Tgrt Haber
26 Ocak 2022 18:59

Ehliyet değiştirmek için son tarih ne zaman? 2022 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

“Ehliyet yenileme süresi ne zaman bitiyor?” sorusu, yeni ehliyet sistemine geçilmesinin ardından en sık sorulan sorular arasında yerini aldı. İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için verdiği sürenin aşılması durumunda getirilecek olan yaptırımlara dair gerçekleştirilen duyuruların ardından vatandaşlar konuyla ilgili araştırma yapmaya başladı. İnternet üzerinden yapılan sorgulamalarda, “Ehliyet değiştirmek için son tarih ne zaman?”, “2022 ehliyet yenileme ücreti ne kadar?”, “Ehliyetin süresi dolunca ne olur?” sorularına cevap aranmaya başladı.

Ehliyet değiştirmek için son tarih ne zaman? 2022 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?
ehliyet,ehliyet ücreti,ehliyet yenileme

İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan ehliyet yenileme sürecinin aşılması durumunda yaptırılacak olan cezai işlemler, vatandaşın konu ile yakından ilgilenmesine neden oldu. Yeni ehliyet sistemine geçilmesinin ardından vatandaşlar, ehliyet yenilemenin nasıl yapıldığını, ücretini ve ehliyet değişimi yapılmaması durumunda ne olacağını araştırmaya başladı. Peki ehliyet değiştirmek için son tarih ne zaman? 2022 ehliyet yenileme ücreti ne kadar? Ehliyet yenileme yapılmazsa ne olur? Ehliyetin süresi dolunca ne olur? Tüm detaylar haberimizde…

EHLİYET YENİLEME SÜRESİ NE ZAMAN BİTİYOR?

İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenmiş olan ehliyetlerin yenilenmesi için vermiş olduğu süreyi uzatmasının ardından, eski ehliyete sahip olan vatandaşların belirlenen tarih aralığında yeni ehliyetlere sahip olması gerekiyor. Eski ehliyetini değiştirmeyenler idari para cezası ile cezalandırılacak olup, ehliyet yenileme süresi ise İçişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre 31 Aralık 2022 tarihinde sona eriyor.

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?

Yeni ehliyet sistemine göre 31 Aralık 2022 tarihine kadar gerçekleştirilmesi gereken ehliyet yenileme işlemleri için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu alınması gerekiyor. Ehliyet yenileme işlemleri için randevular hem internet üzerinden hem de Alo 199 Nüfus Müdürlüğü Destek Hattı üzerinden alınabiliyor.

Ehliyet değiştirmek için son tarih ne zaman? 2022 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

EHLİYET YENİLEME RANDEVU SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ!

Ehliyet yenileme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bazı belge ve evrakların daha önceden hazırlanarak randevu saatinde götürülmesi zorunluluğu bulunuyor.

EHLİYET YENİLEME İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Ehliyet yenileme randevularının ardından belirtilen saatte randevu alanına gidilmesi ve istenilen belgelerin de beraberinde götürülmesi gerekiyor. Ehliyet yenileme işlemleri için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibi:

  • Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı, yeni kimlik kartı ya da Pasaport
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Sürücü belgesi
  • Eski sürücü belgesi (eski ehliyet)
  • Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu
  • Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi.
  • Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınmalı ve elektronik ortamda sistemden kontrol edilmelidir).
  • Ehliyet randevusu almadan önce yapılması gereken bir işlem daha bulunuyor. O da ehliyet ücretlerinin yatırılmış olması... Ehliyet ücretleri ise her yıl değişiklik gösteriyor.

Ehliyet değiştirmek için son tarih ne zaman? 2022 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

2022 EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

İçişleri Bakanlığı, eski ehliyetlerin yenilenmesi için geçerli olan tarih aralığını 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzattı. Bununla birlikte belirtilen tarihe kadar ehliyetlerin değiştirilmemesi durumunda idari para cezası işleme koyulacak. Eski tip ehliyetlerin yenileme işlemleri sırasında oluşabilecek cezaların önüne geçilmesi için ise verilen tarihin geçirilmemesi için özen gösterilmesi gerekiyor.
Ehliyet harçları yeni yılın gelmesi ile birlikte artış gösterdi. A sınıfı ehliyet harcı 272 TL’den 370 lira 40 kuruşa, B sınıfı ehliyet harcı 820 TL’den bin 116 lira 90 kuruşa çıkarıldı. Diğer ehliyet harçları da bin 368 liradan 863 lira 70 kuruşa kadar yükseltildi.

Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen ya da ehliyetlerini kaybetmiş olan vatandaşlar ise 225 + 45 TL gibi bir ücret ödemek durumundalar. 2022 yılında ehliyet yenilemek için ödenmesi gereken ücret ise 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payı olmak üzere toplam 15 TL olarak belirlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...