Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Aralık 2021 13:41

Fırında hindi ve hindi sosu (gravy) tarifi! Dışı çıtır, içi lokum hindi nasıl yapılır?

"Fırında hindi nasıl yapılır, önceden haşlamak gerekir mi? Fırında hindi yapmak için gerekli malzemeler nedir?" sorularının cevabı, lezzetli bir hindi tarifi arayanlar tarafından merak ediliyor. Dışı çıtır çıtır, içi lokum gibi hindi yapmanın püf noktası nedir? Hindi etinin yumuşak olması için ne yapmak gerekir, hindi sosu (gravy)nasıl hazırlanır? Hindi kaç dakika pişer? Fırında hindi tarifine dair merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Fırında hindi ve hindi sosu (gravy) tarifi! Dışı çıtır, içi lokum hindi nasıl yapılır?
fırında hindi,hindi tarifi,hindi sosu,gravy sos,yemek tarifi

Davetlerin ve özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan fırında hindinin tarifi ve yapılışı birçok kişi tarafından araştırılıyor. Fırında hindi pişirmenin inceliklerini, püf noktasını öğrenmek isteyenler, aynı zamanda fırında hindi dolmanın da tarifini merak ediyor. Marketlerde satışı devam eden ve iyi pişirilmesi halinde muhteşem bir tat veren hindi etinin yumuşak olması için ne yapılması gerekir? Hindi sosu (gravy) nasıl yapılır, tarifi için gerekli malzemeler nelerdir? İşte, lokum gibi hindi tarifi ve gravy hindi sosunun yapılışı! 

Fırında hindi ve hindi sosu (gravy) tarifi! Dışı çıtır, içi lokum hindi nasıl yapılır?

FIRINDA HİNDİ VE HİNDİ SOSU TARİFİ

FIRINDA HİNDİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

(Ortalama 6 kilogram hindi)

  • 1 adet bütün hindi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kuru maydanoz 
  • 1 tüm kuru soğan 
  • 5-6 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı ılık su

Fırında hindi ve hindi sosu (gravy) tarifi! Dışı çıtır, içi lokum hindi nasıl yapılır?

ADIM ADIM FIRINDA HİNDİ TARİFİ VE İNCELİKLERİ

  • Fırında hindi pişirmek için fırını önceden 175 dereceye ayarlamanız gerekir.
  • Bütün hindi yıkandıktan sonra içi iyice temizlenir, derisi üzerinde kalacak şekilde temizlenmelidir.
  • Temizlenen hindi, büyük bir fırın tenceresine ya da derin bir tepsiye konur.
  • Göğüs etinin üzerindeki derisi hafif ayrılır ve açılan paya, yani derinin altındaki iki göğsün üzerine ikişer kaşık tereyağı koyulur, böylece göğüs eti yumuşacık olacaktır. 
  • Hindinin içerisine soğanlar doldurulur; isteğe göre patates, havuç gibi kök sebzeler de eklenebilir. 
  • Farklı bir kapta ılık su, kuru maydanoz karıştırılır hindinin üzerine dökülür. Üzerine tuz ve karabiber serpilir. Diş sarımsaklar üzerine yerleştirilir. Son adımda, üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • İsteğe göre, tane karabiber de konulabilir fakat çok fazla koymak acımsı bir tat verebilir.
  • Folyo ile kapatılan ve yaklaşık 3,5 saat fırında pişirilirilen hindinin üzerindeki folyo alınır.
  • Hindinin üzeri açık olacak şekilde 45-60 dakika daha üzeri çıtır olana kadar pişirme işlemi devam eder.
  • Fırın termometresi varsa, hindinin göğüs eti kontrol edilir, etin iç sıcaklığı en az 80 dereceyi gösterdiği takdirde, hindi pişmiş demektir. 
  • Fırından çıkan hindi, on dakika dinlendirildikten sonra, dilimlenebilir. 

HİNDİYİ MARİNE ETMENİN PÜF NOKTASI

  • Hindiyi hazırlamadan önce buzunun çözülmesini beklemelisiniz, buzu çözülen hindinin içindeki kan tamamen arınana kadar bol suyla defalarca yıkamalısınız. Kağıt havlu ile iyice kurulamayı unutmayın. 
  • Hindiniz nar gibi kızarsın; dışı çıtır, içi lokum olsun istiyorsanız, hindinizi 4-12 saat boyunca tamamı suyun içinde kalacak şekilde tuzlu suda beklebilirsiniz ya da baharat ve yağ karışımı ile marine edebilirsiniz.  Bunun için defne yaprağı gibi aromatik otlar ve tane karabiber, zeytinyağı, limon suyu kullanabilirsiniz. Hindiyi pişirmeden önce bal, hardal gibi çeşitli lezzetlerle de zenginleştirebilirsiniz. 

Fırında hindi ve hindi sosu (gravy) tarifi! Dışı çıtır, içi lokum hindi nasıl yapılır?

HİNDİ SOSU GRAVY TARİFİ

Gerekli Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı dolu dolu un
  • 1,5 bardak su (tercihen tavuk suyu)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 su bardağı pişen hindinin suyu/yağı

HİNDİ SOSU GRAVY' TARİFİNİN PÜF NOKTASI NEDİR?

Hindi, pişerken ya da dinlendirilirken altına yerleştireceğiniz kalıba suyunu ve yağını salacaktır. Bu suyu katiyen dökmeyin, aksine saklayın çünkü lezzetli bir hindi sos hazırlamak istiyorsanız sosun temelini oluşturacak ana malzeme bu şekilde yapılıyor. Gravy sosu için mutlaka hindinin kendi suyu/yağının kullanılması gerekiyor. 

Fırında hindi ve hindi sosu (gravy) tarifi! Dışı çıtır, içi lokum hindi nasıl yapılır?

ADIM ADIM GRAVY SOS YAPILIŞI

  • Tereyağını bir sos tavasında eritin.
  • Eriyen tereyağın üzerine unu ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Spatulayla karıştırdığınız harç kahverengileşmeye başlayınca üzerine hindinin pişerken bıraktığı su ve yağı ekleyin.
  • Hafifçe karıştırmaya devam ederken; karışım ısındıktan sonra üzerine suyu ekleyin.
  • Su kaynayıp karışım kıvam almaya başladıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin ve 10 dakika kadar kıvam olmasını bekleyin.
  • Sosu ocaktan almadan önce tuzunu kontrol edin, damak tadınıza göre ilave edin.
  • Gerekli baharatları ekledikten sonra güzelce karıştırın ve ocaktan alın, dilerseniz sosa ezilmiş sarımsak da ilave edebilirsiniz. 
  • Son olarak, fırında hindi eşliğinde sıcak servis edin. 

HİNDİ KAÇ SAATTE PİŞER?

Kullanılan fırına göre değişen pişme süresi, fırında hindi tarifi için ortalama 3,5 saat olarak kabul edilebilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...