Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 May 2021 11:11

El Cezeri kimdir hayatı ve eserleri kısaca?

Yaptığı eserler Leonardo da Vinci'den 150 yıl önce kitaplaştırılan El Cezeri, 1136 yılında Cizre’nin Tor mahallesinde dünyaya gelmiştir. İsmini yaşadığı şehirden alan El Cezeri, öğrenimini Camia Medresesi’nde tamamlayarak, fizik ve mekanik alanlarında yaparak birçok ilke ve buluşa imza atmıştır. Bu haberimizde: "El Cezeri kimdir hayatı ve eserleri kısaca?, El Cezerinin eserleri nelerdir?, El Cezeri kimdir neler yapmıştır?, Cezeri Türk mü?, Cezeri Kürt mü?, El Cezeri hangi Türk beyliği döneminde yaşadı?" gibi merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

El Cezeri kimdir hayatı ve eserleri kısaca?
el cezeri,el cezeri kim?,El Cezeri kimdir hayatı ve eserleri kısaca?,El Cezerinin eserleri nelerdir?,El Cezeri kimdir neler yapmıştır?,Cezeri Türk mü,Cezeri Kürt mü,El Cezeri hangi Türk beyliği döneminde yaşadı

Son yıllarda robotik alandaki çalışmaların ön plana çıkması, Baykar mühendislik tarafından geliştirilen ve yakın zamanda prototipi sunulan uçan araca “Cezeri” isminin verilmesi özellikle gençlerin ve pek çok kişinin bu bilim insanını tanıma isteği uyandırdı. Hem robotik alanda hem de sibernetik alanda yaptığı çalışmalarla geçmişte ve bugün pek çok bilim insanına ilham kaynağı olan Cezeri kimdir, eserleri nelerdir gelin hep birlikte bir göz atalım... 

El Cezeri kimdir hayatı ve eserleri kısaca?

Tam ismi Ebu el-İzz b. İsmail b. el-Rezzaz el-Cezeri olan, doğum ve ölüm yılı tam bilinmemekle beraber 1200’lü yıllarda Diyarbakır yöresinde yaşadığı tahmin edilen Müslüman bir mühendistir. O dönemde Fırat ve Dicle nehri arasında kalan bölgeye cezire (ada) dendiği için Cezeri lakabını almıştır. Artuklu sarayında 25 yıl saray mühendisliği görevini yürüten Cezeri, orta çağın en önemli mühendisi olarak görülür.

El Cezeri kimdir hayatı ve eserleri kısaca?

Döneminin çok ilerisinde yeni tasarımlar yapan bilim insanlarından olan El Cezeri, dünya bilim tarihi açısından sibernetik ve robotik alanda çalışmış ilk kişi olarak kabul edilir.

  • Meşhur fil saati,
  • su saatleri,
  • el yıkama ve abdest alma aparatları,
  • mum saatleri,
  • saz çalan robot,
  • su pompalarını çalıştıran makineler

gibi elliden fazla teknolojik aracın tasarımını yapmış ve tasarladığı makineleri üretmiştir.

Bu anlamda o 13. yüzyılda yaşamış büyük bir mühendis, evrensel bilimin dikkat çekici dehalarından birisi olarak kabul edilir.

El-Cezeri’nin Eserleri

El Cezeri kimdir hayatı ve eserleri kısaca?

  • El Câmi-u’l Beyn’el İlmî ve El-Amelî’en Nâfi fî Sınâ'ati'l Hiyel (Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap)
  • Elliden fazla makinenin kullanım esaslarını ve mantığını sanat eseri niteliğinde görsellerle aktardığı bu kitabın orjinali günümüze ulaşmamıştır. Ancak bazı kopyaları Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinin çeşitli kütüphane ve müzelerinde yer almaktadır.
  • El yazması olarak bugün ulaşmış en eski eseri ise “Olağanüstü Mekanik Araçların Bilgisi Hakkında Kitap” tır ve halen İstanbul’da bulunan Topkapı Sarayı’nda meraklı ziyaretçiler için sergilenmektedir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Pınar 23 Nisan 2023 10:22

El cezerinin eserlerini istiyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...