları bakımından köklü değişikliklere gidildi. Stajyer sürücü adayı uygulaması nasıl bir sonuç doğuracak ve adaylar ne kadar etkilenecek henüz bu sorunun cevabı belli değil. Bunun yanında bir aday hiç bir şekilde trafiğe çıkmadan da stajyerliği ortadan kaldırılacak. Kanunların amacı can ve mal kayıplarını en aza indirme olduğu için, çıkarılan kanunun ülkemize olumlu etkileri olacaktır.

Zaman için de gerek akli dengesini kaybetmiş ve genel sağlık durumu bozulmuş bir çok sürücü, hala trafikte büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bunların sağlık raporu istenerek denetlenmesi olumlu görünüyor.

Yeni ehliyet yasasına göre, ehliyet gruplarının çeşitlenecek olması gerekli bir uygulamaydı. Bu şekilde çok çeşitli olan araç türlerine göre ehliyet verilecek. Yeni ehliyet sistemi ve 2016 ehliyet yasası bu şekildedir.

NOT: 2016 yılından itibaren sürücü kurslarına başvuru yapan bütün adaylar stajyer sürücü (aday sürücü) olacaktır.

 

Ehliyet Yenileme Nedir?

Ehliyetler temelde kişinin trafikte araç kullanma kabiliyetini kanıtlayan belgeler olduğu ve sahibi olan kişilerin bu yeteneklerinin zamanla körelmesi yahut kullanılamaz hale gelmesi trafikte olumsuz durumlar yaşatabilir. Bunun önüne geçilebilmesi için kullanılan araç tipine bağlı olarak 5 yada 10 yılda bir ehliyet yenileme işlemi, Türkiye’de zorunludur.

Kimler Ehliyet Yenileyebilir?

Ağır vasıta sürücülerinin 5 yıl, hafif vasıta sürücülerinin ise 10 yılda bir tekrar sağlık raporu alarak ehliyetlerini yenilemeleri yasal yükümlülüktür. Bunun dışında ehliyetin kaybolması, çalınması yahut yıpranması gibi durumlarda da başvuru yapılarak ehliyet yenilenebilir.

 Ayrıca, 2016 yılının başında olduğu gibi sürücü ehliyetlerinin sınıfının değişmesi halinde eski tip ehliyetlerin yeni düzenlemedeki karşılıklarına göre değiştirilmesi istenir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre 01/01/2016 tarihinden önce alınan tüm ehliyetlerin 31/12/2020 tarihine kadar yenilenmiş olması gerekmektedir.
Ehliyet Nereden Yenilenebilir?
Ehliyetlerle ilgili işlemlerle Emniyet Genel Müdürlüğü ilgilenmektedir. Ancak, yeni çıkan karar doğrultusunda ehliyet ve pasaport işlemlerinin takip eden bir yıl içinde Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi söz konusu. Hükumetin istediği takdirde bu süreyi uzatma yetkisi de göz önünde bulundurulduğunda yeni sistemle ilgili belirsizliğin ne zaman kesinleşeceği konusunda fikir üretmek zor.
Ehliyet Nasıl Yenilenir?
Ehliyet yenilemek isteyen kişi gerekli belgeleri tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün randevu sisteminden randevu alınmalıdır. Bu sayfada gelecek olan; eski sürücü belgesini yenileme, ilk defa sürücü belgesi müracaatı  ve yabancı belge dönüştürme seçeneklerinden “eski sürücü belgesini yenileme” seçeneği seçildikten sonra istenen ehliyete dair sınıf vs bilgileri, kişisel bilgiler ve istenen randevu bilgileri de girilerek randevu isteği alınacaktır. “Kişisel Bilgiler” bölümünde istenen e-posta adresinin doğru girilmesi önemlidir çünkü randevu sistemine alınan başvurunun teyidi o e-postaya gönderilen bir onay bağlantısı ile yapılmaktadır. Randevu alabilmek için yazı sonunda yer alan linke tıkladığınızda aşağıdaki görselde de yer alan sayfa üzerinden ehliyet yenileme işlemini gerçekleştirebileceksiniz.

 Ehliyet Yenileme İşlemleri 2017 ve Sürücü Belgesi Değiştirme Süresi | Sürücü randevu Al | DETAYLI BİLGİ - 4. Resim
 
Ehliyet yenileme için randevu alındıktan sonra, randevu tarihine kadar aşağıdaki belgeler hazır olmalıdır:
Eski sürücü belgesi
Nüfus cüzdanı ya da pasaport
Sürücü sağlık raporu
13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf bedeli olmak üzere 15 TL ‘nin hesaba yatırıldığını gösteren makbuz (Bu bedel ayrı ayrı bankalara ödenebildiği gibi Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk, Anadolubank, Finansbank, ING Bank, Katılım Bankası, Şekerbank, Tekstilbank, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası’na tek seferde 15 TL olarak da yatırılabilir)
5×6 ebatında, yakın zamanda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge ya da yazılı beyan
Belgeler de hazırlandıktan sonra randevu saatinden en az 15 dk önce randevu alınan şubede bulunulmalıdır. Ehliyet yenileme için gerekli belgeler de tamamsa, yenilenen ehliyet en fazla 15 gün içerisinde kendi ya da isteği üzerine başka birinin adresine PTT yoluyla ulaştırılacaktır. Bu 15 gün süre içinde kullanılmak üzere sürücünün yeterliliğini kanıtlayıp ehliyet yerine kullanılabilecek olan bir belge Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sürücüye verilir.
Ehliyet yenileme hususunda dikkat edilmesi gereken başka bir şey de tüm başvuruların ehliyet sahibi tarafından yapılmasıdır. Aksi takdirde vekaletname verilmiş bile olsa başka birinin müracaat etmesine izin verilmez.

Pasaport Yenileme İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Hizmet Damgalı Pasaport

02.02.2015 tarihi ve 02.02.2015 tarihinden sonra düzenlenmiş eski tip hizmet damgalı pasaport talep formu müracaatlarda kabul edilmeyecektir. Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu.doc

Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu.doc  Müdürlüğümüzde Maliye Veznesi bulunmamaktadır. Müracaatta bununacak vatandaşlarımızın pasaport cüzdan bedellerini yatırdıktan sonra müracaata gelmeleri gerekmektedir. Talep Formundaki görev başlanğıç ve bitiş sürleri bölümüne yurtdışında görevlendirildiği süre yazılacaktır. Görevli olmadığı halde uzun süreli tarih atılmayacaktır.

Hizmet damgalı pasaportlarda süre olsa dahi görevle ilgili her yurtdışına çıkışta kurumdan onaylı hizmet damgalı pasaport talep formu sisteme kayıt edilmesi için ilgili emniyet müdürlüklerine getirilmesi gerekmektedir. Form getirilmeden çıkış yapılırsa illegal çıkıştan işlem yapılacaktır.

Belediyelerce yapılan görevlendirmelerde, Belediye personeli için onaylı Hizmet Damgalı Pasaport formu yeterli olacaktır. Belediye Meclis Üyeleri ve belediye personeli olmayanların görevlendirmelerinde ek olarak Belediye Meclis kararı ve Valilik Onayı gerekmektedir.

GEMİ ADAMI CÜZDANI VİZE İŞLEMLERİ

RANDEVU İLE YAPILMAKTADIR.

RANDEVUSUZ MÜRACAAT KABUL EDİLMEMEKTEDİR.

GEMİ ADAMI İŞLEMLERİ ;

TUZLA İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

SİLİVRİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

BEYLİKDÜZÜ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

ŞİLE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE YAPILMAKTADIR.

         Türkiye karasuları dışına taşıma yapan araçların memur ve mürettebatına verilen vesikalar başlığını taşıyan 5682 sayılı kanunun 20.Md.göre; Türkiye karasuları dışına çıkan Türk gemilerinin Türk Vatandaşı olan mürettebatına usulüne uygun olarak T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Liman Müdürlüklerince verilir. İstanbul Emniyet Müdürlüğünce tasdik (vize) edildikten sonra pasaport yerine geçerli bir belge olarak kullanılabilmektedir. Geçerlilik süresi 5 yıldır.
 
BAŞVURU ŞARTLARI:

 
T.C. vatandaşı olmak.

 
Denizcilik Müsteşarlığına bağlı olarak faaliyet gösteren ve Gemi adamı Cüzdanı tanzim etmeye yetkili olan 7 Bölge Liman Müdürlüğü mevcut olup, bu bölgelerden gelen vatandaşlarımızın müracaat talepleri kabul edilecektir.

 
12/11/2007 tarihinden itibaren ülkemizin de taraf olduğu ILO sözleşmesi çerçevesinde pasaportlara öngörülen standartlarda güvenlik özelliklerine sahip, makinede okunabilir yeni gemi adamı cüzdanlarının kullanımına geçilmiş olup, ellerinde eski tip gemi adamı cüzdanı bulunan şahıslar için bu süre 12/11/2012 tarihine kadar uzatılmış olup, geçiş aşaması süreci bu tarih itibari ile tamamlandığından eski tip Gemi Adamı Cüzdanı bulunan şahısların talepleri yerine getirilememektedir.

 
Kullanılamayacak halde yıpranmış olan ve kimlik bilgileri değişmiş veya Liman Başkanlığınca yanlış yazılmış olan Gemi adamı Cüzdanlarına vize işlemi yapılamamakta olup, şahıslar cüzdanların yenilenmesi için şahıslar Liman Başkanlığına yönlendirilmektedirler.

 
İşlem yaptırmak isteyen şahısların nüfus cüzdanları ile birlikte şahsen müracaatları gerekmekte olup, başkaları aracılığıyla işlem yaptırmak isteyenlerin talepleri yerine getirilememektedir.

 
AÇIKLAMALAR:
KKTC vatandaşlarına ait Gemi Adamı Cüzdanlarına da vize verilmektedir. Gemiadamı Cüzdanları şahısların bizzat kendilerine veya noterden vekil tayin ettikleri bir şahsa teslim edilmektedir. Bölge Müdürlüğü ve  Liman Başkanlıklarınca sınırlı yeterlikler haricindeki zabitan sınıfı gemi adamları ile telsiz zabitleri ve stajyerlere gemi adamı yeterlilik belgesinde içeren “5” yıl geçerli Gemi adamı Cüzdanı verilmekte, tayfalar ile sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, sınırlı makine zabiti, sınırlı baş makinist yeterlikli gemi adamları ile yardımcı sınıf gemi adamları, yat kaptanı ve balıkçı sınıfı gemi adamlarına gemi adamı cüzdanından bağımsız “Gemi adamı Belgesi” “PVC Kart” verilmektedir.

 
              PVC kart şeklinde düzenlenen “Gemi adamları Belgesi” pasaport yerine geçerli bir belge olarak tasdik (vize) edilmediğinden anılan belge ile uluslar arası sularda faaliyet gösteren gemilerde çalışacak gemi adamlarının “Gemi adamı Belgesi” ile birlikte geçerli pasaportlarınıda yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. PVC Kart sahibi olanların işlem yaptırmak için Emniyet Müdürlüğüne gelmelerine gerek yoktur.

 
              Parmak İzi Alma:

 
              2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5 inci maddesi uyarınca, kişilerin parmak izi ve fotoğraf verileri kayda alınarak elektronik sistemde saklanmaktadır. Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler ( Gemi Adamı Cüzdanı, Uçuş mürettebatı Belgesi ), her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi alan vatandaşlarımızdan parmak izi alınmaktadır. Daha önceden sayılan sebeplerle parmak izi alınanlardan tekrar parmak izi alınmaz. Parmak izi alınması sırasında ele krem sürülmüş olması parmak iz almayı güçleştirmekte ve zaman kaybına yol açmaktadır. Vatandaşlarımızın işlemlerinin en kısa sürede bitirilebilmesi, hızlı ve kaliteli hizmet verilebilmesi için Pasaport, pasaport yerine geçen belgeler, her çeşit silah ruhsatı ve sürücü belgesi almak için müracaat eden vatandaşlarımızın müracaata gelmeden ellerine krem sürmeden gelmeleri önem arz etmektedir.

 
İSTENEN BELGELER:
    1. Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi, (Nüfus cüzdanlarında T.C. kimlik numarası yazmayanlardan internethttp://tckimlik.nvi.gov.tr/Web/çıktısı istenmektedir).
                    2. 2 Adet fotoğraf ,( son altı ay içerisinde çekilmiş olacak. )
                    3. Talep Formu, (müracaat sırasında Gemi Adamı Cüzdanı Büro amirliğince verilir).
               4. 18 yaşından küçükler için noterden anne ve baba muvafakatnamesi getirilmesi gerekmektedir. Anne-Baba Pasaport Şube Müdürlüğüne gelmeleri halinde memur huzurunda da muafakatname düzenlenmektedir.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Özellikle de her geçen gün hızla gelişen modern yüzyıl teknolojilerini vatandaşlara sunmakta olduğu kamu hizmetleri konusunda son derece etkin ve aktif şekilde kullanmakta olan Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşların pasaport yenileme işlemlerine yönelik olarak da son dönemlerde çok önemli hizmet çözümleri sağlanıyor. Bu şekilde son derece önemli bir yoğunluğun meydana gelmekte olduğu bu alana yönelik olarak çok önemli hizmet çözümlerinden yararlanarak çok daha pratik ve kolay bir şekilde işlem gerçekleştirebilme şansına sahip olunabiliyor. 21.yüzyıl modern yüzyıl mobil akıllı cihaz ürünlerini son derece yoğun ve etkin bir şekilde kullanarak vatandaşlara her türlü işlemi konusunda çok önemli işlem kolaylıkları sağlamakta olan Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından online pasaport yenileme işlemleri gibi dijital hizmet çözümleri sunuluyor.

Vatandaşlar 21.yüzyıl modern hizmet çözümlerinden Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online hizmet uygulamalarından yararlanarak pasaport işlemleri konusunda da yararlanabilme şansına sahip olabiliyor. Bu çerçevede de günümüz modern yüzyıl Türkiye’sinde artık vatandaşlar 21.yüzyıl mobil akıllı cihaz teknolojileri ile nerede bulunuyor olursa olsun internet erişimi gerçekleştirerek, internet üzerinde pasaport yenileme işlemlerini Emniyet Genel Müdürlüğü’nün e-pasaport modeli ile birlikte sunmuş olduğu online hizmet uygulamaları aracılığı ile gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Özellikle de vatandaşlar son dönemlerde pasaport işlemleri konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü’nde meydana gelebilen yoğunluğun gecikmelere ve zorlu işlem durumlarına neden olmadan pasaport yenileme gibi işlemlerini gerçekleştirebilme şansına sahip olabilmeleri sağlanıyor.

Bu çerçevede de internet üzerinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün e-pasaport ekranı üzerinden sadece dakikalar içerisinde pasaport yenileme işlemlerini gerçekleştirebilme şansına sahip olabilmeleri sağlanıyor. Türkiye’de pasaport uygulamalarında çağdaş dünya standartlarının yakalanabilmesi amacı ile geçilen e-pasaport modeli ile birlikte vatandaşların pasaportlarında hem kimlik bilgilerinin güvenliği sağlanıyor hem de çok daha kaliteli ve çok daha çağdaş standartlarda pasaport kullanımı gerçekleştirebilme şansına sahip olabiliyor. Bunun yanı sıra e-pasaport modeli pasaport yenileme işlemleri konusunda da önemli değişikliklere yol açıyor. Günümüzde vatandaşlar artık e-pasaport modeli uygulaması ile birlikte geçerlilik süresi sona ermiş olan pasaportlarına yönelik olarak pasaport yenileme başvurusu gerçekleştiremiyor. Çünkü e-pasaport modeli çerçevesinde vatandaşlara artık doğrudan pasaport yenileme imkanı sunulmuyor, vatandaşlar geçerlilik süresi geçen pasaportları yerine yeni e-pasaport başvurusu gerçekleştirmek durumunda kalıyor.

Hususi Damgalı(Yeşil) Pasaport işlemleri
 
Hususi Damgalı  Pasaport Müracaatları sadece Fatih/Vatan Caddesinde Bulunan Müdürlüğümüzce alınmaktadır.

İmza sirküsü gönderen kurumların dikkatine – Yeni imza sirküsü matbu örneği için tıklayın
Resmi Gazete de 14.08.2014 tarih ve 29088 sayıyla yayımlanan Pasaport Kanununun uygulanmasına dair yönetmelikte yapılan değişiklik ile Hususi Damgalı Pasaport alacakların   en az lise veya dengi okul mezunu olma şartı getirildiğinden bu tarihten itibaren müracaata gelenlerin kadro yazısı ile birlikte eğitim durumlarını gösterir belge getirmesi gerekmektedir.
İl Emniyet Müdürlüğümüz yerleşkesinde bulunan pasaport harç ve defter bedellerinin tahsil edildiği Maliye Veznesi kapanmıştır. Pasaport müracaatı için Vatan Caddesinde bulunan Müdürlüğümüze başvuruda bulunacak vatandaşlarımızın cüzdan bedellerini öncesinde yatırarak gelmeleri gerekmektedir.​
25.12.2015 tarihli ve 29573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığının Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliğine göre; 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere;
 
2016 Yılı için Pasaport Cüzdan Bedeli  : 87.50 TL.
Müdürlüğümüzde Maliye Veznesi bulunmamaktadır. Müracaatta bununacak vatandaşlarımızın pasaport cüzdan bedellerini yatırdıktan sonra müracaata gelmeleri gerekmeketidr.

 

1.gif 

2.GIF
3.gif
4.gif
5.gif

6.gif 

Ehliyet Yenileme İşlemleri 2017 ve Sürücü Belgesi Değiştirme Süresi | Sürücü randevu Al | DETAYLI BİLGİ - 11. Resim 

10.GIF

Umuma Mahsus(Bordo) Pasaport İşlemleri

Umuma mahsus (Bordo) pasaport Türk Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşları ile Haymatlos(vatansız) vatandaşlarımızın alabilecekleri pasaport türüdür. Umuma Mahsus Pasaport yurt içinde İçişleri Bakanlığınca veya İçişleri Bakanının vereceği yetkiye göre Valiliklerce, yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları tarafından verilir.

25.12.2015 tarihli ve 29573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığının Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliğine göre; 01.01.2016 tarihinden geçerli ol​mak üzere;
 (Diplomatik, hususi damgalı, hizmet damgalı, umuma mahsus münferit pasaportlar için)
 Pasaport cüzdan bedeli  : 87.50. TL.

25.12.2015 tarihli ve 29573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Maliye Bakanlığının 75 seri numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde yer alan (6) sayılı tarifede belirtilen yeni harç bedelleri;
 6 Aya kadar                    :  111.70 TL.
 1 Yıl için                          :  163.30 TL
 2 Yıl için                          :   266.40 TL.
 3 Yıl için                          :   378.30 TL.
 3 Yıldan fazla süreli    :    533.10 TL.  olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımızın 01 Ocak 2016 tarihi itibariyle pasaport işlemlerinin buna göre yapılacaktır.

Daha önce başvuru yapıp pasaport alan kişiler müracaata geldiklerinde eski pasaportlarını getirmelidirler.​
Müdürlüğümüzde maliye veznesi bulunmamaktadır.Pasaport ve harç bedellerinizi Müdürlüğümüze gelmeden önce yatırmalısınız.

1.GIF 

2.GIF
3.GIF

4.GIF

5.GIF
6.GIF

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Sayesinde vatandaşlara ehliyet yenileme işlemleri ve Sürücü belgesi değiştirme süresi hakkında tüm detaylar haberimizde.EGM sayesinde vatandaşlara büyük kolaylık, Ehliyet yenileme işlemleri için artık internetten randevu alarak işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. İnternet üzerinden fazla sürmeden ehliyet değiştirme için randevu alınabilecek.

Kaynak: TGRT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...