Etli - Kıymalı Biber Dolması Tarifi / Antep ve Hatay Usulü Biber Dolması Tarifi
Biber dolması… (Üç nokta ne çok sevdiğimizi sen anlat!) Evet, biber dolması yaz aylarının en sevilen yemekleri arasında listenin ilk 5’inde her zaman yerini alır. Küçükten büyüğe herkesin beğendiği biber dolmasının, zeytinyağlı biber dolması, kıymalı biber dolması, etli biber dolması şeklinde ayırmak mümkün. Bu tarifimizde tek başına da olsa lezzeti ile herkesi etkisi altına alan biber dolmasının “etli biber dolması nasıl yapılır” onun tarifini vereceğiz.
Biber dolması: “kıymalı biber dolması, etli biber dolması, Antep usulü etli biber dolması, fırında kıymalı veya etli biber dolması, zeytinyağlı biber dolması” ismi ile biliyoruz. Peki, etli biber dolmasını daha önce hiç yaptınız mı? Ya da nasıl yapılıyor biliyor musunuz? Siz de merak ediyorsanız buyurun tarifimize.
Malzemeler
- 20 adet orta boy dolmalık biber
- 2 adet kuru soğan
- 200 gram dana kaburgasından parça et (Dolmaya kıyma koyacaksınız etin kasap tarafından zırhla kıymasını isteyin. Fakat biz burada küçük tike şeklinde tarif edeceğiz.)
- 3 adet domates
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates ve yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet taze maydanoz
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Dolma ağızlarını kapatmak için:
1 adet domates
Sos için:
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıcak su
Etli – Kıymalı Biber Dolması Yapılışı
- Öncelikle biberlerin kapakları çıkartılarak içlerindeki tohumlar boşaltılır.
- İçi boşaltılan biberler yıkanır ve suyu süzülür.
- İç harcını yapmak için tencereye sıvı yağ alınarak doğranmış soğanı hafif hafif kavurun.
- Üzerine isteğe bağlı olarak ister kıyma ister tike et ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavurmaya devam edin.
- Kabukları soyulmuş domatesleri ekleyip 4 dakika daha pişirmeye devam edin.
- Pişen harcın üzerine, salça, pul biber, karabiber ve az tuz ilave edilerek iyice karıştırın.
- En son yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ile rendelenmiş maydanoz ekleyerek karıştırıp bekletmeden ocaktan indirin.
- İçi boş olan biberlerin içine yaptığınız harcı doldurup ağzını domates ile kapak yapıp kapatın ve dik olarak tencereye dizin.
- Sos için salçayı sıcak su ile çözün.
- Dolmaların üzerlerinden gezdirerek tencereye dökün.
- Dolmaların yarısından azıcık fazla geçecek şekilde sıcak su ilave ederek kapağı kapatıp orta ateşte ocakta pişmesini sağlayın.
- Biberler ve pirinçler ortalama 20 dakika içinde pişmiş olacaktır.
Dolmalar piştikten sonra dinlenmesi kendi kıvamını yakalaması için 15 dakika kadar bekletip servis yapabilirsiniz.
Antep ve Hatay Usulü Etli Dolma Tarifi;
Coğrafyası birbirine yakın olduğu için Hatay ve Antep yöresinde farklı olarak etli biber dolması genelde kurutulmuş kırmızıbiber ve patlıcan ile de yapılır.
Yine farklı olarak harcın içine daha önceden kemik suyu ile kaynatılmış nohut tanelerinden 2 veya 3 adet konur.
Nohut taneleri hem biber hem de patlıcan içinde etle birlikte çok egzotik bir tat verir.
Antep ve Hatay usulü biber ve patlıcan dolması tarifini de bir sonraki tarifimizde vereceğiz.
Etli Biber Dolmasının Yanına Ne Gider?
Etli biber dolmasından önce mideyi hazır hale getirmek için mercimek çorbası güzel olur.
- Mevsim salatası,
- Yayık ayranı,
- Fırında makarna
ile menüyü tamamlayabilirsiniz.
1 Adet Etli Biber Dolması Kaç Kaloridir?
1 adet etli biber dolmasında tahmini olarak 150 kalori bulunmaktadır.
Afiyet olsun...