Tgrt Haber
26 Şubat 2021 16:15

Entropium Nedir? Kedilerde ve Köpeklerde Entropium

Daha çok yaşlanmaya başlı olarak ortaya çıkan hastalık genel de kırk yaşından sonra görülmektedir. Hastalıkta alt göz kapağında içe doğru bir dönme meydana gelir. Bu haberimizde: "Alt göz kapağında içe dönme (entropion) nedir?, Entropium kimlerde görülür?, Kedilerde entropium nedir?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Entropium Nedir? Kedilerde ve Köpeklerde Entropium
Entropium Nedir,,Entropium,,Entropion,,kedilerde entropium,,köpeklerde entropium,,Entropium tedavisi,,Entropium nasıl oluşur?,,Entropium nedenleri,

Hastalığın genel olarak 40 yaşından sonra görüldüğünü, göz kapağının içe dönmesi sonucu oluştuğunu söylemiştik bu duruma tıp dilinde ise "Entropium" denilmektedir. Entropiumun en ciddi belirtisi, içe dönen göz kapaklarınla birlikte kirpiklerinin de içe dönmesi durumudur.

Bu duruma ise “Trikiazis” denir. Trikiazis sonucu kirpikler korneaya sürtünürler ve ülserasyonlara, tahrişlere yol açmaktadır.

Alt Göz Kapağında İçe Dönme, Entropium Nedir?

Entropiumun oluşumuna sebep veren başlıca nedenlerin en bilineni ise yaşlılığa bağlı olarak gelişmesidir. Yaşlılık sonucu gözkapaklarında oluşan bazı dejenerasyonlar entroplumla sonuçlanabilmektedir. İkincisi de gözkapaklarındaki bir takım iltihabi olayların ve özellikle trahomun kapaklarda oluşturduğu nedbeleşmenin entropiuma neden olmasıdır.

Buna göre, Entropium'u dört ana başlık altında inceleyebiliriz.

  • Sikatrisyel entropium
  • Konjenital entropium
  • İnvolusyonel entropium
  • Akut spastik entropium

Entropiumun geçici tedavisi, alt göz kapağının bir flaster ile yanağa doğru çekilmesiyle olur. Kalıcı ve asıl tedavi göz kapağının cerrahi olarak düzeltilmesiyle mümkündür.

Gelelim bir diğer konuya aynı hastalığa kediler ve köpeklerde tıpkı insanlar gibi yakalanabilmektedir. 

Kedilerde Entropium Nedir

Kedi ve köpeklerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi göz kapağının içe dönmesi sebebiyle entropium hastalığı görülmektedir. Yaşanan bu kıvrılmaya "konjuktivitis folikularis" olarak adlandırılır. Genelde alt göz kapağının içinde oluşan folikuller sürekli olarak göz kırpmalarına ve gözün kasılmasına sonucunda da göz kapağının içe doğru dönmesine neden olmaktadır. İşte içe dönen göz kapağı ile beraber kirpikler korneaya zarar vermeye başlar eğer zamanında müdahale edilip tedavi edilmezse enfeksiyon ve katarakt oluşur. İlerleyen durumlarda ise cerrahi müdahale gerekir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...