Tgrt Haber
09 Aralık 2019 18:57

Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

Haşere, böcek, çıyan, güve, kırkayak, örümcek, karınca, kulağakaçan, kitap bitleri, tahta kurdu, tahtakurusu, termit, tesbih böceği insanlık var olduğu günden beri bizimle birlikte yaşayan canlılardır. Günümüzün modern şehirlerinde yaşamlarımızı sürdürdüğümüz evlerin hijyenik de olsa özellikle mutfak, banyo ya da tuvaletlerinde onlarla karşı karşıya geliriz. Bu makalemizin esas konusu: “Evdeki böceklerden nasıl kurtulabiliriz?” sorusuna cevap verecek niteliktedir. Fakat daha geniş bakılacak olursa: “Evde böcek var ne yapmalıyım?, Evdeki böceklerden nasıl kurtulurum, Mutfakta küçük kahverengi böcekler, Evde çıkan böcek türleri, Evde görülen küçük böcekler, Evde küçük siyah böcekler var, Kalorifer böceklerinden nasıl kurtulurum, Banyoda böcek neden olur?, Evde böcek olmaması için ne yapmalı,” gibi böcek ve haşerelerle ilgili sorularınıza cevaplar bulacaksınız.

Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?
Haşere,böcek,çıyan,güve,kırkayak,örümcek,karınca,kulağakaçan,kitap bitleri,tahta kurdu,tahtakurusu,termit,tesbih böceği,Evdeki böceklerden nasıl kurtulabiliriz?,Evde böcek var ne yapmalıyım?,Evdeki böceklerden nasıl kurtulurum,Mutfakta küç

Haşereler özellikle kadınların korkulu rüyası. Haşerelerden, böceklerden kurtulmanın en sağlıklı yolu böceklere sağlıklı bir ortam oluşturmamaktır. Binlerce farklı türü bulunan bu davetsiz misafirlerle mücadele etmenin en etkili yöntemi elbette işinde uzman bir şirket veya firma tarafından böcek ilaçlama yaptırarak kurtulmaktır.

Ancak iş bu noktaya gelmesin istiyorsanız evinizde haşere, böcek gibi canlıların yaşamasını istemiyorsanız korunmasını sağlayacak bazı yöntemleri sizlerle paylaşacağız.

Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

Mutfak, Banyo, Kiler Gibi Yerleri Temiz Tutun

Mutfak, banyo ve tuvalet gibi sürekli suyun, nemin ve ıslaklığın olduğu alanları günlük olarak kimyasal temizleyicilerle temizlemeniz haşere, böcek istilasını tam olarak yok etmese de en azından üremesini, çoğalmasını azaltacaktır.

İçinde yaşadığımız evlerde eski kıyafetler, kullanılmayan çocuk oyuncakları, gazete, dergi, kitap gibi eşyalar da bir süre sonra nemlendiği için hamam böceği, tahtakurusu, kırkayak, güve gibi haşerelerin üremesine ve çoğalmasına sebep olurlar.

Özellikle mutfakta yere düşmüş ekmek kırıntıları, şeker tozu, yiyecek artıkları böceklerin üremesi ve beslenmesini sağladığı için dikkat etmeniz gereken konulardan biridir.

Yine tahtakurusu dediğimiz ve halk arasındaki ismiyle “yatak böceği” de insanlar ve özellikle çocuklar için oldukça tehlikeli böcek türlerindendir. Bu böceklerin insan kanı emerek yaşamlarını sürdürdüklerini unutmamak gerekir.  

Saçkıran böceği de insanın saç diplerinde yaşayan üreme işlemini günlük yapan böcek türlerindendir. Bu böcekler insan saçının hemen her bölgesine yerleşerek hastalıklara da davetiye çıkartabilirler.

Hamam böceklerinin biliyorsunuz sarı ve açık kahverengi türü bulunur. Evlerde kendilerine yaşam alanları bulma hususunda en arsız olan tür hamamböcekleridir. Banyo, kiler, mutfak, nemli bir oda ya da sıcak ve sessiz bir odada hızlıca ürerler.

Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

Demek ki;

  • Petek ve tezgah araları,
  • Priz içleri ve dolap altları,
  • Kırılmış ya da çatlamış duvar içleri,
  • Mutfakta veya banyolarda nemden dolayı cürümüş çürümüş tezgah ve dolap içleri,

haşerelerin yaşam alanları arasında birinci sırada yer alır.

Haşerelerden Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Öncelikle marketlerde böcekleri kovmak için satılan böcek kovucu kokulu spreylerin çok etkili olduğunu düşünmüyoruz.

Asıl böceklerin evden uzaklaşmasını ve ürememesini sağlayan, kokmayan karışımlardır.

Haşere ve Böcek İstilalarına Profesyonel Yardım Almalısınız

Evinizi haşere ve böceklere teslim etmek istemiyorsanız, profesyonel böcek ilaçlama şirketinden yardım istemelisiniz.

Evinizdeki haşerelerin çoğalmaması size zarar vermemesi için çok fazla zaman kaybetmemenizde fayda var.

Tıpkı insan sağlığında ne kadar erken müdahale yapılırsa hastanın hayati tehlikesi azalır, haşerelere karşı da mücadele ise ne kadar erken bir mücadele yapılırsa daha hızlı ve verimli bir çözüme ulaşabilirsiniz. 

Hamamböceği Isırır Mı?

Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

Hamam böceği normal şartlarda ısırmaz. Fakat çaresiz kalmışsa her canlı gibi kendini savunmak için elbette ısırabilir. Özellikle hamam böceğinin çok olduğu evlerde bu böceklerin saldırganlaşarak ısırdıkları bilinmektedir. 

Evde Birkaç Tane Böcek ve Haşere Gördüm Çoğalır Mı?

Evde gördüğünüz birkaç tane haşere ve böceklerin çoğalmaması için bir takım tedbirler aldıysanız evinizde haşere, böcek, hamamböceği gibi varlıkların sürekli barındığı ve ortaya çıkacağı anlamına gelmez.

Özellikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi mutfak, banyo ve tuvalet gibi yerlerde gördüğünüz tek bir böceğin yavrulama ihtimali yüksektir.

Böcekler, evinizde garip pislikler, siyah noktacıklar bırakırlar. Bu noktacıklar çoğu kez birer yavru kolonisi olabilir. Özellikle mobilyalarınızda durup dururken kararma görmeye başladıysanız hemen harekete geçip profosyonel bir ekipten yardım almalısınız.

Evde Böcek Neden Olur? / Evde Böcek Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

Işıklı Tutucular Haşerelere Karşı Etkili Midir?

Bu tarz yöntemler kısmen etkilidir. Ancak bu ışıklı tuzaklar sonuçta bir cihazdır ve içine sinek, arı, güve, yusufçuk gibi böceklerin girmesi gerekir ki öyle yok edilebilsin. Bu tarz ışıklı cihazlar haşerelerle mücadele yönteminde en zayıf olan yöntemler arasında yer alır.

Böcek ve Haşereleri Kovmak İçin Ne Yapmalıyım?

Böceklerin en nefret ettiği şey ortamın hijyen olmasıdır. Şimdi aşağıda sıraladığımız maddelere harfiyen uyarsanız böcek ve haşereleri evinizde barındırmamış olursunuz.  

  • Yemeklerin üzerlerini açıkta bırakmamalısınız.
  • Yere düşen yemek kırıntılarını hemen elektrikli süpürge süpürmelisiniz.
  • Mutfak tezgahında bulaşıkları zaman kaybetmeden bulaşık makinesine koyup yıkamalısınız
  • Mutfak çöp kovasını düzenli olarak boşaltmalı kapaklarını açıkta bırakmamalısınız.
  • Evin pervazları, kapı altları, duvar çatlakları ve oluşmuş yarıkları dolgu malzemeleri ile hızlıca kapatmalısınız.
  • Muslukları tamir etmeli, banyo ve lavabo kenarlarını, tezgâh üstlerindeki suları kurulamalısınız.
  • Market ve pazarlardan satın aldığınız meyve ve sebzelerin üzerlerinde böcek yumurtaları olabilir. Bu evinizde böceklerin oluşmasına sebep olabilir. Mümkünse aldığınız sebze ve meyveleri bol su ile yıkayıp dolaba koymalısınız.
  • Böceklerin barınmaması için doğal yöntemlerden de faydalanabilirsiniz. Özellikle acı biber, tarçın, biber yağı, kekik, lavanta, tebeşir ve sabun gibi maddeleri böcekler sevmez. Bu malzemelerden birinin kapağını açıp kokunun yayılmasını sağlayabilirisiniz. Eşiklere, böceklerin evinize girdiği noktalara, kuytu kenar bölgelere, süpürgeliklere bu malzemeleri koyabilirsiniz.
  • Sedir yağını su ile karıştırıp böceklerin olduğu bölgeye püskürtebilirsiniz.
  • Evinizde böcek yuvası tespit ettiyseniz çamaşır suyu damlatabilirsiniz.

Makaleyi okumak için tıklayın: Gümüş Böceği Hakkında Herşey 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sultan 28 Eylül 2023 23:12

Bizim evde var ama neden oluyo anlamadım

Sonraki Haber Yükleniyor...