Tgrt Haber
24 Temmuz 2019 10:23

Fırında Karnabahar / Fırında Karnabahar Tarifi

Ülkemizin Doğu ve Güneydoğusu yine Doğu Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde "karnabahar" biliniyor olsa da çok fazla tüketilmez. Oysa karnabahar dünyada tadından çok sağladığı fayda ile bilinir... Sağlığımız için birçok faydası bulunan karnabaharla ilgili bu makalemizde “Fırında karnabahar, Fırında karnabahar tarifi, Karnabaharın faydaları nelerdir?, Fırında karnabahar tarifi ve yapılışı nasıldır?, Karnabaharın besin değerleri nelerdir?” sorularınıza cevaplar verdik. Keyifli okumalar.

Fırında Karnabahar / Fırında Karnabahar Tarifi
fırında karnabahar,fırında karnabahar tarifi,Karnabaharın besin değeri,karnabaharın vücudumuza faydası,karnabaharın önlediği hastalık çeşitleri,karnabahar yemekleri,karnabahar çorbası,karnabahar çeşitleri

Tadından çok vücudumuza verdiği faydası ile bilinen karnabaharın mide rahatsızlıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte kanser, göz kuruluğu gibi rahatsızlıklara karşı tüketildiğinde ise içindeki etken maddeleri hastalığın oluşmasını engelliyor.

Her şeyin fazla tüketilmesi zarar verir. Bu durum karnabahar tüketimi için de geçerlidir. Yeterli miktarda tüketildiğinde birçok faydasını görürsünüz.

Şimdi karnabahar ile ilgili ön yargılarınızı kırmak ve fırında karnabaharın çok güzel tadı olduğunu görmeniz için size fırında karnabahar tarifi vermek istiyoruz.

Fırında Karnabahar / Fırında Karnabahar Tarifi

Fırında Karnabahar Tarifi Malzemeleri;

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • Kaşar peynir rendesi
  • Tuz, pul biber

Fırında Karnabahar / Fırında Karnabahar Tarifi

Fırında Karnabahar Tarifi Yapılışı;

  • Öncelikle karnabaharları parçalanıp koparılarak tuzlu suda haşlanır.
  • Metal ve derin bir kapta -kaşar peyniri hariç- tüm malzeme karıştırılır.
  • Haşlanan karnabaharlar hazırlanmış olan sosa batırılıp yağlanmış borcama dizilir.
  • Damak tadınıza göre yağ koyup fırında 20 dakika kadar fırında pişirilir. 
  • Rendelediğimiz kaşarlarımızı eşit bir şekilde karnabaharın üzerine serptikten sonra tekrar fırına koyun.
  • Kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirin.
  • 10 dakika bekledikten sonra tabaklara servis yapabilirsiniz.

Fırında Karnabahar / Fırında Karnabahar Tarifi

Fırında Karnabahar Yaparken Bunlara Dikkat Edin;

  • Tuzlu suda haşlanmasına dikkat edin,
  • Piştikten sonra süzgeç ile suyu mutlaka dökülmelidir.
  • Yapmış olduğunuz sosu birbirine iyice yedirin.
  • Süzdükten sonra hazırladığınız sosa iyice bulayın.
  • Karnabaharın üzerine konulan kaşar peyniri eriyene kadar fırından çıkırtmayın, 
  • Fırında karnabaharları sıcak sıcak servis yapılmalıdır.

Fırında Karnabahar / Fırında Karnabahar Tarifi

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

  • Karnabahar başta göğüs, prostat ve kolon kanseri olmak üzere pek çok kanser riskini düşürür.
  • İçeriğindeki K Vitamini ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kronik ağrılara, romatizmaya ve bazı hazımsızlık problemlerine iyi gelir.
  • Karnabahardaki selenyum bağışıklık sistemini korurken, içindeki glütasyon (glutatyon) ve sülfür ile ciğerlerdeki zehri temizler.
  • Folik asit ve B6 Vitamini ile kalp sağlığı için faydalıdır ve kolesterolü düşürür.
  • Hamilelik ve diyet süreçlerinde tavsiye edilen başlıca yiyecekler arasında yer alır.

Fırında Karnabahar / Fırında Karnabahar Tarifi

Karnabaharın Besin Değerleri Nelerdir?

100 gramlık karnabaharda: 

  • 24 Kalori (kcal) 
  • 0,3 g toplam yağ 
  • 0,1 g Doymuş yağ 
  • 30 mg Sodyum 
  • 299 mg Potasyum 
  • 5 g Karbonhidrat 
  • 2 g Diyet Lifi 
  • 1,9 g Şeker 
  • 1,9 g Protein 
  • A Vitamini                 0 IU
  • C Vitamini                 48,2 mg
  • Kalsiyum                   22 mg
  • Demir                         0,4 mg
  • D Vitamini                 0 IU
  • B6 Vitamini               0,2 mg
  • B12 vitamini             0 µg
  • Magnezyum             15 mg

Ülkemizde yıllarca değeri bilinmeyen karnabaharın sofralardan eksik olmamasını diliyoruz.

Afiyet olsun, şifa olsun..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...