Tgrt Haber
05 Ağustos 2021 17:54

Eyyam-ı Bahur sıcakları ne demek? Eyyam-ı Bahur ne zaman bitecek?

Ülkemizde son zamanlarda artan sıcaklıklar nedeniyle eski zamanlarda yaz sıcaklıkları için kullanılan Eyyam-ı Bahur terimi merak konusu oldu. Peki, Eyyam-ı Bahur kelime anlamı nedir?

Eyyam-ı Bahur sıcakları ne demek? Eyyam-ı Bahur ne zaman bitecek?
eyyamı bahur ne demek,,eyyamı bahur ne zaman bitecek,,eyyamı bahur sıcaklıkları,

Yurt genelinde günlerdir sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kavurucu sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olması eski zamanlarda söz konusu sıcaklıklar için kullanılan ‘Eyyam-ı Bahur’ kelimesini gündeme getirdi. Meteoroloji'den gelen tahminlere göre ise mevsim normallerinin üzerinde seyreden havanın, önümüzdeki günlerde yağışlı havaya dönüşeceği bekleniyor.

EYYAM-I BAHUR NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Eyyam-ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli bir kelimedir. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul ediliyor. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşüyor. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilmektedir.

Eyyam-ı Bahur sıcakları ne demek? Eyyam-ı Bahur ne zaman bitecek?

Eyyam-ı bahur kelimesi yerine günümüzde "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimler kullanılıyor. Eski bir inanışa göre, bu sıcaklıkların Büyük Köpek Takımyıldızında bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı bulunuyor. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu sıcaklıklar, Latince “Dies Caniculares” olarak belirtiliyor. Çağdaş Avrupa dillerinde türeyen kelimeler hâlen kullanılıyor. İngilizce'de “Dogdays”, Almanca'da “Hundstage” kelimeleri bunlara örnek gösterilebilir. Eyyam Osmanlıcada; günler, gündüzler anlamına geliyor. Bahur ise sıcak anlamına gelmektedir. Tütsü, buhur, sıcak bastırdığında topraktan çıkan buhar anlamlarına da geliyor.

EYYAMI BAHUR NE ZAMAN BİTECEK 2021?

Antik Roma kültüründe Eyyam-ı bahur günleri, 24 Temmuz - 24 Ağustos tarihleri arası olarak kabul edilirdi. Bu tarihler Alman, Fransız ve İtayan kültürlerinde de kabul ediliyor. Türk kültüründe bu sıcaklıkların yaşandığı tarihler ise temmuz sonuyla ağustos ortaları arasındaki günler için kabul edilmiştir. Eyyam-ı Bahur sıcaklıkları, 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Ülkemizde Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının 14 Ağustos'a kadar devam etmesi bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...