Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Nisan 2020 13:35

Gaziantep’te Gezilecek Yerler? / Gaziantep’te Ne Yenir?

Gaziantep, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Günümüzde özgünlüğünü, doğallığını koruyabilen ender şehirlerimiz arasında yer alır. Tarihi mekanları ve enfes yemek kültürüyle birçok insanın gezip görmek istediği Antebi ayrıntılı bir şekilde siz okuyucularımıza tanıtmak istiyoruz. Bu makalede; “Gaziantep ilinde gezilecek yerleri, Antep mutfağını, Gaziantep’te ne yenir, Antep çarşı ve bedestenlerini, müzelerini, Gaziantep han ve hamamlarını, Antep Kalesini, Gaziantep'te yapılabilecek aktiviteleri ve Antep sofrasından yemek ve tatlı tarifleri" gibi birçok başlık altında merakınızı gidermeye şehri sizlere tanıtmaya çalışacağız. Keyifli okumalar diliyoruz…

Gaziantep’te Gezilecek Yerler? / Gaziantep’te Ne Yenir?
Gaziantepte gezilecek yerler,Gaziantep ilinde gezilecek yerleri,Antep mutfağı,Gaziantep’te ne yenir,Antep çarşı ve bedestenleri,Gaziantep müzeleri,Gaziantep han ve hamamları,Antep Kalesi,Gaziantep&tt2;te yapılabilecek aktiviteler,Antep sofrasında

Anadolu’nun ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Mezopotamya ile Akdeniz Bölgesi’nin kesişme noktasında bulunan kent, tarihin her döneminde önemini korumuş bir şehrimizdir. Suriye, Kilis, Şanlıurfa, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman’a komşu olan Gaziantep, tarih boyunca değişik uygarlıkların, kültürlerin ve inançların harmanlandığı bir çekim merkezi olmuştur. Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Hitit, Mitani, Asur, Pers, Büyük İskender, Selevkoslar, Roma, Bizans, İslam, Selçuklu, Türk-İslam ve Osmanlı dönemlerin yaşayan Gaziantep, bu dönemlere ait izleri ve eserleri günümüze kadar taşımıştır.

Romalılar Dönemi’nde Latince adıyla Toroslar’ın karşısındaki Antakya anlamına gelen “Antiochia ad Taurum” olarak adlandırılan kent, Araplar tarafından ele geçirilince “Suyun gözü, pınarı bol” gibi manalara gelen “Ayıntap” olarak anılmıştır. Ancak Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde Halep Eyaleti’ne bağlı olan Gaziantep, Arap kültüründen çok Osmanlı kent kültürünün etkisinde kalarak her alanda gelişmiştir.

Diğer taraftan “Gazi” ünvanlı tek şehrimiz olan Gaziantep’in, I. Dünya Savaşı’nda Fransız birliklerine karşı göstermiş olduğu halk direnci dillere destandır. 6317 insanı şehit verip, hiçbir destek almadan 11 ay boyunca aç ve susuz Fransızlara karşı kahramanca mücadele etmiştir.

Gaziantep de tıpkı İstanbul gibi stratejik bir öneme sahiptir. Ticaret yollarının üzerinde bulunması, liman kentlerine olan yakınlığı zengin tarihi, muhteşem mutfağı ve benzersiz yerel el sanatlarıyla Gaziantep; “Doğu’nun Parisi” olarak bilinir.

İki milyondan fazla nüfusa sahip olan Gaziantep’in; Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli merkez, Nizip, İslahiye, Araban, Yavuzeli, Nurdağı ve Karkamış olmak üzere 9 ilçesi bulunmaktadır.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler?

Gaziantep’e Nasıl Gidilir?

Gaziantep’e, Türkiye’nin her şehrinden otobüsle veya uçakla kolayca ulaşılabiliyor. Her gün İstanbul, Ankara ve diğer illere uçak seferlerinin yapıldığı Gaziantep Oğuzeli Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 20 km mesafede bulunuyor. Ayrıca bu havalimanından Almanya’ya da direkt uçuşlar yapılıyor. Gaziantep demiryolu, Adana-Malatya demiryolunun Narlı İstasyonu’nu Halep-Bağdat demiryoluna bağlar. Ayrıca Fevzipaşa’dan geçen Halep Ekspresi de Gaziantep’in İslahiye İlçesi sınır kapısından Suriye topraklarına girer.

Gaziantep Şehir İçi Ulaşım

Gaziantep’te şehir içi ulaşım da belediye halk otobüsleri, minibüs ve tramvay ve ticari taksiler kullanılmaktadır. Sarı ve mavi otobüsler belediye tarafından işletilmektedir. Gaziantep şehir içi belediye araçlarında “Kart 27” adında teknolojik bir kart ile seyahat edilebilmektedir.

Gaziantep Şehir İçi Ulaşım

Gaziantep Gezilecek Yerler

Hem Akdeniz hem de karasal iklimin yaşandığı kentte Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında çok sıcaktır. Aralık ve şubat ayları serin geçer. Kenti en güzel ve en ideal mart, nisan ve mayıs aylarında görmek isabetli bir karar olacaktır. Tabii ki takdir sizin… Biz sizler için hem kültürel merkezlerini hem müzelerini, camilerini, hanlarını, hamamlarını tek tek anlatmaya gayret göstereceğiz.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, kentin simgelerinden biri. İlk olarak Roma Dönemi’nde bir gözetleme kulesi olarak yapılan kale, bugünkü şeklini Bizans Dönemi’nde aldı. Alleben Deresi’nin güney kenarında, bulunan kale şehrin en önemli cazibe merkezlerinden.

Gaziantep Kalesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Antep merkeze indiğiniz zaman elbette önce bir açıkmış olacaksınız. Ancak karnınızı doyurmadan önce bu coğrafyanın otantik yerlerine gitmenizi bu yüzden hem şehrin tarihi hakkında da bilgi sahibi olmanız açısından sizleri “Zeugma Mozaik Müzesi”ne önce bir uğramanızı isteriz. Müze’yi açıldığı 2011 yılından bu yana milyonlarca turist ziyaret etmiştir. Burası dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahiptir. Antep merkezde Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı üzerinde bulunan müze mimari ve teknolojinin senkronize olduğu yapılardan biridir.

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep Panaroma Müzesi

Gaziantep Kalesi’nin içinde yer alan galeriler GBB’si tarafından restore edilerek Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Kale girişinden başlayıp galeri kısmına doğru devam eden müzede, Antep halkının düşman işgaline karşı direniş öyküsü̈; panolar, kahramanlara ait heykeller, rölyefler eşliğinde anlatılmaktadır. Müze; İngiliz ve Fransızların işgaline uğrayan Antep halkının göstermiş olduğu direnişi, açılan cepheleri, bu cephelerde savunma yapan kahramanları, taarruzları, harekâtları ve halkın yaşadığı zorlukları 2 bine yakın figür ile gözler önüne sermektedir.

Gaziantep Panaroma Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği tarihi bir Antep evine ve Gaziantep’in en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi’ne konumlandırılmıştır. Bu masalsı ev, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmış, Türkiye’nin 4. Oyun ve Oyuncak müzesi olarak, kapılarını oyuncak tutkunlarının ziyaretine açmıştır.

gaziantep-oyun-ve-oyuncak-muzesi

Hamam Müzesi

Geçmişten günümüze hamam kültürünü yansıtan Gaziantep Hamam Müzesi, Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisini gözler önüne seriyor. Türünün nadide örnek müzelerinden biri olan müze Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümünde hizmet vermiyor.

Hamam Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Kale’nin güneyinde bulunuyor. Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağını, mutfak kültürünü, kullanılan araç ve gereçleri tanıtmak için kurulmuş olan müze pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.

 Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep’in en önemli müzelerinden biri. Antep’in eski kent dokusuna sahip Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak’ta yer alan müze, 1900’lü yıllarda inşa edilmiş bir konağın içinde bulunuyor. 1985 yılında iş adamı Hasan Süzer tarafından satın alınıp restore edilen müze, bir etnografya müzesi olarak kullanılmak şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlandı. Müzede yerel halkın gündelik ev yaşantısı, geleneksel kıyafetleri ve kültürüne ait eşyalar sergileniyor.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi

İslahiye ilçesinin 22 km güneydoğusunda bulunan Yesemek Köyünün Karatepe sırtlarında yer almaktadır. Yaklaşık 300’ün üzerindeki yontu taslağının toprak altından çıkarılıp belli bir düzende sergilendiği Açık Hava Müzesi’nde taslakların büyük çoğunluğunu kapı aslanları oluşturmaktadır.

Yesemek Açık Hava Müzesi

Atatürk Anı Müzesi

Tarihi Bey Mahallesi’nde bulunan ve iki binadan oluşan yapının birinci bölümünde; Atatürk’ün konakladığı mekânın bir benzeri ve kullandığı şahsi eşyaların orijinalleri sergilenmektedir.

Atatürk Anı Müzesi

Bayazhan Kent Müzesi

Aslında bir Tütün tüccarı olan Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılan Bayazhan; Gaziantep’in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü gibi kültürel zenginliklerinin vurgulandığı bir kent müzesidir.

Bayazhan Kent Müzesi

Tarihi Gümrük Hanı

Şekeroğlu Mahallesi Gümrük Caddesi No:14 adresinde bulunan han geçmişte yolcu hanı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise han içerisinde el sanatları üretim ve satışı yapılarak halkın ziyaretine açıktır.

Tarihi Gümrük Hanı

Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi

Gaziantep’in yerli eşrafından olan Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı Ali İhsan Göğüş’ün Gaziantep şehrine bağışladığı kütüphanesi ile özel eşyalarının sergilendiği bir müzedir. Müzenin 2. katı Gaziantep Araştırmaları Merkezi olarak hizmet vermektedir. Müzenin 3. katında Antep Evleri manzaralı bir cafe de kahve keyfi yapmak mümkündür.

Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Mevlevihane olarak inşa edilen, son yüzyılda ilkokul, depo, müftülük ve cami lojmanı olarak vücut bulan 4 asırlık tarih bina, çok sayıda vakıf eserinin sergilendiği Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi olarak tanzim edilmiştir.

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi, Şahinbey Belediyesi hizmet binası bahçesinde, 19. yüzyılın başlarında yapılmış eski kolej binasının, İslam alimlerinin icatları ve bilim tarihine katkılarının interaktif anlatımlarla sağlandığı bir müzedir.

İslam Bilim Tarihi Müzesi

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi

Gaziantep Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı zemin katında yer alan Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi; öğrencilerine, öğrenim gördükleri kentin kültürünü tanıtmak, öğretmek ve benimsetmek amacıyla oluşturulmuştur. Müzede arkeolojik eserler, kentin kültür yaşamına dair eserler bulunmaktadır.

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi

Gorgo Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserler Müzesi olarak bilinen mekân Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesidir. Antep Kalesi civarında eski bir Antepevi’nde hizmet vermekte. Müzede Roma ve İslami döneme ait cam eserler, Eski Tunç Çağı’na ait bronz ve pişmiş toprak eserler sergilenmektedir.

Gorgo Medusa Cam Eserleri Müzesi

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı, şehrin en eski alışveriş bölgelerinden biri. Hanlar Bölgesi’nde yer alan çarşıda yüzlerce yıllık geçmişe sahip el sanatlarından biri olan bakır işçiliğine ait atölyeler ve dükkanlar yer alıyor. Bunun yanında çarşıda baharat, kutnu kumaşı, yemeni gibi birçok yöresel ürün de bulunuyor. Mola için tahmis kahvesine gidip menengiç kahvesi için.

Bakırcılar Çarşısı

Zincirli Bedesten

Gaziantep’e gelen turistlerin sıklıkla uğradığı noktalardan biri Zincirli Bedesten (Kara Basamak Bedesteni), 1718’de Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırıldı. Uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yapan bedesten 2008’de restore edildi. Zincirli Bedesten günümüzde baharat, turistik ve yerel eşyalarla dolu 80 dükkanıyla hizmet veriyor.

Zincirli Bedesten

Tarihi Antep Evleri

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep Tarihi Antep Evleri ile de ünlü. Yaz aylarının sıcak geçmesi nedeniyle kesme taştan yapılmış olan bu evlerin önemli bir kısmı Bey Mahallesi’nde bulunuyor. İki kattan oluşan ve geniş bir avluya sahip olan evlerin çoğu günümüzde butik otel olarak kullanılıyor.

Tarihi Antep Evleri

Rumkale

Gaziantep’in önemli turistik yerlerinden biri olan Rumkale, Yavuzeli İlçesi’ne bağlı Kasaba Köyü’nde yer alıyor. Yapıldığı dönemde Şanlıurfa ile Gaziantep arasında sınır oluşturan kaleye günümüzde üç yanı baraj gölüyle çevrili olması bakımından teknelerle ulaşılıyor.

Rumkale

Zeugma Antik Kenti

Latince köprü anlamına Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesi Belkıs Köyü’nde yer almaktadır. Zeugma Antik Kenti Antep merkezden Birecik - Urfa yolu üzerinde ve 60 km uzaklıktadır. Fırat Nehri’nin en stratejik noktasında bulunan bu kentin tarihi MÖ 300 yılına dayanıyor… Burası Hellenistik ve Semitik kültürlerin harmanlanıp karma kültürlerin oluştuğu bir yer olduğu için özellikle Avrupalılar tarafından çok önemseniyor. Antik kentte yine Antik Çağ’a ait mozaikler, heykeller, kabartmalar ve mezar taşları bulunmaktadır…

Zeugma Antik Kenti

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Hayvanat Bahçesi’nde toplamda 325 tür ve 7.100 adet hayvan bulunuyor. İçerisinde akvaryum, kanatlılar için kafesler, maymun, kanguru, deve kuşu, atlar, deve, ceylan, geyik, dağ keçisi, dağ koyunu, karaca, Kamerun koyunu evleri tel örgüyle çevrilmiş doğal ortamının ve kışlık barınakları bulunuyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Dülükbaba Tabiat Parkı

Şehitkamil İlçesinde bulunan tabiat parkı, 3.060 dekarlık alana sahiptir. Parkın içinde Türkiye’nin ilk biyolojik göleti bulunmaktadır. Bu tabiat parkını gelirken küçük bir termos da çay getirmeyi unutmayın, ağaçların altında oturduğunuzda ihtiyacınız olabilir.

Dülükbaba Tabiat Parkı

Zincirli Ören Yeri

İslahiye ilçesi Zincirli Mahallesi’ndeki kalıntılar, eski adı Sam’al olan bir krallık kentini ve kalesini kapsamaktadır. Höyükte Erken Tunç Çağı’ndan Roma Dönemine kadar yayılan bir yerleşmeler sinsilesi görülmektedir.

Zincirli Ören Yeri

Tilmen Höyük

Tilmen Höyük’e İslâhiye ilçesinden Yesemek’e doğru giden yolun 10. km.’sinden sola doğru yaklaşık 1 km’lik asfalt bir yol ile ulaşılmaktadır.

Tilmen Höyük

Karkamış Antik Kenti

Karkamış ilçesi yakınında, Fırat’ın batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde, Yakındoğu Arkeolojisi’nin en önemli yerleşimlerinden biri olan Karkamış Antik Kenti yer almaktadır.

Karkamış Antik Kenti

Araban Kalesi

Araban Kalesi, Araban ilçe merkezinde, yüksekçe ve üzeri düz olan bir höyük üzerinde yer almaktadır. Ortaçağ’da “Raban” olarak bilinen kale, 1. Haçlı Seferi sonunda Urfa Kontluğu (1098-1144) dönemi yapılardandır.

Araban Kalesi

Dolmen Mezar

Biri Ballık Köyünde diğerleri ise Küçük Karakuyu Köyünün sınırları içerisinde bulunan Dolmen Mezarları, Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinde bulunmaktadır. Yöre köylüleri tarafından “gavrikul (delikli taş)” olarak adlandırılan dolmen mezarları yaklaşık 650 m. yükseklikten başlayarak 850 metreye kadar arazideki yayılımlarını sürdürmektedir.

Dolmen Mezar

Elif Anıt Mezar

10-11 m. yüksekliğindeki anıt mezar, yapım tekniği ve biçim olarak M.S. 2.-3. yüzyılları işaret etmektedir.

Elif Anıt Mezar

Hasanoğlu Anıt Mezar

Hasanoğlu Anıt Mezarı, kare planlı bir kaide üzerine kesme taştan inşa edilmiştir.

Hasanoğlu Anıt Mezar

Abdulkadir Kimya Evi

1856 yılında Ermeni Sarraf Karanazar Nezaretyan tarafından Bey Mahallesi’nde yaptırılan iki katlı konak, dönemin İran Ticari Konsolosluğu olarak da hizmet vermiştir.

Abdulkadir Kimya Evi

Tahmis Kahvesi

Türkmen Ağası ve Sancak Beyi olan Mustafa Ağa tarafından Tekke’ye (Mevlevihane) gelir getirmesi amacıyla 1638 yılında yaptırılan Tahmis Kahvesi iki katlı, anılarla dolu bir yapı.

Türkmen Ağası ve Sancak Beyi olan Mustafa Ağa

Saklı Konak Ali Tatar Koleksiyonu

Antep Kalesi’ne yakın bir yerde olan mekan tarihi bir konaktır. Ali Atalar Koleksiyonu, özel koleksiyondan oluşan Türkiye’nin ilk sergisidir. Yaklaşık 1060 parça eserin bulunduğu müzede, Osmanlı döneminde yaşamış bakır ustalarına ait sanat eserleri sergilenmektedir.

Saklı Konak Ali Tatar Koleksiyonu

Cenani Konağı

1870 yılında kesme taştan iki katlı olarak yapılan bina, Eyüpoğlu Mahallesi Eyüpoğlu Caddesinde yer almaktadır. Cenani Konağı’nın caddeye bakan cephesinde üçgen alınlıklı cephe pencereleri sıralanmaktadır. Konağın zemin katında kemerli açıklıklar altında dükkanlar yer almaktadır.

Cenani Konağı

Hanlar

XIV. ve XV. yüzyıllarda yapılan ve ticari zenginliğin tanıkları olarak bugün de yaşamlarını sürdüren, Gaziantep hanları arasında: Şire Hanı, Bayazhan, Gümrük Hanı, Pürsefa Hanı, Tuz Hanı, Hışva Han (Lala Mustafa Paşa Hanı) Mecidiye Hanı, Emir Ali Hanı, Anadolu Hanı, Kürkçü Hanı, Elbeyli Hanı, Yeni Yüzükçü Hanı, Tütün Hanı, Hacı Ömer Hanı, Büdeyri Hanı, Millet Hanı ve Yeni Han’dır.

Gaziantep Hanları

Hamamlar

Gaziantep’e gelip de hamamlarını görmemek olmaz. Hani usta oyuncu Şener Şen’in “Antebin Hamamları…” dediği “Erkek Güzeli Sefil Bilo” filmindeki keyfi sürmeden gitmek olmaz. Gaziantep’te eski ve tarihi değeri bulunan 17 hamam bulunmaktadır. Günümüze kadar gelebilen tarihi Antep hamamlarından bazıları, Şeyh Fethullah Hamamı, Hüseyin Paşa (Tuğlu) Hamamı, Paşa Hamamı, Keyvanbey Hamamı, İki Kapılı Hamam, Naib Hamamı, Nakıpoğlu Hamamı, Tabak Hamamı, Eski Hamam ve Pazar Hamamı’dır.

Hamamlar

Ömeriye Cami

Hazreti Ömer zamanında yapıldığı ifade edilen caminin 1210, 1785 ve 1850 yıllarına tarihlenen üç adet onarım kitabesi mevcuttur. Gaziantep’in en eski camisidir. 

Ömeriye Cami

Ali Nacar Cami

Caminin ilk yapım tarihine dair bilgiye ulaşılamazken, ilk önemli onarıma ait kitabede 1816 tarihi görülmektedir. Gaziantep’in en büyük camilerinden biridir. 

Ali Nacar Cami

Boyacı Cami

Kadı Kemalettin tarafından yaptırılan Boyacı Cami’nin yapımına ilişkin ulaşılan en eski kaynaklara göre cami 1211 yılında inşa edilmeye başlandı. Caminin minberinde 1357’de Memlüklüler döneminde bitirildiğini belirten bir kitabe vardır. Dikdörtgen planlı, mihraba paralel iki nefli olan camide minberin alttan kızaklı olması ve duvarda özel olarak yapılan bölmeye girebilmesi diğer camilerden ayıran bir özelliktir.

Boyacı Cami

Şeyh Fethullah Cami

Gaziantep’teki en önemli külliyenin (cami, zaviye, hamam ve medreseden oluşan) camisidir. Caminin banisi, keramet sahibi ve ermiş bir kişi olan Şeyh Fethullah; Halife Hz. Ebubekir’in soyundan gelmektedir. 

Şeyh Fethullah Cami

İhsanbey (Esenbek) Cami

Kitabe ve vakfiyesinden yapının 18. yüzyıl sonlarında yapıldığı anlaşılmaktadır. Eski kayıtlarda ismi “Esenbek” olarak geçen mabetin altında caminin su ihtiyacını karşılayan bir kastel bulunmaktadır.

İhsanbey (Esenbek) Cami

Hacı Nasır Cami

1698 tarihli vakfiyesinden anlaşıldığına göre Hacı Nasır adında bir kişi tarafından bugün Elmacı Pazarı denen yerde mescid olarak yaptırılmıştır. Bir asır sonra Kamalakzade Hacı Mahmut oğlu Hasan Ağa tarafından mescide minber konularak camiye dönüştürüldü. En önemli onarımını 1812 yılında geçirdiği kapısının üzerindeki kitabesinden anlaşılmaktadır.

Hacı Nasır Cami

Şirvani Cami

Gaziantep Kalesi’nin batısında Seferpaşa Mahallesinde bulunmaktadır. Minaresi iki şerefeli olduğu için “İki Şerefeli Cami” olarak da adlandırılır. 1677 tarihinden önce Şirvani Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı, günümüze ulaşan belgelerden anlaşılmaktadır. Rivayete göre Şirvani Seyit Mehmet Efendi Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in soyundan gelmektedir.

Şirvani Cami

Alaüddevle (Ali Dola) Cami

Alaüddevle Camiinin, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde 1479-1515 tarihleri arasında Dulkadiroğullarından Alaüddevle Bozkurt Bey zamanında yapıldığı yazmaktadır. Halk arasında “Ali Dola Camii” de denilmektedir.

Alaüddevle (Ali Dola) Cami

Handaniye (Handan Bey) Cami

Kalenin güneybatısında inşa edilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi ve Şer’i Mahkeme Sicillerine göre 16. yüzyılda Handan Bey tarafından yaptırıldığı ifade edilmektedir. Antep Savunması’nda kullanılamayacak durumda olan cami geçirdiği onarımlar sonrasında tekrar ibadete açılmıştır.

Handaniye Cami

Eyüpoğlu Cami

Eyüpoğlu Mahallesinde yer alan caminin Memlukler döneminde birçok medresede ders vermiş Eyuboğlu Ahmet adlı bir bilim adamının yardımıyla 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Gaziantep Savunmasında harap olan cami, 1947 tarihinde büyük bir onarım geçirmiştir.

Eyüpoğlu Cami

Ahmet Çelebi Cami

Mihrabı üzerindeki kitabeden 1083 tarihinde yapıldığı anlaşılan cami, Hacı Osman Oğlu Şeyh Ramazan Efendi tarafından yaptırılmıştır. Şeri Mahkeme Sicillerindeki kimi kayıtlarda “Ramazaniye Camii” de denilmektedir. Yapı, cami ve kastelden oluşan bir külliyedir. 1672 yılında yapılan cami, bitişiğindeki medreseyi yaptıran Ahmet Çelebi’nin adıyla anılmaktadır. Zarif ahşap işçiliğinin görüldüğü dikdörtgen planlı caminin güneyinde Ahmet Çelebi Medresesi yer almaktadır.

Ahmet Çelebi Cami

Bostancı Cami

Bostancı Mahallesinde bulunan caminin yapım tarihi 15. yüzyılın ilk yarısı olarak düşünülmektedir. Portaldeki onarım yazıtı 1574 tarihlidir. Şerefedeki mukarnasların altındaki ak çiniler, süsleme işçiliğinin, bezeme ile uyumlu şekilde sergilenmesinin seçkin birer örneğini temsil etmektedir.

Alaybey (Gami Bey) Cami

Caminin doğu bölümündeki 1594 ve mihrap yönündeki 1598 tarihli mezar kitabelerinden 16. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı anlaşılmaktadır. Gaziler Caddesi üzerinde bulunan camiyi yaptıran kişinin Alaybeyi olan bir komutan olduğu bilinmektedir.

Alaybey (Gami Bey) Cami

Nuri Mehmet Paşa Cami

Minarede 1785, mihrapta ise 1834 tarihini taşıyan iki kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabeler ışığında 18. yüzyılın ikinci yarısında Nuri Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Nuri Mehmet Paşa Cami

Tekke Cami

1638 yılında bir Türkmen Ağası olan Mustafa Ağa tarafından yaptırılan caminin resmi kaytılarda adı mevlevihane camisi olarak geçmektedir. Halk arasında Tekke camii olmarak bilinen mabet, cami, hücreler, semahane, yönetim ve mevlevi dervişlerinin oturma odaları, tuvaletler, havuzlar, küçük ve kısa minaresinden oluşan eserler şeklinde inşa edilmiştir. 

Tekke Cami

Kurtuluş Cami

Tepebaşı Mahallesi’nde yer alan yapı, 1892 yılında kilise olarak inşaa edilmiş. Camiye çevrilen Valide Meryem Kilisesi (St. Mary), Kurtuluş Camii olarak adlandırılmıştır.

Kurtuluş Cami

100. Yıl Atatürk Parkı

Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük kültür parkı olan 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı 3.500.000 m2 alan üzerinde kurulmuş. Parkın içerisinde planlanmış olimpik spor kompleksi, çağdaş alışveriş merkezleri, fuar alanı, mesire alanı, eğlence ve dinlenme alanları, odeonlar, anfi tiyatrolar, araçlı açık hava sinemaları, tören ve dinleti alanları, mesire alanları, düğün ve nikah salonları, yüzme havuzları, çocuk uçurtma tepeleri, Masal Park, botanik bahçelesi, planetaryum, çay bahçeleri ve sosyal tesisler için alanlar bulunmaktadır. 

100. Yıl Atatürk Parkı

Kavaklık Kasrı

Bir asırdan bu yana Gazianteplilere hizmet veren ve Kavaklık’ın simgesi haline gelen Kavaklık Kasrı’nın üzerinde bulunduğu 16 dönümlük arazi 1700’lü yıllarda Osmanlılar döneminde halktan toplanan 100 kuruş karşılığında Hacı Hanefizade Mustafa Efendi’den satın alınarak mesire alanı olarak tahsis edilmiş. Antep Savunması sırasında Fransızlar tarafından askeri amaçla kullanılan tesis, Cumhuriyet’in ilanından sonra, kır kahvesi, lokanta ve gazino olarak hizmet vermiştir.

Kavaklık Kasrı

Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep’ in, Türkiye’nin ve Dünya’nın floralarında bulunan ağaç, çalı ve otsu bitkilerin canlı bir koleksiyonunu oluşturmak, geliştirmek, dünya da ve floramızda olan bitkilerin gen kaynağının oluşturulması ve ziyaretçilere bu bitkilerin tanıtılmasını hedeflemiştir.

Gaziantep Botanik Bahçesi

Turkcell Gezegen Evi

Turkcell Gezegenevi ve Bilim Merkezi, bir eğitim merkezinden öte; çocukların ve gençlerin merakını tetikleyen, bilime olan ilgilerini artıran, her yaştan insanın boş vakitlerini kaliteli ve eğlenceli bir şekilde değerlendirebileceği, sosyal akitivitelerle desteklenen bir merkez.

Turkcell Gezegen Evi

Festival Park

100. Yıl Atatürk Kültür Parkı içerisinde yer alan Festival Park, festivallerin, şenliklerin, konserlerin ve şehrin en önemli gösterilerinin düzenlendiği park alanında, 1.150 metre Koşu Yolu, 2 Oyun Grubu, Piknik Masaları, Çeşmeler, Tuvaletler, Kamelya ve Banklar bulunmaktadır.

Festival Park

Parkantep

Türkiye’nin ilk Tema Park-Eğlence Parkı özelliğini taşıyan Parkantep Harikalar Diyarı'nde Dönenceli Ördekler, Disko, Dönenceli Uçak, Su Kızağı, Sihirli Fincanlar, Rafting, Uçan Ejderhalar, Korku Tüneli, Zıplayan Arabalar, Gökdelen, Kovboy Arabaları bulunuyor. 

Parkantep

Şahinbey Parkı ve Miniatürk

Şahinbey Parkı içerisinde kurulan çelik halatlı teleferik sistemi sayesinde Çanakkale Anıtı, Taçmahal, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Anıtkabir, Kız Kulesi, Piza Kulesi, Mostar Köprüsü gibi eserlerin maketlerini metrelerce yükseklikten izleyebilirsiniz. Yerden yüksekliği 35 metreyi bulan teleferik sistemi 1094 metre uzunluğunda bir hatta sahip.

Şahinbey Parkı ve Miniatürk

Alleben Göleti

Denizi olmayan kente Büyükşehir Belediyesi tarafından kazandırılan ve Gazianteplilerin vazgeçilmez sosyal yaşam alanlarının başında gelen Alleben Göleti ve Piknik Alanı, piknik üniteleri ve gezinti yolları ile halkın hizmetine açılmış bir rekreasyon alanıdır. 

Allaben Göleti

Gaziantep Safari Park

23 Nisan 2015 tarihinde Burç Ormanları içerisinde, Hayvanat Bahçesi arkasındaki 150 dönümlük alanda hizmete giren Gaziantep Safari Park, 25 türden yaklaşık 300 hayvanın serbestçe gezdiği ve insanların hayvanlara dokunabildiği bir ortam sağlamaktadır.

Gaziantep Safari Park

Erikçe Kent Ormanı ve Kayak Merkezi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Başpınar mevkii Bölge Trafik arkasında 2009 yılında 127 bin metrekare alan üzerinde kurulan Erikçe Kent Ormanı ve Kayak Merkezi, 47 bin metrekare yeşil alana sahiptir. 

Erikçe Kent Ormanı ve Kayak Merkezi

Hızır Yaylası

İklimin verdiği özellikle her mevsim yeşillikler içinde bulunan Hızır Yaylası, İslahiye ilçesi Altınüzüm beldesinin 20 km. batısında Amanos Dağlarının tepesinde bulunan ve yeşilin her tonunun gökyüzünün mavisiyle kucaklaştığı bir yaylalar topluluğudur.

Hızır Yaylası

Sof Dağı Yaylası

Sof Dağı 1496 m. yüksekliği ile, Kuzey Suriye düzlüklerinin Anadolu topraklarıyla tanıştığı ilk zirvedir. Çok zengin debilerde olmasa da, dört bir yanına sular akıtarak, bölgede uygarlık ve refah kaynağı olmuş gizemli bir oksijen deposu olarak bilinmektedir. 

Sof Dağı Yaylası

Gaziantep’te Alışveriş

Kültürel zenginliğiyle ön plana çıkan Gaziantep’te alışveriş için en çok tercih edilen noktalar Turistik Gaziantep Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Zincirli Bedesten çevresi. Bu noktalarda özellikle kentte hala önemini koruyan el işlemeciliği, bakırcılık ve kilimcilik gibi yerel sanat ürünleri satılıyor.

Küçük dükkanlardan, büyük alıveriş merkezlerine, renkli çarşılardan, zincir mağazalara kadar pek çok alıveriş noktasına sahip kentten geleneksel motiflerle süslenmiş yemeniler, el yapımı deri ürünler, Antep işi danteller alınabilecek diğer hediyelik eşyalar arasında.

Gaziantep’te Alışveriş

Ayrıca bir gastronomi cenneti olan kentte şehrin ünlü Antep fıstığı, bulguru, yerel baharatları ve birbirinden lezzetli tatlıları da satın alınabilir. 

Gaziantep’in Yöresel Yemek ve Tatlıları / Gaziantep'te Ne Yenir?

Gaziantep Yöresel Tatlı Çeşit ve Tarifleri 

Gaziantep Yöresi Nefis Pide ve Börek Tarifleri 

Karadeniz Yemek ve Tatlıları / Rize'nin Yöresel Lezzetleri

Denizli Yöresel Yemek ve Tatlıları

Diyarbakır Gezi Rehberi 

İstanbul Gezi Rehberi

İzmir Gezi Rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

Ankara Gezi Rehberi

Dadaş Diyarı Erzurum Gezi Rehberi / Erzurum’da Gezilecek Yer ve Mekânlar

Doğu Karadeniz'in Parlayan Yıldızı: Rize’de Gezilecek Yerler

Antik Kentlerin Merkezi Denizli’de Gezilecek Yer ve Mekanlar

İstanbul'un İlginç ve Komik Sokak İsimleri

İstanbul'un Kitaplara Konu Olan Gizemli Mahalle ve Sokakları

İstanbul'un En Güzel 5 İlçesi / İstanbul'un Tarihi Turistik Yerleri

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...