Tgrt Haber
25 Mart 2019 17:21

Fondöten lekesinden kurtulmanın püf noktaları!

Cildi pürüzsüz hale getiren fondötenler, kadınların vazgeçemediği makyaj malzemelerinden birisi. Kullanıldığında cildi pürüzsüzleştirmesine rağmen; halıya, gömleğe, şala, pantolona bulaştığı zaman “eyvahhhh” dedirte biliyor. Bu makalemizde fondöten lekesi ile en sık karşılaşabileceğiniz eşya ve alanları dikkate alarak, “fondöten lekesi nasıl çıkar?” sorusunun cevabını bulmaya çalıştık.

Fondöten lekesinden kurtulmanın püf noktaları!
fondöten,,Fondöten lekesi nasıl çıkar, Fondöten lekesi nasıl temizlenir

Fondöten lekesi nasıl çıkar?

Kadınlar günlük hayatın rutini haline getirdiği fondöten kullanımını muntazam bir şekilde uygulasa da maalesef kullanıldığı alanlarda mutlaka dökülerek kalıcı izler bırakabiliyor.

Günümüzde likit (sıvı), stik, köpük, krem fondötenler içerisinde en çok likit fondöten kullanımının yaygın olduğunu da düşünürsek, makyaj yaparken kazara evdeki halıya, perdeye, deri veya süet yüzeylere, sehpaya, giysilerimize bulaşması kaçınılmaz hale gelebiliyor.

Fondoten lekesinin gününüzü berbat etmemesi ve can sıkmaması için hemen varolan lekeye müdahale edilmesi gerekmektedir. Şayet doğru temizleme yöntemi uygulanırsa, fondöten lekesinden en küçük bir eser kalmayacaktır.

Sakın panik yaparak yanlış bir yaklaşımla temizlemeye çalışmayın yoksa güzelim kıyafetlerinizi, eşyalarınızı elden çıkarmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden; hızlı bir şekilde, doğru yöntemi uygulamak, fondöten lekelerinden korkmamak için yeterli bir sebep.

Fondöten lekesi nasıl çıkar? Fondöten lekesi nasıl temizlenir

Kot pantolondan fondoten lekesi nasıl çıkar?

Kot pantolona bulaşan fondöteni çıkarmanın birkaç kolay yöntemi var. Öncelikle lekenin olduğu alana lekenin büyüklüğü nispetinde beyaz sirke döküp, yumuşak uçlu bir fırça ile -lekeyi daha geniş alana yaymadan- fırçalayın. Daha sonra ılık su ile durulayın.

Başka bir yöntem ise alkol ve tıraş losyonun karışımı ile yapılandır. Bu iki malzemeden yeteri kadar karıştırdıktan sonra oluşan lekenin üzerine iyice uygulayın. Bir müddet beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkamaya programlayın.

Fondoten lekesi halıdan nasıl çıkar?

Koltuk, halı gibi makinaya sığmayacak eşyalar için, en kesin yöntem eterli pamuktur. Lekenin çapına göre aldığınız pamuğu eter döktükten sonra lekenin üzerine bastırılarak lekenin pamuk tarafından emilmesini sağlayın. Bu işlemden sonra sabunlu suya bastırılmış herhangi bir bez yardımıyla lekeyi temizleyin.

Tahta ya da ahşap eşyalardan fondöten lekesi nasıl çıkar?

Tahta ya da ahşap eşyalarınızdan fondöten lekesi çıkarmak için bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Sıcak suyla deterjanı köpürtüp leke üzerine uygulayın. Ardından temiz suyla lekeyi durulayın, ardından tahtanın nemi emmemesi için kuru bir bezle kurutun.

Fondöten lekesi nasıl çıkar? Fondöten lekesi nasıl temizlenir

Fondöten lekesi gömlekten nasıl çıkar

Burada dikkat edilmesi gereken gömleğinizin kumaşıdır. Şayet, gömleğiniz makinede yıkanma özelliği olmayan ipek, şifon ve yünlü kumaş ise bir parça kuru temizleme spreyi ve yumuşak uçlu bir fırça ile lekeyi dağıtmadan hafifçe lekenin yüzeyinde gezdirin. Daha sonra lekenin kuruması için bir parça kuru bez veya pamukla bölgenin üzerindeki nemi alın. Bu işlemi, leke geçene kadar 3 – 4 kez tekrarlayabilirsiniz. Leke geçtikten sonra silme bölgesini sade su ile durulayın ve kurumaya bırakın. Bu şekilde yıkamadan gömleğinizden fondöten lekesini çıkartabilirsiniz.

Fondöten lekesi şaldan, ipek eşarptan nasıl çıkar?

Bir pamuğa eter sürüp lekenin üzerine tampon yapın. Bekletmeden hemen yıkayın lekeden eser kalmayacaktır.

Fondöten lekesi hemen nasıl çıkar 

Kumaştan, giysiden, elbiseden, tişörtten, eşarptan, halıdan, fondöten lekesini hemen çıkarmanın farklı bir yolu daha var. Fondöten lekesini hemen çıkarmak için az bir suyun içine gliserin damlatın, renksiz temiz bir bezi bu suya hafifçe batırıp, fondötenli kısma sürün. Ardından beyaz sabun ile yıkayıp suyla durulayın. Ancak fondöten lekesi çok dağıldıysa, eczaneden aldığınız oksijenli suyun içinde lekeli bölgeyi çitileyin. Oksijenli saf su lekenin kıyafetin dokusuna geçmesine engel olacaktır. Ardından beyaz bir sabunla yıkayıp durulayın. Lekeden eser kalmayacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...