Tgrt Haber
12 Nisan 2021 16:36

Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?

Çocukların, fiziksel, duygusal, zihinsel değişimlerinin yaşandığı ergenlik dönemi çoğu anne ve babanın çocuklarıyla iletişiminin en hassas olduğu dönemdir. Çocuklarının ergenlik döneminde ebeveynlerin iletişim bağını doğru kurabilmesi aslında hayati önem taşır. Bu haberimizde “Çocukların ergenlik dönemlerinde nasıl iletişim kurulur?” sorusunun cevabını vermeye çalışacağız…

Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?
ergenlikte çocukla nasıl anlaşılır,,ergenlikte çocukla iletişim,,ergenlik döneminde iletişim,,ergen çocuk ergenlik dönemi,,ergenlik-donemi,,Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?,

Hayatın ne kadar çabuk geçtiğinin en güzel habercisi olan çocuğunuz artık toplum içinde bir birey olmasının işaretlerini bedenen ve ruhen verdiği ergenlik çoğu anne baba için zorlu bir dönem olmasına rağmen konu hakkında bilinçlenerek problemlerin üstesinden gelmeniz çok kolay olacaktır.

Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?

Çocuğunuzun özellikle bedensel aktiviteleri ile kendini keşfetmeye başladığı ergenlik döneminde en az sizin kadar onu da aslında zorlu bir merhale beklemektedir. Ergenliğin genellikle kızlarda 10-12 erkeklerde 12-14 yaşlarında başlaması ile birlikte çocukluktan yetişkinliğe adım atan çocuklarınızın ilgi alanları değişecek, ihtiyaçları tamamen farklılaşacaktır. Ergen çocukların yaşadıkları değişikliklerle birlikte baş gösteren duygusal değişiklikler kimi zaman ebeveynleri ile çatışmalara kadar varacaktır.

Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?

Anne ve babaların çocuklarındaki değişiklikler konusunda maalesef bilinçsiz olduğu ülkemizde anlayış ve sevgi ile büyütülmeyen çocuklar maalesef toplumda çok zorlu bir hayat yaşamaktadırlar. Cinsel dürtülerinin hareketlenmesi ile kızlara ilgisi artan erkek çocukları bu dönemde derslerinde başarısızlıklarla karşılaşabilirler. Hayatın karmaşık yönlerini tahlil etmeye başlayan ergen çocuklar genellikle kendi bildiklerini doğru olarak görecekler ve doğru çözümlerin kendilerinde saklı olduğunda ısrarcı olacaklardır. Çocukların mantıkları ile hareket etmeye başladıkları bu dönemde herkesi eleştirmeleri veya oldukları halden memnun olmamaları yaşanan normal olaylardır.

Çocuklarımızın içinde duygusal fırtınalar koptuğu bu dönemde bazı ergenlerde çekingenlik, mahcubiyet, içine kapanma gibi gelişmeler gözlendiği gibi bazılarında ise aşırı özgüven ve atılgan tavırlar gözlenebilir. Bu dönemde genellikle ilk erkek veya kız arkadaşlıkla başlayarak aşkla tanışma gerçekleşecektir. Anne babanın düşüncelerinin ve yanlarında olma arzusunu arkadaşların aldığı bu dönemde sosyal gelişimin temelleri atılmaya başlayacaktır. Anne ve baba ile çatışmalar yaşayan ergen arkadaşlarının yanında huzur bulmaya çalışacak, hayatta sadece yaşıtlarının kendisini anladığını düşünecektir.

Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?

Ailesinden yukarıda belirttiğimiz değişiklikler nedeni ile tepki gören ergen anne babası ile tamamen iletişimi kesip kendi doğrularının peşinden koşmak isteyecektir. Bu süreçte ebeveynlere düşen en önemli görev çocuğun anlamaya çalışması olacaktır. Çocuğunuzla bu dönemde mümkün olduğu kadar fazla iletişim kurmalı ve birlikte kaliteli zaman geçirmeye özen göstermelisiniz. Çocuğunuzu kucağınıza aldığınız andan beri beklediğiniz bu dönemde evladınızı yalnız bırakmak ve anlayış göstermemek yapacağınız en büyük hata olacaktır. Çocuğunuzu dinlemeli ve ona konuşmasını, dinlemesini güzel bir dille anlatmaya çalışmalısınız. Bu dönemde çocuğunuzdan önce sizin kabullenmeyi öğrenmeniz iki taraf içinde sorunların daha kolay giderilmesini sağlayacaktır. Anne babaların ergenlik döneminde ergenin düşüncelerine saygı gösterilmesi çok önemli olup çocuğun yaptığı yanlış bile olsa ikazı doğru bir yöntemle onu kırmadan yapmanız gerekmektedir. Bu dönemde empati yapmanız ve kendi ergenliğinizi hatırlamanızda ergen çocuğunuzla daha kolay iletişim kurmanızı sağlayabilir. Belli sınırlar içinde özgür olduğunu kendisine belli edin mutlaka sınırlarını zorladığı ve aştığı anlar olacaktır ki burada sizin yine anlayışla ikaz etmeniz gerekmektedir.

Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?

Kız çocuklarında ilk adet panik, korku veya farklı duyguların yaşanmasına neden olabileceği gibi annelerin ergenliğe adım atan kızları ile her konuda konuşabilmeleri çok önem taşımaktadır. Kızınızla cinsellikten arkadaşlarına, bedensel değişikliklerinden makyaj yapmasına kadar her konuda iletişim kurmanızı tavsiye ederiz.

Ergenlikte çocukla nasıl iletişim kurulur?

Erkek çocuklarında ergenlik babalarından eksik alınan veya alınmayan bilgilerle birlikte zorlu bir maratona dönüşebileceği gibi babaların oğulları ile mutlaka bu dönem öncesinde ve sonrasında her konuda konuşabilmeleri gerekmektedir. Çocuklarınıza bu dönemde yapacağınız aşırı baskının geri tepeceğini ve istenmedik sonuçlarla karşılaşılabileceğini unutmamanızı tavsiye ederiz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Gonca27 Haziran 2022 22:18

Merhaba benim kızım 16yasinda ve hiç aileyi dinlemiyor ve hep arkadaşları ile olmak için bize yalan söylüyor buda beni asri yoruyor

Sonraki Haber Yükleniyor...